Afbeelding van Veni etinam logo

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Ouwe shit

Is het niet vreemd dat juist die ouwe shit, troep van vroeghur, waar geen hond meer een stuiver voor geeft. Uiteindelijk toch het meeste waard is?

Verwijzingen

Dit artikel refereert aan inhoud op andere websites. Omdat ik de beroerdste niet ben heb ik ze netjes voor je geselecteerd:

PDF Alert

Wat hoorde er van Philips apparatuur nu eigenlijk bij elkaar, in 1976?

Het is

ongeveer 35 jaar geleden dat Eli zijn eerste eigen grote uitgave deed. Oké, het kan een jaartje of twee meer zijn trouwens, nu ik er nog eens over nadenk. Misschien wel 37 jaar geleden...

In ieder geval een getal waar ik mij destijds wat betreft leeftijd niets bij kon voorstellen. En al helemaal niet als het gaat over jaren geleden...

Na een hele zomer bij 'de boer' te hebben gewerkt kon Eli eindelijk bij de Wastora in Zaandam zijn aller eerste stereo scoren. Ik geloof dat destijds zoiets een 'drie in één' werd genoemd. Goedkoper dan alles los want meer zat er voor Eli, budgettair toen gewoon niet in. En natuurlijk ging Eli voor Hollands glorie, oftwel voor Philips. En wel de 'Konzertmeister 943 22RH943/22Z', om precies te zijn. De naam en het type wist ie toen natuurlijk niet want dat boeide em voor geen meter, als er maar muziek uit kwam. Maar goed, de 'Konzertmeister', zo heet dat ding dus, werd aangeschaft. Een drie in één...

Nu niet direct spreeuwenkast!!! gaan gillen.., Schermafdruk van de Marktplaats advertentie.want rond die tijd was 1365 ballen, in florijnen wel te verstaan, een heel bedrag. Voor mij wel tenminste... En daarbij, Eli had nog veel meer uitgaven.

Uiteindelijk heb ik er jarenlang plezier van gehad! Man, de langspeelplaten die ik erop heb beluisterd. De kroonjuwelen van Pink Floyd, Fleetwood Mac, Led Zeppelin, Creedence Clearwater Revival, Kraftwerk, Joy Division, Focus, King Crimson, America, The police...Beatles, Rolling Stones, Queen... En zoveel anderen.

Afijn, na al die jaren is er natuurlijk geen hond meer die de Wastora nog kent. Of Janis Joplin.., Of die zich het liedje Ga je mee naar Wastora nog herinnert. En dus vind ik die eerste kameraad nooit meer dacht ik, nu, zoveel jaar later. Todat ik op Marktplaats plots een advertentie zag staan van een 'Nostalgische Philips Radio, tuner, versterker, platenspeler'. Met een paar fototjes erbij. Van, verdomd, als het niet waar is, mijn ouwe spreeuwenkast!

Nou je vat natuurlijk wel dat Eli meteen in alle staten raakte en direct in gestrekte draf, naar de bank ging, je weet wel, op zo'n persoonlijke lening af... Nou ja, dat hoefde nou ook weer niet. Want zo duur zijn ze niet... die 'Konzertmeisters'... 10 Euro en de buit was binnen.

Na eerst even het apparaat visueel te hebben geïnspecteerd, de snaar van de platenspeler is tot een zwart kleverig spoor vergaan, werd de stekker in het stopcontact gestoken nadat natuurlijk eerst de luidsprekers waren aangesloten.

Man, en daar klonk, zowaar meteen in stereo en weliswaar met de nodige ruis zomaar een liedje op de radio. Een moderner nummer, dat wel, maar qua geluid precies klinkend op een manier zoals ik het mij herinner. Het enige wat nog mist is die storende tik in de plaat... Maar da's natuurlijk ook logisch. Want wat nu speelde was een MP3..!

Nu alleen nog die drie in één restaureren. Dan is de cirkel rond.

Naar boven