Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

Geen Philips maar wel alles wat te maken heeft met audio.

Audiomeuk

Omdat het niet alleen maar ouwe Philips zelfbouw is wat de klok slaat maar er ook allerlei andere leuke audiomeuk is waarmee de doe-het-zelfvert vandaag de dag druk kan zijn: speciaal voor hen een overzicht van allerlei audiomeuk avonturen en alles wat daarbij hoort.

Foto van verschillende audio componenten en printen.

Met af en toe een knipoog naar de Philips zelfbouw, dat dan weer wel!

Opgelost!

1 Februari 2023 Woensdag Meer lezen?

Foto van werkende VU meters. De NL7412 die verleden jaar door Eli naar PAVO51 werd opgestuurd is destijds door hem in goede orde ontvangen. Zo berichtte hij me.

Toch mankeerde iets aan zijn snode plan want helaas bracht deze eenheid niet wat hij ervan had verwacht. Er was dus iets anders aan de hand. Man,.. moeilijk moeilijk!

En dus werden de mouwen opgestroopt en een deel van het ontwerp door PAVO51 uit elkaar genomen. Wat volgt is een traject van testen en het in elkaar knutselen van een aantal verbeteringen. Ditmaal tot aan de voedingen toe...

En nu werkt het!

Toch nog,.. decennia achteraf!

20 November 2022 Zondag Meer lezen?

Foto van de ingebouwde PLI van COAX. Toen een paar maanden terug Eli druk was met zijn NL7315 Peak Level Indicator ouwe stijl vond ie maatje COAX bereid in zijn paneeltje hier ook even een testje mee te doen. Want ja,.. in hoe meer verschillende configuraties het bouwseltje getest is des te zekerder het ontwerp, zo was het idee.

Een idee waar maatje COAX zich ook wel in kon vinden maar waardoor hij zich tegelijkertijd ook realiseerde zelf geen Peak Level Indicator in zijn zelfbouw Philips mengpaneeltje te hebben zitten.

Tja,.. en dat steekt dan toch een beetje... hé?

Dus wat doe je dan?

Inderdaad...

Over datum?

13 Augustus 2022 Zaterdag Meer lezen?

Foto van de zelfbouw hoofdtelefoon versterker van PAVO51.Wat doe je als je oren al over datum zijn maar je, vooral als deze zo goed klinkt, nog steeds met volle teugen van muziek geniet?

Inderdaad,.. gewoon doorgaan met luisteren én bouwen! Er is immers genoeg te doen.

Zoals het aanpassen van je zelfbouw hoofdtelefoon versterker die uit verschillende zelfbouw kits bestaat bijvoorbeeld. In dit specifieke geval moet het uitgaande signaal van deze versterker op lijnniveau worden gebracht. En wat kun je daar nog steeds het beste voor gebruiken?

Jawel!,. een bejaarde NL7412 volgversterker uit de al even bejaarde Philips zelfbouwserie van mengpaneeleenheden! Niet vreemd dus dat in het kader van mijn T.E.A.B. actie deze voor een dijk van een verhaal van baasje wisselde...

Wat nou,.. over datum!?.

Mit Schwung!

6 februari 2022 Zondag Meer lezen?

Foto van de Audio RIM M6S KV op de werkbank.Het is niet al Philips wat de klok slaat in Gertjan zijn zelfbouw thuis-ding zo bleek bij eerdere inspectie. Vreemde eend erin is een Radio RIM hoofdtelefoon-versterkertje uit de 80-tiger jaren van de vorige eeuw waarvan onbekend is hoe het heet. Deze dreumes heeft wel een paar verbeterpuntjes qua uitstuurbaarheid en brom. Maar die kunnen omdat er nog wat spulletjes, noodzakelijk om de NL7307 in te bouwen, in bestelling staan, mooi in de tussentijd even opgepakt worden. Aldus Gertjan...

Lees hoe een schattig en simpel hoofdtelefoon ontwerp met twee transistoren na wat Tender Love en Care (da's Engels!) de wenkbrouwen doet fronsen!

Ronduit verrassend!

Kelken, iemand?

16 juni 2021 Woensdag Meer lezen?

Foto van de 3D gesprinte kelken van Suretrak.Internet maatje Suretrak had bedacht voor zijn Revox bandrecorder spoeladapters, van die mooie 'kelken', te gaan printen Tijd zat tijdens al het Corona gedoe en je hoeft er niet naast te gaan zitten... toch?

Wat volgt is een leuk project waarbij ik weer het nodige heb geleerd en een leuk resultaat heb behaald aldus Suretrak. Maar... 3D printen is heel erg leuk maar om een zo strak resultaat te behalen als een originele adapter ontkom je er niet aan om na te bewerken en dan wordt het wel weer een erg arbeidsintensief project. En lopen de materiaal kosten dusdanig op dat het ook bijna niet meer opweegt tegen de prijs van een origineel.

Is het dan allemaal vergeefse moeite?

Welnee!

Het gaat om de uitdaging, volhouden, leren en er vooral plezier in hebben. Lang leve de hobby waarvan andere mensen denken dat je er toch wel een tikkie afwijkend voor moet zijn!

Echt?

19 augustus 2020, Woensdag Meer lezen?

Afbeelding van een tweetal mixertjes, maar welke is een Artec?Eli heeft ooit eens een oud merkloos audio-mixertje gekocht omdat 'the look' em zo aansprak. Mede enthousiastelingen zouden em ongetwijfeld wel iets over het apparaat kunnen vertellen, dacht ie. Maar dat viel zwaar tegen. Uiteindelijk verhuisde het mixertje daarom ingepakt naar de opslag, wellicht leuk voor een *kuch* onderzoek later...

Onlangs kon ik een Artec, type SMTPA 5A, scoren. Met dezelfde type kast, dezelfde kleurstelling, dezelfde glooing in de frontplaat. Kortom, hetzelfde van alles en nog wat, tot aan de montageschroeven van het mixertje beneden in de opslag aan toe... Tja, en dan ruikt Eli een verhaal, zet ie zijn kunstgebit tanden erin en gaat ie los...

Na maanden *kuch* onderzoek,.. hier het verhaal.

Wat in het vat zit...

19 juli 2020 Zondag Meer lezen?

Omslagfoto van het Elektuur mengpaneel uit 1986Die-hards, dat is Engels voor volhouders, die deze webstek regelmatig bezoeken weten dat ik overcomplete ouwe Philips meuk heb staan die ik probeer te slijten. Niet dat Eli daar rijk van wordt maar het ruimt de kelder zo lekker leeg. En daarbij is het ook altijd erg leuk om, weliswaar digitaal, een mede enthousiasteling te ontmoeten.

Dit keer had ik een berichtje van Guus uit de Philips stad, Eindhoven, in de meeldoos liggen. Hij was op zoek naar Philips mengpaneel eenheden omdat ie vroeghur, pak'em beet zo'n vijf-en-dertig jaartjes geleden, al een Philips mengpaneeltje had willen bouwen maar dat daar niets van was gekomen. Wel had ie ooit eens het Elektuur mengpaneeltje uit 1986 naar eigen inzicht (na)gebouwd.

Tsja, en dan gaat het na zoveel jaren toch weer kriebelen. Dan mot er toch een Philips komen...

Gouwe ouwe

20 november 2019, woensdag Meer lezen?

Detailfoto van een drietal elektronenbuizen van een buizenversterker. Eli, als 'niet echt buizen-fiel', gaat met maatje Walter op bezoek bij een echte buizenboer. Elektronenbuizenboer dan wel te verstaan hé?,. geen TL buizen.

Veel van de oude radiootjes die Walter heeft verzameld zijn namelijk met elektronenbuizen uitgerust. Transistoren waren er destijds nog nauwelijks en kostten veel te veel. De techniek bestond toen uit glaswerk en in de audiowereld kwam dit pas weer terug toen audio serieus werd genomen. Zoals Walter dat doet, bijvoorbeeld. Het is om deze reden dat hij meende dat Eli wel een lesje buizentechniek en toepassing kon gebruiken na de luistersessie, eerder, in huize Walter...

Dus voordat Eli het goed en wel door had was er door Walter een afspraak gemaakt met één van de oudste rotten in het vak. Robert Maijer van firma Maygra Electronics in Arnhem.

Wanneer we langs kwamen vroeg Robert...

Outer Foil

6 April 2019, zaterdag Meer lezen?

Foto van een collectie condensatoren.Opgerolde folie en film condensatoren hebben aan het eind een buitenkant die je als buitenste laag, de 'Outer Foil' kunt aanduiden. Een rol moet immers ergens eindigen. Maar ook condensatoren die anders zijn geconstrueerd kunnen een vorm van 'Outer Foil' hebben, zo wordt beweerd.

Er waren vroeghur fabrikanten die de 'Outer Foil' op hun product aangaven. Dit kan door een verschil in lengte van de aansluitdraden of door een gekleurde band op de buitenzijde van de condensator. Vaak is deze zwart en doorgaans betrof dit met de hand nagemeten condensatoren want het blijkt nog helemaal niet zo eenvoudig om tijdens het productieproces te weten welke kant nu precies de 'Outer Foil' kant is.

Wat doet ut ertoe? Die 'Outer Foil'?

Er wordt beweerd dat die van belang kan zijn bij de plaatsing van een folie/film condensator en dan als afscherming kan worden ingezet. Sterker, bij verkeerd om monteren zou de 'Outer Foil' juist stoorsignalen kunnen introduceren!

Verzamelen!

28 Juli 2018, zaterdag

Foto van een lekker koel glassje bier.Via een bekende digitale marktplaats kwam ik in contact met Bravo104 uit Almere. Deze had wel interesse in de 2010 editie van mijn Conrad retro radio bouwdoosje dat ik daar onder condities voor een spreekwoordelijke 'appel en een ei' had aangeboden. Bravo104 was benieuwd waar die heen moesten, die appel... en dat ei. En wat de condities waren.

Toegegeven, het zijn er niet veel maar het handjevol luitjes die mijn webstek wel eens eerder hebben bezocht weten van mijn T.E.A.B. aanbod, een stukje nostalgie, in dit geval een zelfbouw kitje uit 2010 van een radiotje, in ruil voor een verhaal:

De woede van een man om iets te hebben wat van hem alleen is en waar niemand de liefde voor heeft en kan voelen die hij voelt en beleeft. De deur van de (man)cave opendoen en de muffe maar ohh zo heerlijke lucht van oude apparaten opsnuiven. De stilte van alles wat geluid maakt om zich heen en het genieten van knoppen, schakelaars en meters.

Wie kent dat niet?

Voor mij begon de liefde voor t verzamelen nog niet zo heel lang geleden. En ik ben een fervent liefhebber geworden van alles wat maar oud is. Ooit gebruikt en een leven van behandelen, soms mishandelen, achter de rug heeft.
Menig apparaat is door mijn handen gegaan en heeft alle aandacht gekregen die het zo verdient. Want het is niet zomaar een apparaat.

Nee, vrienden. Vanaf het moment dat een stukje oude techniek open wordt gemaakt en er aan kan en mag worden gewerkt wordt het één met jezelf en schep je een band. Want uiteindelijk ben je bezig in het meest intieme deel ervan en vervang je de dingen die zo onmisbaar zijn voor de levensvatbaarheid van juist datgene wat door anderen niet wordt onderkent. Kun je een apparaat redden van de ondergang en hem een nieuwe kans geven om zijn lied te zingen? De zware bromstem te laten horen of de parelende zang te laten klinken door de huiskamer?

Foto van verzamelsetje 1 Foto van verzamelsetje 2 Foto van verzamelsetje 3

Ik ben op een dag gegrepen door de liefde hiervoor. Wanneer? Ik weet t niet. Maar ik weet wel dat t voor mij een heel nieuwe richting is waarin ik mijn rust en ontspanning vindt. Van slager in de nacht naar audio-liefhebber in de spaarzame uren die ik heb om er van te genieten. Repareren. Wakker liggen omdat ik nadenk over hoe een probleem of een storing op te lossen. En dan uiteindelijke met een gelukzalig gevoel van "Yessss" weer een kast dicht te kunnen maken en met volle tevredenheid luisteren naar een Teleton, een Dual, een HK. Etc.

En er zullen er nog veel volgen. Als't virus eenmaal heeft toegeslagen dan is het hek van de dam. Groeit de liefde en echt...Die liefde is wederzijds.

Op de stemmen van mijn kinderen na is er niets wat te vergelijken is met het geluid van Echoes uit een versterker die ik zelf een tweede kans heb kunnen geven. Is er niets te vergelijken met het pure geluid van de spaarzame 10 watt output die zo puur en zuiver is. Ja ik ben verslaafd. Kan dromen van onze hobby. En mis de momenten die verloren gaan als ik er niet mee bezig kan zijn.

Dus...

Ik pak snel weer de soldeerbout.

Kijk, dat is nu passie, do i need to say more? (dat is Engels)... héél logisch dus dat het bouwdoosje, tegen vergoeding van verzendkosten, naar Bravo104 is gestuurd!..

De PLL van Charles...

20 Mei 2017, zaterdag Meer lezen?

Foto van een Aristona SA4008A.

Omdat ik een complete collectie ELO's heb neemt Charles, die op zoek is naar het schema van zijn PLL bouwsel van deccenia terug, contact met mij op. Charles is namelijk druk een Aristona SA4008A nieuw leven in te blazen. En hiervoor kan ie natuurlijk een Otto modulator gebruiken (logisch!) maar ook zijn ouwe PLL zelfbouw meuk van decennia terug... Maar ja, waar is het orginele schema ervan te vinden? In ELO nummer 1/78 blz. 25 staat er op het bouwsel gekrabbeld.

En zo wordt Eli in ruil voor het schema van het bouwsel een exemplaar van het blad 'Populaire Electronica' (ja, met twee c's!) uit 1976 en een leuk verhaal voorgehouden. En tja, dan gaat ie wel natuurlijk...

No kidding!

1 April 2017, zaterdag Meer lezen?

Foto van een mens die nog zoveel te doen heeft.

The proof of the pudding is in the eating zeggen de Engelsen en aldus kon Eli zijn 'T.E.A.B.' voorstel waar ie altijd mee loopt te schermen even waar gaan zitten maken in de vorm van een zak vol hartstikke hippe draaiknopen die ie tegen verzendkosten ruilde voor een verhaal...

Want zo gaat dat...

Dus zeg eens eerlijk: waarom wil jij dit soort troep hebben? Wat is jouw verhaal?

Omdat het beter klinkt!

6 november 2016 zondag Meer lezen?

Foto van een deel van de gain module van Ger

Toegegeven, het zijn er niet veel maar er bestaan kijkbuislezertjes die op deze webstek wel eens vaker komen. En die weten dat Eli een actie heeft. Iedereen die op de T.E.A.B. webpagina iets van zijn gading vindt en hierover een leuk verhaal op papier weet te zetten loopt het risico dat spul voor bijna nop thuis bezorgd te krijgen. Het is zelfs zo erg, dat hoe beter en uigebreider het verhaal is, des te lager de verkoopprijs wordt.

En dat ondervond onlangs ook bezoeker Ger...

AMROH Mu-402 Supercoil

3 April 2016, zondag Meer lezen?

Foto van de AMROH Mu-402 Supercoil.Eli krijgt vanwege zijn gedoe met Philips audio zelfbouw wel eens iets in zijn mik gestouwd dat ie zelf niet spaart. Het maakt dan meestal deel uit van een partij waar iets inzit dat ie graag wil hebben.

In dit geval gaat het om een Amroh Mu-402 Supercoil en omdat ik het liefst dergelijk materiaal bij een liefhebber terecht zie komen en niet bij een handelaar heb ik bedacht dat je als koper een fikse korting krijgt als je me een verhaal, het liefst voorzien van een fototje (of twee... drie), over waarom je het onderdeel wilt hebben geeft. Adrie uit Soesterberg is zo'n liefhebber die wel wat in mijn aanbod zag. Logisch, want Adrie is een geroutineerde knutselaar van Uniframe schakelingen.

Drie in één!

4 Oktober 2013, vrijdag Meer lezen?

Foto van de Philips 943

35 Jaartjes, of zoiets geleden deed Eli na maanden hiervoor te hebben geploeterd zijn aller eerste grote uitgave.

Een 'drie in één' stereocombinatie.

Van Philips.

Gekocht bij Wastora.

In Alkmaar Zaandam...

Deze avond haalde Eli eenzelfde exemplaar uit Nieuw Vennep op...

Het verhaal van Kees

1 Juni 2011, woensdag Meer lezen?

Foto van de verpakking van een 'Step by Step' van Amroh uit de jaren 60. Ben ik effe blij dat ik een redelijk grote digitale kelder heb waar ik allerlei lekkers van jaren terug in op kan slaan! Want zomaar uit het niets maak ik kennis met Kees die de sweep legt over zijn scanner en mij voorziet van de nodige PDF'jes en reuze interessante verwijzingen. Tja en wie zegt daar nu NEE tegen? Ikke niet...

Update 5-02-2013

De Belgische liefhebber ECC80 attendeerde mij op de 'Google Docs' verwijzing van de nummer 6 uitgave van "Philips Nieuws" - december 1967!!!

Luxman L30

13 februari 2011, zondag Meer lezen?

Foto van een validatiesticker van de firma Audioscript op de achterzijde van een Luxman L-30 audioversterker.

Heb je een jaartje geleden je kelderbox opgeruimd kom je in een stapel ouwe troep een heer van stand tegen!

Tsja daar sta je dan...

Uiteindelijk strijk je met je hand over je hart en verleen je de oude baas onderdak. Want laten we eerlijk zijn... wie zegt er nee tegen een zwarte Luxman L30?

Naar boven