Veni etinam logo.

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

CO2

Planten kunnen in tegenstelling tot dieren en mensen met behulp van licht alle noodzakelijke organische substanties zelf aanmaken. Deze uitvinding van de natuur, waardoor al drie miljoen jaar geleden de eerste algen op aarde onstonden, is één van de grootste prestaties. Ook wij danken hieraan ons leven. De motor voor dit proces om van anorganische substantie voedingsstoffen een organische substantie te maken is de energiedrager licht.

Net zoals in de natuur moet ook in het aquarium deze energie van de juiste samenstelling zijn en juist gedoseerd worden.

Verwijzingen

In dit artikel wordt op sommige plaatsen verwezen naar andere websites.

Afschuivers

In dit artikel zijn verschillende termen gebruikt die op een andere website haarfijn worden uitgelegd, daar ga ik dus mijn handen niet aan vuil maken..

Toen ik

de sitemap van deze webstek eens aan het doorsnuffelen was bemerkte ik tot mijn schrik dat het alweer bijna een jaar geleden was dat ik beloofd had iets over de Carbo Plus te schrijven. Sinds die tijd namelijk draait de Red Sea Max, geheel naar tevredenheid mag ik wel stellen, met die Carbo. De planten groeien namelijk echt de bak uit!

Nu moet je zo'n ding wel eens schoonmaken en ofschoon ik dit onderwijl een paar maal gedaan heb, heb ik steeds verzuimd hier iets over te schrijven. Ja.. ik weet het, een schande is het!

Foto van een vervuilde Carbo Plus wafel. Waar bestaat zo'n Carbo Plus nu eigenlijk uit? Nou das eigenlijk best wel een eenvoudig antwoord: uit twee delen. Een regelkastje en een zogenaamde roestvrij stalen wafel met hierin een koolstof plaat. In het regelkastje is een schakeling gebouwd die een instelbare laagspanning afgeeft. Naar mate je meer spanning aan de wafel toevoert komt er tussen die RVS wafel en de koolstofplaat een proces op gang dat Elektrolyse wordt genoemd. Het resultaat van dit proces is dat er niet alleen CO2 wordt afgegeven maar ook dat de PH, GH en de KH daalt. Op de wafel slaat een substantie neer dat verdacht veel lijkt op de ketelsteen. Deze aanslag ken je vast wel uit de waterkoker of uit de ketel.

De consequentie van het neerslaan van die troep is natuurlijk dat je de Carbo eens in de zoveel tijd moet schoonmaken!

Foto van het schoonmaken van een Carbo Plus wafel. Ik zelf doe dit ongeveer iedere twee maanden. De hoeveelheid ketelsteen is dan nog te overzien en ik kan de wafel eenvoudig uit elkaar halen.

Ik haal de wafel helemaal uit elkaar en met een spatel krab ik de aangekoekte troep van alle onderdelen van de RVS wafel. De twee plastic onderdelen, de kappen waarin de koolstofplaat rust, reinig ik met een schuursponsje. Ik zorg dat de metalen aansluitingen als het ware weer glimmen. Het reinigen is geen moeilijk werkje, de rommel krab je er zo wel af.

Op het internet zijn verschillende bronnen die melden dat een koolstofplaat slechts een paar maanden mee gaat.

Foto van de Carbo Plus met de regelaar in stand drie.Vaak wordt hierbij niet aangegeven op welke stand de Carbo is ingesteld en hoe vaak deze wordt schoongemaakt. Mijn Red Sea Max heeft een netto inhoud van 130 liter. Vanwege de maatregelen die ik heb genomen zoals het plaatsen van een holle imitatie boomstam denk ik minus de grond en de incidentele kei zo rond een dikke 100 liter uit te komen. Ik behaal goede resultaten als ik de regeleenheid op standje 2 á 3 plaats. Hoe ik dit weet? Tja....

Ik gebruik nog steeds dezelfde plaat en ik ben ervan overtuigd dat dit komt omdat ik de wafel regelmatig schoonmaak.

Foto van de Carbo Plus koolstofplaat. Tijdens het schoonmaken draai ik namelijk steeds de wafel om. Tot nu toe heb ik twee maal de clipjes die de wafel stevig in het omhulsel vastdrukken moeten vervangen. Deze worden gewoon weggevreten door het zure milieu dat rond de wafel ontstaat.

Reinigen doe ik met een schuursponsje. Niet te hard drukken want dan schuur je de plaat teveel! Het gaat erom dat je de plaat alleen van aanslag ontdoet en niet van de koolstof!

Schoonmaken is een klusje van niks, oké je moet er wat tijd voor vrij maken maar de hele klus is binnen een half uurtje geklaard. Kind kan de was doen dus eigenlijk en zoals ik al opmerkte draai ik nu al een heel jaar, de regelaar is ingesteld rond de twee é drie streepjes, op één koolstofplaat en die dingen zijn niet echt goedkoop!

Foto van de gereinigde Carbo Plus wafel.

Voila, een blinkende bijna van niet van nieuw te onderscheiden wafel. Wat wil je nog meer?

Naar boven