Veni etinam logo.

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Electronica

In de lichtkap van de Red Sea Max worden verschillende nieuwe electronicaonderdelen ingebouwd.

Verwijzingen

Dit artikel refereert aan inhoud op andere websites.

Eigenlijk

is het helemaal geen echte latch maar hoe noem je zo'n ding? De vraag die je als lezer dezes beantwoordt zou willen zien is waarschijnlijk 'waar heeft ie het over'?

Een latch,...oftewel een automatische afschakeling van de TL verlichting als de nachtstand is ingegaan en de buis tot het minimum is gedimt. Je kunt nu eenmaal niet de hele dag de TL op 'dimmen' laten staan.

Electrisch schema waarin een latch is opgenomen.
De werking is simpel, zolang op de ingang van .. ehh de latch een spanning staat die hoger is dan - laten we zeggen 1 volt - zal het relais aangetrokken blijven. Daalt in de nachtstand de spanning tot onder de 1 volt zal het relais afvallen. In de dagstand, s'morgens, zal de spanning vanaf 0 volt oplopen tot rond de 10 Volt. Zodra de spanning over de 1 Volt komt zal het relais worden aangetrokken.

Vaak wordt er gebruik gemaakt van twee schakelklokken . Eentje om de Electronische Voor Schakel Apparaten van stroom te voorzien en eentje om de dimmer te sturen. De RSM heeft echter maar een enkele schakelklok aan boord. Nu kan ik er eentje bijplaatsen maar veel eleganter vind ik het om het licht aan het einde van de dimcyclus gewoon uit te schakelen.

Het idee klinkt goed, nu de praktijk nog!

Naar boven