Veni etinam logo.

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Carbo Plus

Het Carbo Plus concept bestaat uit een apparaat dat op het lichtnet wordt aangesloten en die een koolstof staaf die zich in het aquarium bevindt onder spanning zet.

Verwijzingen

In dit artikel wordt op sommige plaatsen verwezen naar andere websites.

Via marktplaats

kon ik een Carbo Plus apparaat op de kop tikken.

Afbeelding electrolyse proces

Het Carbo Plus concept bestaat uit een apparaat dat op het lichtnet wordt aangesloten en die een koolstof staaf die zich in het aquarium bevindt onder spanning zet. Deze spanning is instelbaar en het principe dat aan dit apparaat ten grondslag ligt heet elektrolyse. Volgens opgave van de fabrikant kan de koolstof plaat 3 a 4 maanden mee.

Water wordt opgesplitst in waterstof en zuurstof. De waterstof stijgt op en de zuurstof bindt zich met de koolstofplaat waardoor er CO2 ontstaat.

Het idee, CO2 uit het stopcontact, klinkt heel leuk maar de vraag is natuurlijk of het goed werkt en of het veilig is. Dat het werkt lijkt wel zeker, er zijn veel aquarianen die zo'n apparaat hebben aangeschaft en velen zijn hierover positief. Er zijn echter ook minder positieve berichten. Op de webstek van Arjan's Aquarium Site is een hoofdstuk gewijd aan CO2 bemesting en hier wordt ook de Carbo Plus besproken. Hij stelt:

"Twee punten die regelmatig aan de orde komen zijn dat de carbonaathardheid van het water door deze set langzaam aan afgebroken wordt waardoor o.a. de carbonaathardheid niet constant is , een witte waas in het water kan ontstaan of dat er neerslag van kalk in het aquarium komt. In extreme gevallen (gebruik van zacht water en/of weinig verversen van water) kan dit o.a leiden tot een te lage carbonaathardheid en hierdoor ook een mogelijke onstabiele pH waarde van het water. Door de fabrikant van de Carbo Plus set wordt wel gemeld dat de set de carbonaathardheid verlaagd (en dit wordt zelfs als een voordeel naar voren gebracht), maar dat dit slechts tot een waarde van ongeveer 3∘ DH zal gebeuren. Echter in praktijk blijkt deze waarde wel degelijk lager te kunnen worden dan 3∘ DH. Ook zou volgens de berichten de CO2 opbrengst van deze set in praktijk behoorlijk tegenvalt, wat vooral voor grotere aquariums een probleem kan zijn."

Nu ben ik in het bezit van een relatief klein aquarium,ververs ik zeer regelmatig een deel van het aquarium water en voel ik wel wat voor een verlaging van de carbonaathardheid. Ik besloot eerst middels een "okazie" te bezien of het apparaat iets voor mij is. Ik trof het en kon inclusief verzendkosten een apparaat voor minder dan de helft van de nieuwwaarde overnemen.

Foto van de Carbo Plus in doos na ontvangst

De Carbo Plus werd door de verkoper netjes in een doos voorzien van schuimmateriaal verpakt verstuurd. De vochtige wafel was goed verpakt en werd zodoende tegen uitdrogen beschermd. Aan deze zending was zorg besteedt!

De Carbo Plus is in het midden compartiment van het filter geplaatst en zal alleen overdag aan staan.

Foto van de Carbo Plus in doos na ontvangst

Op dit moment heb ik het apparaat op streepje één aan staan, volgens opgave zou dit dan exact overeenkomen met 10%...van wat wordt er niet bij vermeld. Maar ik neem aan dat het apparaat dan op één/tiende van zijn maximale capaciteit werkt.

Een vijfvoudige water testset had ik reeds aangeschaft. Ik zal de waterwaarden eens gaan bijhouden!

Naar boven