Afbeelding van Veni etinam logo

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Ouwe shit

Het is wat een gek ervoor geeft zegt men... Ouwe troep uit de kelder, waar niemand nog naar omkijkt. Of toch niet?

Het is misschien moeilijk voor te stellen maar zonder die ouwe shit zou er nu geen ie-pat, pheun of wat dan ook zijn...

Verwijzingen

Dit artikel refereert aan inhoud op andere websites. Omdat ik de beroerdste niet ben heb ik ze netjes voor je geselecteerd:

Wanneer

houdt een hobby op een hobby te zijn? Vroeg ik me af toen ik onlangs naar huis terugreed nadat ik een internetmaatje thuis had bezocht. Want man, wat ik nu had meegemaakt...

Het is alweer een paar weekjes geleden dat ik van dit maatje via Marktplaats een email in de meeldoos vond. Hij had mijn advertentie gezien en gaf aan dat er van de door mij verzamelde Hobbyskoop bladen ook digitale uitvoeringen te downloaden waren. Dat ie een geroutineerde internet snuffelaar was bleek wel toen ie me vroeg of

Foto van de plank met hierop allemaal Philips mengpaneel eenheden.wij beiden niet toevallig in dezelfde woonplaats woonde. Tja, en dan raak je zomaar aan de praat. Ik bedoel, zo via de email. Want wat bleek? Deze snuffelaar wist het nodige van de Phlips nieuws voor hobbyisten... reeks en schermde met kernwoorden als mengpaneel eenheden, vissenoog serie, philips nieuws hobby, elonco bulletin, service manual, mfb (532,541,544,567), hobbyskoop. Tering, wil je dit in één ademteug kunnen oplepelen móet je gewoon wel aan de zuurstof, dacht ik toen ik dit las. En,.. hij had een stapeltje Hobbyskoop blaadjes liggen waarvan er in mijn verzameling een aantal ontbreken, dat ook. Logisch dus dat Eli stond te popelen om eens een keertje langs te fietsen.

Helaas liet een knieblessure dit niet toe maar na een weekje hield Eli het echt niet meer. Met of zonder Paracetamol, Eli zou de goede man, dan maar met de auto, een bezoekje brengen. Desnoods vrat ie een hele strip van die bende!

Nou heeft Eli doorgaans altijd wel ergens een kakel over klaar, maar ditmaal stond ie toch echt met een mond vol paracetomol tanden.

Want, wat da fok..?

In de studeerkamer op de eerste verdieping stonden op een boeken plank ettelijke Philips vissenoog versterkers. En een treetje lager een Philips setje uit de 80 serie die een 6-tal MFB boxen aanstuurde. Twee 567's werden vanuit een Meanwell geschakelde voeding van levenssap voorzien. En dat hoorde je. Of eigenlijk niet. Ik bedoel, absoluut geen ruis in rust. Niets, nada - noppes. Maar voordat ik er ook maar iets over kon vragen werd ik nog een trap op meegenomen. Naar wat bleek een volwaardige werkplaats die Alternatieve MFB box.werkelijk volgestouwd stond met nog véél meer lekkers. Op een plank stonden talloze Philips mengpaneel eenheden, gebouwd en ongebouwd. En nog meer, nog veel meer MFB spul. Waarvan er eentje compleet werd verbouwd. Maar er stonden ook oude Philips, Erres en Aristona versterkers. En op de plank erboven weer wat MFB modificaties... Losse versterkers, bestukte printen, joekels van trafo's. Het hele huis was gewoon een grote MFB! Zo leek het wel.

Man, het werd Eli af en toe echt te veel en het duurde niet lang tot de onderbuik begon op te spelen. 'hoeveel jaar staat er ook alweer op roofoverval?' vroeg ik mezelf af toen ik al die schatten ontwaarde. Het is dat met die knie die twee trappen mij ongetwijfeld parten zouden spelen want anders...

Bij bijna ieder apparaat was wel een verhaal te vertellen. En daarom ging ons gesprek op een zeker moment van de hak op de tak. Over wat voor een moeite er gedaan moest worden, vroeghur, om je onderdelen bij elkaar te krijgen. Hoe sommigen op webstekken als Marktplaats kapitalen voor een collectors item durven te vragen. Naar een joekel van een MOSFET versterker die meteen ook van de plank werd getild. En waarvoor je bijna een extra stroom aggregaat zou moeten bijschakelen. Wat nou 'groen'? Stoken kreng!

Nou ja, je begrijpt natuurlijk wel dat Eli helemaal van de leg raakte! Ik heb in een paar uurtjes tijd namelijk zelden zoveel nostalgie de revue zien passeren. Gelukkig maar dat ik toestemming kreeg om met de Chinees hier en daar een kiekje te schieten want anders zou geen hond me ooit geloven. Toch?..

Foto van een partij Phlips mengpaneeleenheden. Foto van een nog meer Phlips mengpaneeleenheden. Foto van een superzware eindversterker.

Ordinair hebberig werd ik toen mijn gastheer geheel ongegeneerd een in mint staat verkerende (zelfbouw) HF 310 versterker begon open te schroeven. Even voor de nu glazig kijkende kijkbuislezertjes:
Philips bracht in het midden van de jaren zestig uit de vorige eeuw een nu legendarische reeks bouwdozen van versterkers en tuners, zoals de HF 14, uit. En voordat je het vraagt nee, daarop zat geen touchscreen...
Zomaar op een armlengte, allemaal HF spul in nieuwstaat! Een HF 311 stond al open. Het zou gewoon verboden moeten worden!

Echt...

HF 311 HF 311 HF 310 en 311

Het was ruim tegen etenstijd toen Eli vertrok maar niet voordat ik van mijn gastheer een stapeltje Hobbyskoop blaadjes in de hand gedrukt had gekregen, gratis en voor niets: Drie ervan miste je, zo las ik in je Marktplaats advertentie. Aangezien het een hobby is wil ik er niets voor hebben... Zo stelde mijn gastheer resoluut. Met de overcomplete exemplaren kon ik vast wel iemand blij maken...

T'is immers een hobby!..

Naar boven