Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

Oberflächenabzug!
1 maart 2020, Zondag Meer lezen?

Foto van het 3D printen van een Red Sea Max oppervlakteafzuiger.In het kader van een kwaliteitsdagje gaat Eli met junior een dagje naar een mega-shop met allerlei dierbenodigdheden in Duitsland alwaar je de meest bizarre dieren en benodigdheden kunt aanschaffen, zo wist deze naar aanleiding van een eerder bezoek te vertellen. Niet echt naast de deur maar wat je daar allemaal niet kunt kopen...

Junior moest immers toch al een door hem 3D geprintte oppervlakteafzuiging voor de Red Sea Max 130 Classic bij Eli afleveren. En die wordt natuurlijk meteen in de bijna bejaarde Red Sea Max 130 Classic geplaatst. Een gevalletje meerdere vliegen in één klap dus!

Nou, als dát geen buitenkansje is weet ik het ook niet meer!

Filtercassette!
19 September 2018, woensdag Meer lezen?
Afbeelding met verklaring van de Red Sea Max 130 filter binnenkamer.

Het was even een tijdje stil rond de Red Sea Max maar dat had een goede reden. Eli was namelijk druk met een filter-experiment dat een aantal maanden in beslag nam. Doel was om de Red Sea Max 130 van een alternatieve filtreer inrichting te voorzien. Eentje waarvan de doorstroming in het filtersubstraat geen effect heeft op de doorstroming van de filter binnenkamer.

Je kent ut als doorgewinterde aquariaan waarschijnlijk wel... dat wordt rotzooien met pompjes, filtermateriaal en water en zow. Je mot immers wat doen...

Zelfbouw JBL filter
13 Juni 2012, woensdag Meer lezen?
Digitale afbeelding van het filterontwerp.

In 2008 maakte het beest en ik voor de eerste kennis en sinsdien is ie niet meer uit de Red Sea Max weg te slaan! Met slechts één filterkorf behaalt ie in litertjes een zeer respectabele doorvoer en van knars geluidjes is geen enkele sprake.

En dus mag ie omdat ie zo goed bevalt blijven. En dat betekent voor mij weer geknutsel met PVC pijpen, moffen en lijm. Want ja hij krijgt er dan natuurlijk wel meteen een paar filterkorven bij!

De JBL pomp
2 Mei 2010, zondag Meer lezen?
Foto van de gemonteerde JBL pomp.

In de praktijk blijkt dat de gebruikte pompen veel te veel geluid produceren, zeg maar gerust lawaai... En ook valt de capaciteit tegen. Tijd om het nu eens en voor altijd grootschalig aan te pakken en onder het motto 'het is pompen of verzuipen' zet ik het beest in...

Tsunami...
25 Juli 2009, zaterdag Meer lezen?

Na een staking van Fred en Truus, zij hebben er schoon genoeg van om tegen de zijkanten van de Red Sea Max geplakt te zitten, wordt een filterwijziging overwogen.

Pomp aanpassing (2)
13 September 2008, zaterdag Meer lezen?
Afbeelding van het filtercompartiment van de RSM zoals ik het heb ingericht.

Stilstaand water bederft en om het water te kunnen filtreren moeten we met pompen lopen klooien. De Red Sea Max heeft een tweetal pompen met een fikse capaciteit 'on board' die water vanuit het filter compartiment de bak in pompen.

Filteraanpassing
13 September 2008, zaterdag Meer lezen?
Afbeelding van de door mij ingerichtte Red Sea Max filtercompartiment.

In plaats van een voorfilter op de inlaat van de circulatiepomp heb ik de uitstroom kamer gedeeltelijk met "VT Bio Mix'', je weet wel die kleine hydro korrels, gevuld.

Filterwissel
23 Augustus 2008, zaterdag Meer lezen?
Afbeelding van het door mij ingerichte Red Sea Max filtercompartiment.

Het actieve koolfilter materiaal dat ik de afgelopen weken gebruikt heb om verontreinigingen uit het aquarium te verwijderen heb ik afgedankt. De eerste week kleurde het water een beetje donker en nadat dit aanzienlijk minder werd heb ik het actieve kool ingezet. Ik had toen ook net het overige filtermateriaal geplaatst.

Pompen aanpassing (1)
13 Augustus 2008, woensdag Meer lezen?
Foto van een Red Sea Max pomp.

De circulatie pomp draait nu enkele weken maar de doorstroom snelheid van het aquarium water in het filter vind ik best wel hoog. Volgens opgave van de fabrikant bedraagt deze per pomp 550 ltr per uur. Nu zal door het 'aanklussen' van het mechanisch filterpatroon de debiet wel iets lager uitvallen maar deze is hoe dan ook te veel.

Middenfilter
6 Augustus 2008, woensdag Meer lezen?
Foto van bovenaf van het filtercompartiment van de Red Sea Max.

Om de dag heb ik de helft van het aquariumwater ververst en binnen een week kleurde het water niet meer donker. De kleurstoffen lijken nu volledig uit de imitatie boomstam te zijn gespoeld en ik heb om van de laatste resten schadelijke stoffen af te komen een aantal dagen het lege filtercompartiment met actieve kool gevuld. Nu is het tijd het filter met materiaal te vullen.

Fijnfilter op circulatiepomp
6 Augustus 2008, woensdag Meer lezen?
Foto van een zelfgemaakt voorfilter op &een van de twee Red Sea Max pompen.

In plaats van de twee bij de RSM geleverde circulatie pompen geplaatst in compartiment 1 gebruik ik er slechts één van. 1100 Liter water per uur rondpompen is wel heel erg veel. Ik wil immers geen drijvende planten...

Schuim??
24 Mei 2008, zaterdag Meer lezen?

Toen de bak vol water stond om het werkstuk dat de boomstammen moest voorstellen in te wateren kon ik over het plaatsen van het filter nadenken. Van origine is de RSM een zeewater bak en zeewater bakken zijn voorzien van een eiwit afschuimer. Een watte?.. hoor ik je mompelen...

Naar boven