Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

Imitatieboom

Ik had bedacht dat een gewone boomstam teveel water zou innemen, moeilijk te krijgen zou zijn en eigenlijk nooit in de vorm te krijgen is die je graag wilt hebben. Daarbij, zo'n ding moet je uitkoken, inwateren en weet ik veel nog meer voordat je em veilig in je aquarium kunt plaatsen. En dus ga je zelf bouwen.

Foto van een emmer papier mache dat gebruikt gaat worden om de imitatieboom te maken.

Hoe? Nou door met epoxy en oude kranten aan de slag te gaan!

Goodie

Ik heb een beschrijving gemaakt waarin het maken van mijn epoxy imitatieboomstam van A tot Z uit de doeken wordt gedaan.

Red Sea Max

In 2008 kocht ik een Red Sea Max 130 aquarium en bouwde ik deze om naar zoetwater.

In de bak werd een imitatieboomstam van epoxy gemaakt en hierin kwam een Easy Carbo CO2 apparaat te hangen. Het water uit het filter werd in de imitatieboomstam gepompt. En de aanwezige PL verlichting werd van een diminstallatie voorzien.

Omdat de aanwezige pompen bedoeld waren voor een zee aquarium en vissen en planten door de sterke stroming bijna tegen de voorruit werden gedrukt ben ik druk geweest met alternatieven. De originele pompen maakten ook nog eens idioot veel herrie!

Als biotoop heb ik gekozen voor Zuid-Oost Azië. Hoofdbewoners waren jarenlang een stelletje Roodrug paradijs vissen, met de nodige kroost...

De originel PL techniek vrat niet alleen veel energie maar produceerde ook erg veel warmte. Zoveel zelfs dat op veel plekken het plastic van de kap vervormt raakte. De transparante afdekplaat werd gelig en plastic schroeven braken af. Daarom is er tot twee maal toe een LED verlichting, inclusief dimmer, in geknutseld.

De eerste versie (in 2015) was een probeersel: kon er voor de planten genoeg licht worden geleverd? En hoe hielden de dieren in de bak zich eronder? In 2019 gevolgd door een zwaardere installatie die, bij volledige verlichting gedurende het midden van de dag, zo'n 50 watt energie verbruikt. De helft van de originele PL techniek.

Waardering RSM

Uiteindelijk heb ik midden 2020, toen bleek dat steeds meer onderdelen niet meer leverbaar waren, of alleen tegen idioot hoge (import) prijzen, de Max 'uitgefaseerd'. De Red Sea Max 130 is een leuk model aquarium waar ik veel plezier aan heb beleefd maar die uiteindelijk de belachelijk hoge aanschafprijs in verhouding tot de kwaliteit in die meer dan 12 jaar bij mij niet waar heeft kunnen maken.

Deel 13 alweer...
30 Juli 2008, woensdag Meer lezen?
Foto van de met water gevulde Red Sea Max met hierin de epoxy boomstam.

Na een paar weken barbecuen , luihannesen en een mislukte poging om het wereld record 'balkon zitten' te verbeteren moeten de handjes weer uit de mouwen worden gestoken. De epoxy schaal moet namelijk nog wel even aan de acrylglas hoeklijn geknutseld worden voordat het geheel in de RSM gelijmd kan worden!

Deeltje 12??
25 Juni 2008, woensdag Meer lezen?
Foto van het werkstuk dat van de papieren opvulling wordt ontdaan.

De epoxy is droog en het wordt tijd de schaal van het werkstuk te verwijderen.

Over uitharden en wespen
22 Juni 2008, zondag Meer lezen?
Foto van de uitgeharde en geschilderde imitatieboomstam.

De imitatie boomstam is droog en uitgehard. Als je jezelf ooit wel eens hebt afgevraagd uit welk materiaal een wespennest is gemaakt, nou dit spul lijkt er heel veel op!

Lekker kliederen!
8 Juni 2008, zondag Meer lezen?
Foto van de papier mache imitatieboom.

De vaart met het opbouwen van het nieuwe papier mache model zit er goed in. Na de oude houten mal met plastic te hebben omkleed werd een acryllaat hoeklijn gemaakt.

Een nieuw idee!
1 Juni 2008, zondag Meer lezen?
Test afbeelding in de breedte 500 pixels.

Ik heb een nieuw idee om mijn imitatie boomstammen te gaan maken. De vorige zijn qua verhouding niet correct, te veel stam en te weinig wortels. Het uiterste wortel deel trekt bovendien ook nog gedeeltelijk krom. Na er een doos papieren zakdoekjes doorheen te hebben gejaagd ben ik tot de conclusie gekomen dat het gebruik van papier mache wel correct was.

Foute boel..
24 Mei 2008, zaterdag Meer lezen?

De bak heeft nu een dikke week gedraaid, in de tussentijd is water ververst en het epoxy werkstuk heeft aardig wat kleurstoffen afgegeven. Wat betreft het materiaal heb ik geen klachten wel over mijn werkwijze...

Waterballet
14 Mei 2008, woensdag Meer lezen?
Foto van een met zoetwater gevulde Red Sea Max met hierin de imitatieboomstam

Nadat de lichtkap was dichtgeschroefd en op de RSM was gemonteerd...mocht deze aan het water ruiken. En aan veel water...wel bijna 13 emmers!

Bijna klaar...
12 Mei 2008, maandag Meer lezen?
Foto van de imitatieboom die op de acrylaatplaat is gelijmd.

Het maken van de imitatie boomstronken nadert haar voltooiing en dat werd zo langzamerhand natuurlijk ook wel tijd... er is een dikke twee maanden aan geknutseld.

Een verfklusje
2 Mei 2008, vrijdag Meer lezen?
Foto van met een grondkleur geschilderde imitatieboomstam

De imitatie boomstammen waren inmiddels behoorlijk uitgehard en ik had weliswaar de epoxy gekleurd maar beschouwde dit meer als een neutrale ondergrond kleur.

Een hoeklijn van acrylaatglas
30 April 2008, woensdag Meer lezen?
Foto van de houten mal met hierin de hoeklijn van acrylaatglas.

Toen ik aan deze klus begon ging ik er vanuit dat de epoxy schaal sterk genoeg zou zijn om met een paar dotjes siliconenkit in het aquarium vast te kunnen worden gezet. Later bedacht ik me dat dit misschien helemaal niet zo handig zou zijn. Immers, in de holle imitatie boomstammen bevinden zich de pomp uitlaat en het filter overloop.

Pindakaas?
23 April 2008, woensdag Meer lezen?
Foto van de half geschilderde imitatieboom.

In totaal zijn er nu 4 lagen epoxy op het werkstuk aangebracht. De eerste laag betrof een voorstrijklaag. De tweede een dikkere witte hechtlaag en vervolgens de derde en de vierde ,als pindkaas zo smeuig, bruine toplagen.

Smeerboel
19 April 2008, zaterdag Meer lezen?
Foto van een bealgde en bemoste boomwortel.

Deze weken ben ik druk doende met de decoratie geweest. Emmers met papier mache zijn er doorheen gegaan en dit heeft telkens een behoorlijk lange tijd moeten drogen. Het resultaat van de noeste huisvlijt is wel dat ik een mal heb met hierop een tweetal naar mijn idee goed gelijkende boomwortels.

Emmertje met... ehhh
2 April 2008, woensdag Meer lezen?
Foto van een emmer met pulp.

Ik wil gaan proberen 'holle' boomstammen van epoxy te gaan maken met bijvoorbeeld pijpmateriaal en andersoortig vulmateriaal als basis. Het idee is dat gedurende het inwateren van de expoxy overtollige delen van het vulmateriaal zullen uitspoelen.

Idee!!!
26 Maart 2008, woensdag Meer lezen?
Foto van een mangrove biotoop met een hierin gemonteerde detailfoto.

Ik wil een brak water biotoop gaan inrichten dat een beetje op een mangrove woud moet gaan lijken. In de natuur liggen mangrove wouden bijna allemaal in brak water en groeien hierin over het algemeen niet zoveel planten. Uitzonderlijke plekjes daar gelaten natuurlijk en ik wil nu juist zo'n uitzonderlijk plekje gaan nabootsen.

Naar boven