Veni etinam logo.

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Evaluatie!!

Er is behoorlijk aan de Red Sea Max geknutseld, 'modificeren' heet dat formeel. Maar is alles welgelopen zoals ik dit had verwacht of ben ik van 'ad hoc' oplossing naar 'ad hoc' oplossing gerend? En wat is het resultaat eigenlijk van deze noeste arbeid?

Verwijzingen

In dit artikel wordt op sommige plaatsen verwezen naar andere websites.

De RSM staat

sinds halverwege augustus gevuld met plantjes en sinds net aan twee weken hebben de eerste beestjes, slakken en garnalen, een plaatsje in de bak gevonden. De tijd van de techniek zeg maar het hak en breek werk ligt nu achter me. Ik moet nog wel even de verlichting goed 'inregelen' en dan doel ik op de kleur keuze van de T5 compact lampen maar dat reken ik even niet mee. Toch kan ik het niet nalaten nu al de techniek na te beschouwen.

Wat heb ik eigenlijk totaal verkeerd gedaan? Wat had ik anders willen doen? Het is tijd voor, jawel, een evaluatie!

- De aanschaf van de Red Sea Max was een goed idee. Een kant en klare bak ombouwen heeft uiteindelijk geresulteerd in een klinkend eindresultaat. Zeker voor een 'eerste' keer.

- Het laten maken van het onderstel was een geweldig idee. Geen lompe bak in de hoek van de kamer maar een soort van vissenkom gevoel op een tafeltje. Enne.. dan wel een kom met een inhoud van 130 liter water!

- De verbouwing van de lichtkap had ik misschien toch iets anders moeten aanpakken. Te laat heb ik mezelf gerealiseerd dat de achterkant van de bak een behoorlijke oppervlak beslaat. Ik had hier met gemak een soort van doos op kunnen monteren waarin de meeste electronica zou kunnen worden weggewerkt, niet alles had in de lichtkap gehoeven...

- Het aanbod van de leverancier van de Flora-Mate om mij deze zelf te laten bouwen was geweldig! Afgezien van de vraag zelfbouwen of kopen is het resultaat gewoon verbluffend! Het is gewoon een geweldig gezicht s'morgens de verlichting langzaam te zien opkomen en s'avonds heel langzaam te zien dimmen. De garnalen reageren er trouwens direct op! Laat in de avond zie je er steed minder rondscharrelen totdat bij het uitgaan van de verlichting ook de laatste zijn bedje heeft opgezocht. - Het idee van de imitatie boomstam was best wel goed. Het scheelt me bijna een dikke 15 liter water! De keuze om epoxy te gebruiken was goed, en ook de toepassing van het papier mache is me uiteindelijk goed bevallen. Het is het gebrek aan ervaring die je de soms de das omdoet.

- De keuze voor het acrylglas was een goede. Vooral het maken van een hoeklijn waarop de epoxy schaal gefixeerd kon worden was een klasse idee.

- De beschildering van de imitatie boomstam is tegen gevallen. De kleur is gewoon niet wat ik ervan had verwacht. Heel erg is dit niet, de boomstam is al aardig aan het bealgen, maar toch. - Wat betreft gereedschap gebruik ben ik ook wijzer geworden. Een stuk gereedschap zoals de Dremel is goud waard, het loont de moeite allerlei slijp en zaag setjes die je hiervoor kunt krijgen aan te schaffen.

- Het wijzigen van de circulatie pompen was een veel grotere klus dan ik van te voren had bedacht. De constructie is gewoon typisch voor een zout water aquarium en berekend op fikse water verplaatsingen.

- Het was wellicht toch beter geweest als ik het interne filter totaal had verbouwd. Ik had dan het circulatie pomp probleem beter kunnen oplossen. Ook de overloop had ik dan goed kunnen aanpassen door het plaatsen van een oppervlakte afzuiger.

- Het ventilator lawaai is dankzij de plaatsing van extreme low noise typen weliswaar flink afgenomen, het had nog stiller gekund. Als ik de lichtkap niet had volgebouwd had ik meer fans in het binnenste kunnen plaatsen. Ook had ik dan een paar beluchtings tunnels kunnen inbouwen. Het resulaat zou (nog) minder ventilatorlawaai zijn geweest.

Een indrukwekkend lijst, misschien dat er nog wel eens aan de bak gesleuteld gaat worden, het is nu tijd om mezelf met de beestenboel te gaan bezig houden!

Naar boven