Veni etinam logo.

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Imitatieboom

Ik had bedacht dat een gewone boomstam teveel water zou innemen, moeilijk te krijgen zou zijn en eigenlijk nooit in de vorm te krijgen is die je graag wilt hebben. Daarbij, zo'n ding moet je uitkoken, inwateren en weet ik veel nog meer voordat je em veilig in je aquarium kunt plaatsen. En dus ga je zelf bouwen.

Afschuivers

In dit artikel zijn verschillende termen gebruikt die op een andere website haarfijn worden uitgelegd, daar ga ik dus mijn handen niet aan vuil maken..

De imitatie

boomstammen waren inmiddels behoorlijk uitgehard en ik had weliswaar de epoxy gekleurd maar beschouwde dit meer als een neutrale ondergrond kleur. Eén van de redenen om de epoxy te kleuren was om te voorkomen dat ik veel verf zou moeten gebruiken om het werkstuk op kleur te krijgen. Als verfbasis heb ik gekozen voor matte Acryl grondverf. Deze heb ik met de kleurtoevoegingen dennengroen, zwart en oxidebruin op kleur gebracht.

Waarom Acryl? Ik heb op verschillende fora gelezen dat Acryl één van de minst schadelijke verfvarianten zou zijn. Ik heb gekozen voor mat om het glimmen tegen te gaan De verf is, volgens het opschrift op de verpakking, op water basis en bevat geen tot zeer weinig oplosmiddelen. De kleurstoffen heb ik bij de bouwmarkt vandaan en zijn van het type kleurpigment waarmee verf voor het beschilderen van kinderspeelgoed kan worden gemaakt.

Fotocollage van het beschilderen van de imitatie boomstammen. Na wat gemeng en geklieder leek het resultaat mij wel aardig gelukt. Op de foto is dit niet echt goed te zien maar de kleurnuances lopen van donker naar groen en zelfs wat bruin. Ik heb geen idee hoe de kleuren straks onderwater tonen maar ik denk dat de kleuren op zich goed kunnen worden gemaskeerd door plantengroei.

Let erop dat de verf lang genoeg geroerd wordt! Dit is erg belangrijk, ik houd zelf zo'n 3 a 4 minuten aan. Dat levert wel vaak een lamme arm op maar de moeite betaald zichzelf druk terug door perfect hechtende en vloeiende verf! In totaal heb ik nog geen 25 ml verf verbruikt en uit iedere verpakking kleurstof is nog niet eens één/vijfde gebruikt.

Naar boven