Afbeelding van Veni etinam logo

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Omdat het beter klinkt!

Toegegeven, het zijn er niet veel maar er bestaan kijkbuislezertjes die op deze webstek wel eens vaker komen. En die weten dat Eli een actie heeft. Iedereen die op de T.E.A.B. webpagina iets van zijn gading vindt en hierover een leuk verhaal op papier weet te zetten loopt het risico dat spul voor bijna nop thuis bezorgd te krijgen.

Foto van de gain-module

Het is zelfs zo erg, dat hoe beter en uigebreider het verhaal is, des te lager de verkoopprijs wordt. En dat ondervond onlangs bezoeker Ger ook...

PDF alert!

Verwijzingen

In dit *kuch* artikeltje worden onderwerpen aangesneden waarover op andere webstekken een hele mooie uitleg wordt gegeven. Dat scheelt mij dus weer 'leenwerk'...

Met Ger heb ik een jaartje of twee geleden, en dan over hetzelfde, ook al contact gehad maar destijds kwam het om onduidelijke redenen niet tot een deal. Ditmaal zal waarschijnlijk het water tot aan zijn lippen hebben gestaan want verdomd als het niet waar is, hij kwam bijna direct met een verhaal op de proppen!

Uit zijn verhaal blijkt dat Ger in de muziek zit. En in het bijzonder in het maken ervan, namelijk als gitarist. En dat vond ik een beetje vreemd. Want wat moet een gitarist nu met Philips mengeenheden, zo vroeg ik Ger. Misschien was et een verzamelaar?.. zo hield ik mezelf voor. Maar wat blijkt uit zijn email?

Lang geleden einde jaren 80, op de middelbare school kwam ik tijdens praktijk, een catalogus tegen waarin deze modules werden beschreven. Enige boek tot dan toe waarin de bouw van een mengpaneel werd beschreven, was het (voor mijn generatie dan) legendarische boek versterkers van 1 tot 90W van K. Reichardt (naast de Elex natuurlijk). Abeelding van de omslag van het boekje van K. Reichardt - Versterkers van 1 tot 90 Watt. Het hele concept vond ik gewoon geweldig, modulair met mooie frontpaneeltjes, passend in 19" achtige behuizing, ongelofelijk gewoon! Helaas was er toen al niets meer te vinden van deze kits bij de plaatselijke elektronica winkel. Het voor mijn beurs (fl10,- zakgeld) toen praktisch onbetaalbare Velleman mengpaneel, heeft nooit zo'n indruk op me gemaakt. Zo stierf deze toenmalige droom een zachte dood.

<Slik>... K. Reichardt? Het boek versterkers van 1 tot 90W?

Man, je gelooft het gewoon niet... ook ik ben er groot mee geworden! Sterker, ik heb het boekje zelfs nog! Oké, niet echt meer in nieuwstaat en daarom heb ik een tijdje geleden een internetmaatje, vrienden heeft Eli namelijk niet, gevraagd of hij niet voor mij een digitale uitvoering kon ritselen. Die van mij inscannen vond ik niet meer kunnen. De kwaliteit van het boekje is ronduit bedroefend. En daarom zou het boekje teveel van het buigen en vouwen onder een boekenscanner te lijden hebben. En dat doe je een historisch document niet aan... Vind ik.... Afijn, niet lang daarna kon ik van zijn webstek het digitaaltje downloaden en omdat ik de beroerdste niet ben, néé echt niet, heb ik deze PDF links op deze webpagina als aanklikbare verwijzing voor de liefhebbers geplaatst... Nou als dat géén gemak is dan weet ik het ook niet meer...

Terug naar het verhaal van Ger..

De jaren gingen voorbij, ik ging studeren (elektronica) en op een of andere manier bleven deze mengpaneel modules altijd ergens in mijn hoofd rond dwalen. Ondertussen op een leeftijd gekomen dat mannen weer op zoek gaan naar dromen uit hun kindertijd, bood internet uitkomst (ook jouw site is mij niet onbekend)

Duidelijk verhaal, maar wat is ie nou precies met die NL 7412 volgversterker en blind frontje met bijbehorend frame (freem zoals men destijd schreef) van plan?... En waarom?

Ik heb ondertussen al een VU-meter kit weten te scoren en ben nu op zoek naar een volgversterker liefst natuurlijk als kit, maar een gebouwde module is ook welkom. Nu ben ik op dit moment nog niet van plan om een compleet mengpaneel te bouwen, ik wil graag heel rustig beginnen. Mijn eerste project wordt het integreren van een VU meter module en een volgversterker in het pedalboard voor mijn gitaar. Natuurlijk kan ik een paar schakelingetjes bouwen met opamps. Maar ik ga nu eenmaal voor ouwe meuk

Foto van het pedal-board van Ger.Al mijn gitaar apparatuur voor op het podium is van voor 1995. Niet alleen klinkt deze "ouwe meuk" fantastisch, alles werkt na pakweg 25 jaar nog perfect (Ok, af en toe een buis vervangen...) De Philips eenheden komen in het pedalboard. Dit is veel handiger, VU meters, volume en balans aan mijn voeten. De module in het rack is dan overbodig. Eventueel kan ik later op die plek dan wel weer wat anders zetten. Zoals het er nu uitzit passen de VU-meter en de volgversterker net in het huidige pedalboard. Wordt wel erg krap, als ik het pedalboard nu groter maak door aan de achterkant 5cm toe te voegen kan ik een soort rackje in het hout bouwen waar dan weer meer philips eenheden in kunnen. Zoals je ziet, het is nooit af...

Man, je snapt natuurlijk wel dat een dergelijk verhaal een fikse korting op de aanschafprijs op levert. En daarom gaat het pakketje voor een spreekwoordelijke appel en een ei, een vriendenprijs noemde Ger het, richting de plek waar zijn bed woont. Hij heeft me beloofd mij op de hoogte te houden en dus ik ben benieuwd naar zijn vorderingen! Ik weet alleen niet of het voor Ger bij dit stukje oude Philips meuk blijft als ik de laatste passage uit zijn verhaal lees:

Helaas mezelf kennende zal dit verzamelen van Philips modules (heel klein), wel weer gigantisch uit de hand lopen en ooit eindigen met de bouw van een compleet mengpaneel. Dit laatste ben ik voorlopig echter nog niet van plan.

Dat belooft dus nog wat!

Ger, de spulletjes zijn naar je onderweg!

Naar boven