Veni etinam logo.

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Macro watte?

De shit hits da fan in de RSM.. Paradijsvispappa Fred heeft heel wat te stellen met het jonge grut.

Wederom was

er de afgelopen sprake van een fikse pauze, ik had even geen tijd de webstek bij te werken maar werd geheel in beslag genomen door het observeren van het gedrag van Fred en Truus. Om het geheel een beetje op te kunnen leuken heb ik gelukkig de beschikking over een aantal leuke fotootjes.

Een foto genomen van de rechterzijde, de belichting is dan maximaal
Een foto genomen van de rechterzijde, de belichting is dan maximaal. Op de oppervlakte drijft wat kosmopolitisch drijfspul en de imitatie boomstam is al behoorlijk bealgd. Niet echt te zien zijn de javavarens, deze hebben nieuwe scheuten gevormd!

Broedzorg?

Op het internet kun je niet zo heel veel vinden over het gedrag van paradijsvissen. En zeker niet of nauwelijks van roodrug paradijsvissen, het soort waar Fred en Truus tot behoren. Als je al iets kunt vinden lees je vaak dat de vaders zich nogal eens tot een schranspartij laten verleiden als de jongen te lang in de buurt blijven. Toch heb ik daar zeker de eerste twee weken niets van gemerkt. Sterker, ik heb zelfs een vorm van broedzorg geobserveerd! Ik heb Fred nu meerdere malen als een gek jongen in zijn bek zien verzamelen om ze ergens in een hoekje uit te spugen! Helaas heb ik nooit de Koreaan tijdig in stelling weten te brengen. Ik heb van dit gedrag dus geen foto's ..

Oppeuzelen van jongen?

Van het redelijk grote aantal jongen is nu niet zo veel meer over. Of Fred of Truus hiervoor verantwoordelijk zijn weet ik niet. Ik heb beide nooit een jong zien opeten geloof ik.

Detailfoto van een jong
Een aantal jongen zijn nu echt behoorlijk groot, ik schat zeker een millimeter of 7. Ik heb hiervan een stuk of drie, eentje iets kleiner en een ander weer iets groter, geteld. Opvallend is dat ik er nu ook een tweetal gezien heb die aanmerkelijk kleiner zijn! Het lijkt wel of deze net aan twee weken oud zijn, toch heb ik de afgelopen weken niets van een schuimnest kunnen ontdekken.

Detailfoto van een jong
Het kleine grut verblijft het liefst tussen de bladeren van de planten. Slechts in de avond waagt er eentje zich soms zonder dekking. Soms zie ik dat Fred een groter jong opmerkt en in de richting hiervan een beweging maakt. De jongen zijn tot nu toe de snelste en schieten werkelijk pijlsnel weg. Of Fred in het jong een smakelijke hap zie weet ik niet. Wel zie ik Fred nooit aanstalten maken achter het vluchtende jong aan te gaan. Of dit betekent dat hij niet zo heel erg hongerig is of dat hij eigenlijk alleen niemand in de buurt wil hebben weet ik niet.

Eten de ouders de jongen? Mogelijk, maar ik heb het nooit gezien. Wel heb ik een soort van broedzorg gezien.

Oppeuzelen van garnalen?

Had ik aanvankelijk nog de hoop dat mijn bijen garnalen door de paradijsvissen met rust werden gelaten. Daar kwam ik al snel van terug toen ik zag Fred en Truus de garnalen alle hoeken van het aquarium lieten zien. Ik vrees dan ook dat deze garnalen het loodje hebben gelegd want ik heb sindsdien geen enkele garnaal meer gezien.

Garnalen worden dus, zeker als zij klein zijn, gegeten. Dit bericht had ik ook al eens op het internet gelezen. Toch wil het nog wel eens met grotere garnalen proberen, ik zoek vrijwilligers!

Oppeuzelen van slakken?

Ik heb Fred en Truus in de loop der tijd het huis tuin en keuken slakken bestand vakkundig uit zien dunnen. Het betreft dan wel de kleinere slakjes.

Detailfoto van een jong

De speciale Anentome helena slakken waarvan ik er een drietal had aangeschaft vielen klaarblijkelijk ook in de smaak. Ik heb sinds de introductie van beide paradijsvissen taal noch teken van hen vernomen! En dat is toch wel een beetje vreemd aangezien deze toch een behoorlijk formaat hadden. Sommige slakken die de dans ontspringen en in het aquarium tot wasdom komen hebben niet zo veel meer van Fred en Truus te vrezen. Ik heb alleen gedurende de balts en toen het schuimnest werd bewaakt gezien dat ook grotere slakken er flink van langs kregen en dan meestal als deze te dicht in de buurt waren.

Slakken worden als zij niet te groot zijn gegeten. Grotere slakken kunnen kennelijk ook worden gegeten als ze in de smaak vallen.

Territorium?

De verdeling van de beschikbare ruimte benodigd voor het territorium is duidelijk in het voordeel van Fred. Hij patrouilleert door bijna het gehele aquarium. Truus heeft zich teruggetrokken in de holle boomstam en komt zo af en toe eens een kijkje nemen. Er worden dan wat beleefdheden uitgewisseld waarbij Fred natuurlijk weer zo nodig met al zijn vinnen moet pronken. Beide vissen zien er dan werkelijk schitterend uit met die rode rug en die lichtblauwe zweem op het lichaam. Van vechten is eigenlijk geen sprake, wel jagen beide vissen elkaar af en toe eens op. Over het algemeen jaagt Fred meer dan dat hij gejaagd wordt.

Beide vissen komen bijna direct naar het glas als je hiervoor een opvallende beweging maakt en Fred wil dan wel eens al zijn vinnen opzetten. Toch voelen beide er weinig voor om voor de Koreaan te poseren. Op de een of andere manier krijg ik het niet voor elkaar scherp te stellen. Kennelijk schrikt het lampje van de Koreaan beiden af.

Naar boven