Veni etinam logo.

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Inhoud

Dat het vullen van zo'n glazen doos nog niet zo eenvoudig is kun je lezen in de onderwerpen van dit blog. Lees alles over plantjes die doodgaan ondanks dat de literatuur vermeld dat iedere halve gare ze in leven zou moeten kunnen houden.

Verwijzingen

Een fijnfilter

op de circulatie pomp, bedacht ik mezelf. In plaats van de twee bij de RSM geleverde circulatie pompen geplaatst in compartiment 1 gebruik ik er slechts één van. 1100 Liter water per uur rondpompen is wel heel erg veel. Ik wil immers geen drijvende planten...

Foto van een schuimfilter van firma Bioclear
Eén circulatie pomp dus en zelfs deze is met 550 liter per uur behoorlijk krachtig. Nu wilde ik toch al iets van een filtertrap die ook kleinere delen uitfiltert en na wat denkwerk heb ik de oplossing.

Er zijn in de handel nog steeds de door lucht aangedreven filtertjes verkrijgbaar. Voordeel is dat ze erg goedkoop zijn, enkele euri. De schuimstof patroon is er eentje van het type 'fijn' en dat is ehhh voor mijn toepassing... erg fijn! Bedoeling is om op de aanzuigbuis van de circulatiepomp de schuimstof patroon te monteren. Door de fijne structuur zal deze binnen no-time de doorstroomsnelheid van het water verminderen.

Ik had geluk...Met wat duw en trek werk was de schuimstof patroon over de aanzuigbuis van de circulatiepomp te wurmen.

Foto van voorfilter gemonteerd op circulatiepomp.

Voila...een pomp die behoorlijk 'fijn' kan filteren!

Water verversen

Ik heb dit jaar met behoorlijk wat emmers water lopen zeulen. De RSM is namelijk meerdere malen gevuld geweest en de laatste weken is er bijna dagelijks een behoorlijke hoeveelheid water ververst.

Foto van een circulatiepomp op de zij.
Nu ik uiteindelijk maar één circulatiepomp gebruik kwam ik op het idee de overblijvende pomp voor het water verversen te inzetten. Een stuk doorzichtige slang van zo'n vijf meter kon door enige kracht uit te oefenen op de pomp uitgang worden geschoven. Een slangenklem is niet eens nodig!

Het idee direct uitgeprobeerd en het werkt, middels afhevelen wordt water uit de bak..ehhh..afgeheveld. Terwijl met een andere slang water uit de emmer in de bak wordt gepompt!

Foto van een circulatiepomp in de emmer gevuld met water.

In een emmer geplaatst in de gootsteen wordt water van de gewenste temperatuur gemengd. De in de emmer ondergedompelde circulatie pomp pompt het water naar het aquarium. En dat terwijl een doorzichtige tuinslang water uit het aquarium zo de plantenbakken op het balkon in hevelt!

I love it when a plan works...tjonge wat een systeem!

Naar boven