Veni etinam logo.

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Imitatieboom

Ik had bedacht dat een gewone boomstam teveel water zou innemen, moeilijk te krijgen zou zijn en eigenlijk nooit in de vorm te krijgen is die je graag wilt hebben. Daarbij, zo'n ding moet je uitkoken, inwateren en weet ik veel nog meer voordat je em veilig in je aquarium kunt plaatsen. En dus ga je zelf bouwen.

Afschuivers

In dit artikel zijn verschillende termen gebruikt die op een andere website haarfijn worden uitgelegd, daar ga ik dus mijn handen niet aan vuil maken..

Helaas is, waarschijnlijk vanwege de Paasdagen, het Osram voorschakel apparaat nog niet binnen. De hele opstelling staat nu al enkele dagen zonder PL lampen proef te draaien. Dit betekent dat de schakelklok in de ochtend de Flora-Mate inschakelt, dat deze de lampen aanstuurt en dat s'avonds de schakelklok de lampen en de Flora-Mate afschakelt en de nachtverlichting inschakelt. Gedurende de gehele dag staan de drie ventilatoren genoegzaam te zoemen. Helaas nu dus zonder voorschakel apparaten om de T5 compact lampen aan te sturen.

Eigenlijk is dit allemaal niet zo heel erg, nu kan ik me alvast bezig gaan houden met de inrichting van de RSM . Ik wil een brak water biotoop gaan inrichten dat een beetje op een mangrove woud moet gaan lijken. In de natuur liggen mangrove wouden bijna allemaal in brak water en groeien hierin over het algemeen niet zoveel planten. Uitzonderlijke plekjes daar gelaten natuurlijk en ik wil nu juist zo'n uitzonderlijk plekje gaan nabootsen.

Foto van een mangrove biotoop.

Ik moet dus zorgen voor veel boomwortels met hiertussen enkele keien en daar omheen planten. Ik stel me zo'n plekje voor dat grenst aan bijvoorbeeld het oerwoud. Ik heb helaas (nog) geen foto's van een dergelijk plekje maar wat niet is kan nog komen! Ik wil liever geen gebruik maken van allerlei achterwanden, deze zijn mij te dik.

De achterzijde van de RSM is voorzien van donkergekleurd glas, deze vormt de scheiding tussen aquarium en filter en als hierop en voor enkele boomstammen geplaatst kunnen worden verhoogt dit naar mijn idee de dieptewerking. Om niet in de bak zelf te hoeven knoeien met hout, stenen en wellicht epoxy heb ik een 1:1 mal van de vrije ruimte binnen in de RSM gebouwd. De maten hiervan zijn:

zijde afmeting in cm
Breed, van glas tot glas 58,8
Diep, van glas tot glas 38,5
Hoogte, van glas tot rand 48

Foto van de houten mal.

Waar verpakkingsmateriaal al niet goed voor is!
Links boven zijn de twee gaten tbv de uitstromers getekend. Rechts de boven uitstort. De bedoeling is om namaak boomstammen, stenen en terassen op deze mal te modelleren.

Foto van een op de houten mal uitgestalde circulatiepomp.
Ik ga waarschijnlijk slechts één uitstroompomp gebruiken maar hou wel rekening met een toekomstige bijplaatsing van de tweede. Ik denk namelijk dat 550 liter doorstroming voor een brakwater biotoop wel voldoende is. Ik wil deze uitstromer(s) aan het zicht ontrekken door eromheen een 'boomstam' van watervast materiaal te modelleren.

Dezelfde truc wil ik toepassen met de uitstort opening (hier niet zichtbaar).

Naar boven