Veni etinam logo.

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Inhoud

Dat het vullen van zo'n glazen doos nog niet zo eenvoudig is kun je lezen in de onderwerpen van dit blog. Lees alles over plantjes die doodgaan ondanks dat de literatuur vermeld dat iedere halve gare ze in leven zou moeten kunnen houden.

Verwijzingen

In dit artikel wordt op sommige plaatsen verwezen naar andere websites.

Na een paar weken

barbecuen , luihannesen en een mislukte poging om het wereld record balkon zitten' te verbeteren moeten de handjes weer uit de mouwen worden gestoken. De epoxy schaal moet namelijk nog wel even aan de acrylglas hoeklijn geknutseld worden alvorens het geheel in de RSM gelijmd kan worden!

De getoonde werkzaamheden hebben zich binnen een tweetal weken afgespeeld. De meeste tijd hiervan werd door barbecuen en het drogen van de epoxy ingenomen. Het zal je verbazen hoe goed beide met elkaar te combineren zijn!

Detailfoto van de imitatieboom
Het is op de foto nauwelijks te zien maar de plekken waar de epoxy schaal op de acrylglas hoeklijn gelijmd gaat worden is deze met schuurpapier opgeruwd.

Door het acrylglas op te ruwen wordt het aanhechtings oppervlak beduidend groter. Dit is belangrijk omdat epoxy niet goed hecht op acrylglas.

Foto van de imitatieboom op zijn kop voorzien van epoxy.
Een papje groene ehhhh...epoxy wordt voorzichtig op de opstaande randen gesmeerd.

De laatste Glass microspheres zijn met de laatste kleurstof gemengd tot een extra dik goedje zodat het niet direct wegloopt

Werkstuk razendsnel en zonder te knoeien omkeren en op de acrylglas hoeklijn plaatsen...nog hier en daar een beetje aansmeren...drogen maar!

Foto van de imitatieboom gelijmd op de acryl onderplaat.

Foto van de imitatieboom waarvan onderdelen met matjes worden afgedekt.
Enkele kleine kiertjes tussen de epoxy schaal en de acrylglas hoeklijn werden met in epoxy doordrenkt dun gaas opgevuld.

Alle delen van het werkstuk die in contact staan met het acryltaat glas zijn nu met elkander verlijmd.

Bedoeling is dat na uitharding al het acrylglas dat niet door epoxy is bedekt wordt weggeslepen.

Na drogen begon het echt smerige werk. echte een klusje om buiten, het liefst een beetje op de wind, te doen. Vergeet geen mondkapje en veiligheidsbril!!!

Met de Dremel wordt al het niet door epoxy bedekte acrylglas weg geslepen.

Foto van het wegslijpen van de acrylglas randen.

Foto van de imitatieboom waarvan alle overtolloge randen acrylglas zijn afgeslepen.
Met de Dremel werd hier en daar nog enkele scherpe delen afgeslepen. Na talloze proefpassingen was ook de bovenzijde mooi rond op hoogte gemaakt. Het werkstuk paste precies in de bak.

Voila een van epoxy gemaakte halve boomstam... inclusief grondplaat en achterwand.

Het geheel is hol en weegt nauwelijks iets. Dit gaat ettelijke liters water schelen!

Op de foto's niet te zien: ik heb het werkstuk een paar dagen los in de RSM laten staan om te bezien of de kleurstelling van de boomstam een beetje goed gekozen was. Helaas viel op dat de epoxy onder water toch te veel glom, en de bruine kleur leek meer op oranje. Ik heb het gehele werkstuk donkerder geverfd, meer donker groen tot zwart. Na een onderwater proef leek het werkstuk veel meer op een echte boomstam.De uiteindelijke kleurschakering komt nu veel meer in de buurt van het eerste maar afgekeurde werkstuk.

Foto van de imitatieboom voorzien van kit.
De 'rug'en 'acrylglas voet' werden van een aantal dotten witte siliconen kit voorzien. Omdat de witte dotten van de buitenzijde van het aquarium niet te zien zijn maar ik in het geval van demontage wel goed de aanhechtingsplaatsen wil kunnen onderscheiden heb ik gekozen voor witte aquarium kit. Wederom heb ik de aanhechtingsplaatsen met schuurpapier opgeruwd

Een sfeer impressie van de RSM gevuld met water. De foto is enkele dagen na het vullen genomen en je ziet dat het water door de kleurstoffen in de verf donker begint te kleuren. Dagelijks worden nu enkele emmers water ververst. Ik wil hiermee doorgaan totdat het water niet meer verkleurd.

Foto van de imitatieboom in de Red Sea Max.
Naar boven