Veni etinam logo.

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Inhoud

Dat het vullen van zo'n glazen doos nog niet zo eenvoudig is kun je lezen in de onderwerpen van dit blog. Lees alles over plantjes die doodgaan ondanks dat de literatuur vermeld dat iedere halve gare ze in leven zou moeten kunnen houden.

Filter wissel

Het actieve koolfilter materiaal dat ik de afgelopen weken gebruikt heb om verontreinigingen uit het aquarium te verwijderen heb ik afgedankt. De eerste week kleurde het water een beetje donker en nadat dit aanzienlijk minder werd heb ik het actieve kool ingezet. Ik had toen ook net het overige filtermateriaal geplaatst.

Na verwijdering van de actieve kool dacht ik in het filter voldoende ruimte te hebben om een turfplaat verticaal te plaatsen. Nu kun je een turfplaatje gewoon in het filter plempen maar het vervelende aan droge turf is dat het drijft. Dus moet je het onder water en bij elkaar houden.

Afbeelding van het filter
'Vroeghur' propten hele volkstammen turf in de oude panties van moeder de vrouw. Die kreeg daar genoeg van en daarom bracht de handel, wellicht een slimme zakenvrouw, een waterbestendig zakje met een waterbestendige rits op de markt.

De turf paste precies in het aangeschafte zakje...helaas was het filtercompartiment net iets kleiner...

Afbeelding van het filter
Nu kun je gedroogde turf breken.. maar ik knip of snij het liever. Het wordt dan niet zo'n bende.

Iemand een broodje? ... niemand?..

Je zult je mogelijk afvragen wat ik nu moet met die turf.., welnu turf in je filter heeft als effect dat de waterhardheid daalt. Het verzuurt het water, hoeveel is afhankelijk van de kwaliteit van de turf en de hoeveelheid die wordt gebruikt.

Doorsnede van het filter ontwerp

Na de turf op maat te hebben gesneden en in het zakje geplaatst te hebben kon het geheel verticaal in filter compartiment 2 worden gehangen. Met behulp van een zuignapje werd het zakje onder water gefixeerd. Afhankelijk van de behoefte zal compartiment 2 gaan dienen als actieve kool of als turf opslag.

Naar boven