Veni etinam logo.

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Imitatieboom

Ik had bedacht dat een gewone boomstam teveel water zou innemen, moeilijk te krijgen zou zijn en eigenlijk nooit in de vorm te krijgen is die je graag wilt hebben. Daarbij, zo'n ding moet je uitkoken, inwateren en weet ik veel nog meer voordat je em veilig in je aquarium kunt plaatsen. En dus ga je zelf bouwen. Hoe? Nou door met epoxy en oude kranten aan de slag te gaan.

De vaart met

het opbouwen van het nieuwe papier mache model zit er goed in. Na de oude houten mal met plastic te hebben omkleed werd een acryllaat hoeklijn gemaakt.

Foto van de hoeklijn bekleed met plastic.
De oude houten mal werd met een kapot geknipte vuilniszak omwikkeld en met tape vastgezet. Daarna werd een acryllaat glas hoeklijn gemaakt.

Door een winkelhaak in de hoek te fixeren kon de hoeklijn precies haaks op elkaar worden gelijmd.

Links zie je nog net de met witte siliconen kit vastgezette acrylglas hoeklijn. Deze moet de hoeklijn ondersteunen en ervoor zorgen dat deze haaks blijft. Later na het plaatsen van de epoxy schaal zal deze met het overtollige materiaal worden verwijderd

De bedoeling is om de schaal op de hoeklijn te lijmen. De bodemplaat van deze hoeklijn is rondom een 2 tal centimeters kleiner dan de bodem van het aquarium. Het werkstuk kan zo als deze helemaal klaar is veel gemakkelijker worden geplaatst.

Ditmaal zal ik de epoxy schaal mbv matjes rechtstreeks op het papier mache aanbrengen, dus zonder geen plastic tussenlaag. Het uitwateren van het papier ging de vorige keer zo goed dat ik geen reden heb om aan te nemen dat dit nu problemen zou kunnen gaan opleveren. Om te voorkomen dat epoxy aan de houten mal gaat kleven is deze met plastic, in dit geval een opengeknipte vuilniszak omkleedt.

Foto van het papier mache werkstuk.Ditmaal ging het maken van de papier mache aanzienlijk sneller...taj ik heb nu ervaring. Een fikse emmer werd met grof versnipperde kranten en een bodempje water gevuld. Paar uurtjes laten intrekken en daarna kneden maar! Steeds een beetje water bijvullen totdat uiteindelijk een klei achtige substantie overblijft. Nog een beetje behangplaksel erbij en je hebt een pracht van een..ehhhh...papier pulp. Door echt heel spaarzaam met water om te gaan en gebruik te maken van wat verstevigingen kan in enkele dagen een ruw model worden opgezet.

Een boomstam met vier boomwortels. De ruimtes tussen de boomwortels zijn hol en moeten de dieren de mogelijkheid geven zich in de imitatie boomstam te verschuilen. Naar mijn gevoel ziet het er al heel aardig als boomstam uit!

Naar boven