Veni etinam logo.

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Macro watte?

In de onverwarmde Red Sea Max wordt de roodrugparadijsvis gehouden in water dat regelmatig wordt ververst.

Verwijzingen

In dit artikel wordt op sommige plaatsen verwezen naar andere websites.

Het heeft

even geduurd voordat ik in staat was om het dagboek te actualiseren maar ik heb hiervoor een goed excuus. Ik was namelijk druk doende met het proberen fotograferen van het kleine grut!

Foto van de Red Sea Max met geopende lichtkap

Helaas zijn de Koreaan en ik niet in staat een foto van visjes die een paar millimeter aan lengte zijn scherp te maken.. Ik kan net aan Fred, want zo heet het mannetje, scherp op de spreekwoordelijke gevoelige plaat krijgen. Fred is trouwens wel een serieuze vader! De eerste week had Fred zich onder het schuimnest geposteerd en kreeg alles dat te dicht bij het schuimnest in de buurt kwam een oplawaai. Zelfs Truus het vrouwtje.

Afbeelding van Fred de mannelijke roodrugparadijsvis in zijn spreekwoordelijke loopgraaf
De houding van Fred spreekt boekdelen. Wat je ook van plan bent... probeer het niet hier!

Truus patrouilleerde op haar beurt door de rest van de bak en mepte er daar lustig op los. Van mijn killer slakken zie ik bar weinig meer en de bijtjes garnalen zijn spoorloos nadat ik er een tweetal als raketten door de bak zag gaan. Hier en daar probeerde een standaard huis tuin en keuken slak nog een sprintje te trekken maar dit ontaarde in een waarlijk spitroeden lopen (hoe noem je dat bij slakken? .. glijden?)

Na een paar dagen bleek Fred plots omringd met kindergrut. Als ik even op het water oppervlak blies zag je ze meteen een paar centimeter onder water duiken. Helaas heb ik hiervan geen foto's.

Nu we een tweetal weken verder zijn zie ik af en toe een tot wel 7 millimeter gegroeid jong net onder het water oppervlak door de bak schieten. Vaak worden de jongen door Fred achterna gezeten en in eerste instantie leek het alsof Fred had besloten dat klein kindergrut ook heel aardig smaakt. Inderdaad zag ik af en toe Fred een jong onderscheppen maar toch klopte er iets niet.

Afbeelding van Fred de mannelijke roodrugparadijsvis in zijn spreekwoordelijke loopgraaf
Het is donkerblauw van kleur en schiet door de Red Sea Max als een tornado. Papa Fred... Ik zag het niet toen ik de foto maakte maar valt het kleine stipje voor de snuit van Fred je ook op?

Regelmatig zag ik Fred van links naar rechts in de bak schieten. De ene keer naar de oppervlakte en dan weer naar de bodem. Was Fred bezweken onder de druk vroeg ik mezelf af. Had het kindergrut Fred de kop op hol gejaagd? Was Fred ... kierewiet aan het worden?

Toen ik het de eerste keer zag viel ik bijna van mijn stoel van verbazing. Fred had een aantal jongen in zijn bek opgenomen en liet de hele bups ergens in een hoekje weer los. Natuurlijk schoten alle jongen onmiddellijk weer alle kanten uit en dit maakte Fred uitermate nerveus zodat hij op zijn beurt weer probeerde de jongen te vangen!

Fred beschermt de jongen dus door ze in de bek te nemen. En ik had juist gelezen dat soortgenoten van Fred na verloop van tijd de jongen als smakelijk snack zouden gaan beschouwen!

Naar boven