Veni etinam logo.

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

ventilatoren

In de lichtkap van de Red Sea Max zijn verschillende ventilatoren ingebouwd om de door de verlichting geproduceerde warmte af te voeren. En van de tekortkomingen van de Red Sea Max is dat deze ventilatoren kwalitatief minder zijn dan je zou mogen verwachtten, deze relatief veel lawaai maken en niet temperatuur geregeld zijn.

Afschuivers

In dit artikel zijn verschillende termen gebruikt die op een andere website haarfijn worden uitgelegd, daar ga ik dus mijn handen niet aan vuil maken..

De afgelopen

weken heet de RSM proefgedraaid. Weliswaar zonder water maar wel met het volledige verlichtingsschema. De temperatuur regeling werkt prima! Heel vroeg in de ochtend staan de ventilatoren meestal geheel stil en pas nadat één van de PL buizen door de Flora-Mate wordt aangestuurd en de lichtkap langzaam begint op te warmen slaan zij aan. Het moment waarop beide PL lampen volluit branden licht in mijn scenario rond 13:00 s'middags hierna wordt lamp nummer 1, de lamp die s'morgens als eerste aan ging, gedimd. Pas aan het einde van de dag, zo rond 17:00 begint ook lamp nummer 2 te dimmen. Gedurende een groot deel van de dag is de lichtkap volledig opgewarmd en ofschoon de ventilatoren prima reageren ben ik niet tevreden over het resultaat.Met de temperatuurregeling is niets mis maar het geluid dat door beide ventilatoren wordt geproduceerd is s'middags goed hoorbaar. Ik ben de afgelopen weken dus eens op strooptocht gegaan naar bruikbare alternatieven.

Naar alternatieven voor de RSM geleverde ventilatoren moest ik echt zoeken! Het formaat 50x50x15 maakt het niet eenvoudig een low-noise type te vinden.

Foto van de Recon ventilatoren met bijbehorend factuurtje.
Na een internet speurtocht bleek dat een aantal RSM hobbyisten zeer goede resultaten met de Extreme low noise Recom RC50115BY hadden behaald. De leverancier claimt bij 3500 toeren een 19 dB geluidsniveau te kunnen halen! Dat getal zegt waarschijnlijk niemand veel...mij eigenlijk ook niet..als ie maar stil is!

Dit type is uitgevoerd met een hippe gele rotor. Dat kan handig zijn om van buiten de lichtkap te kunnen zien of deze draait...toch? Of zou die gele rotor een 'marketingtruc' zijn? ..........Nahhhhhhhh...

De fima HighFlow in Rotterdam levert ze. Even de webwinkel bezoeken, accountje aanmaken, bestelling plaatsen, betaal type ingeven - ik had gekozen voor vooruitbetaling per bank-, de manier van afleveren opgeven en klaar! Na een weekje wachten werd een bubbeltjes enveloppe met hierin de ventilatoren voorzien van factuurje per post afgeleverd. In de tussentijd werd ik ook nog eens niet één, niet twee..ook niet drie maar liefst vier maal per email op de hoogte gehouden van de voortgang van mijn bestelling! En dat allemaal voor 12 en een halve euro handel! Klasse geregeld dus.

Ligt het aan mij of klinkt dit als schaamteloos reclame maken? .. YEP!!!(goed hé?)

Foto van de kabelboom met de oude set gemonteerde ventilatoren.
De oude set, inclusief kabelboom, welke bestaan uit de origineel door Red Sea geleverde ventilatoren.

Foto van de kabelboom met de nieuwe set gemonteerde ventilatoren.
De nieuwe set inclusief kabelboom bestaande uit de Recom Extreme low-noise typen.

Na het maken van de nieuwe kabelboom kon de set op de plek van de oude worden geplaatst en ging natuurlijk meteen de stekker in het stopcontact!

Foto van de nieuw gemonteerde ventilatoren.
De nieuwe Recon ventilatoren zijn stil...erg stil. Zelfs op volle toeren zijn ze echt nauwelijks te horen.

Terug geregeld door de temperatuur afhankelijke ventilator regeling hoor je ze gewoon niet! De komende tijd zal de set zich moeten bewijzen, ik ben echt benieuwd!

Naar boven