Veni etinam logo.

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Superrrrr... deal!

'PE1MQL' meelt Eli met de vraag of ie nog wat van die ouwe onderdelenpakketten van Philips heeft liggen...

In het bijzonder de NL2707 of de NL7222 wil Jan, want zo heet degene achter deze roepletters, van me overnemen. Dat is namelijk het laatste wat nog nodig is om een complete kortgolf ontvanger met Philips bouwpakketten te kunnen maken. Natuurlijk zou een moderne voeding makkelijk te realiseren zijn maar een originele Philips zelfbouwer is meer in de geest van wat Philips voor ogen had... Aldus Jan.

Foto van de naar Eli opgestuurde nummer 1!

Appeltje - eitje denkt Eli... en dan krijgt ie vervolgens me daar toch een dijk van een voorstel voor z'n kiezen!

Verwijzingen

In dit *kuch* artikeltje worden onderwerpen aangesneden waarover op andere webstekken een hele mooie uitleg wordt gegeven. Dat scheelt mij dus weer 'leenwerk'...

Hebbuh?..

Omdat Eli niet alles dat ie naar zijn huis sleept ook eindeloos kan bewaren moet ie wel eens van wat spulletjes af. En omdat het allemaal hobbyspul is doet ie jou een aanbod dat bijna te mooi is...

Dus zeg eens eerlijk: waarom wil jij dit soort troep hebben? Wat is jouw verhaal?

Wat da fok is nu weer een 'PE1MQL' zie ik glazig kijkende kijkbuislezertjes zichzelf afvragen... Ja.. da's weer eens wat anders dan een vlogger. Toch? Of eigenlijk niet als je er iets langer over nadenkt... Eigenlijk is het bijna hetzelfde maar dan... anders!

Het zijn roepletters oftewel in het Engels: callsigns. Deze worden vandaag de dag door Jan en alleman gebruikt maar vroeghur voornamelijk door radiotelegrafisten en radiotelefonisten om zichzelf te kunnen kunnen identificeren. Radiotelegrafie is het draadloze verzenden van morse-berichten via radiogolven, en een radiotelefonist, je raadt het waarschijnlijk al... iemand die draadloos berichten doorkakelt. Zoiets als met je smartphone. Dus... Ja ik weet het, ouwe shit van vroeghur. Foto van De Philips onderdelenpakketten van Jan. Klaar om tot een complete ontvanger omgetoverd te worden. Een Technische ontwikkeling waar zonder nu geen ifoon, ipat of tablet mogelijk zou zijn, neem dat maar van mij aan. Voor de die-hards die écht het naadje van de kous willen weten heb ik, lui als ik ben, aan de linkerkant van dit scherm een paar interessante verwijzingen (da's Nederlands voor link) opgenomen. Ik ben immers de beroerdste niet!

Nou ga ik niet uitleggen wat nu precies PE1MQL betekent maar wel dat die roepletters je niet zomaar aan komen waaien. Dus geen hankie-pankie met zo'n 27MC doosje en een beetje 'breaky-break' lopen zemelen. Nee, deze kerels moeten hun callsigns verdienen. En niet zo zuinig ook, maar dat terzijde.

Wat betreft Jan, het vonkje voor zijn hobby is begonnen in zijn jeugdjaren met de welbekende Pioneer ontvangertjes van Philips maar al snel kwam hij er achter dat er ook andere manieren waren. De interesse in Philips bouwpakketten was op dat moment geboren maar het duurde toch nog wel een tijdje voor alle pakketjes bij elkaar waren gespaard. Uiteindelijk was het dan toch zo ver dat de eerste zes pakketjes gebouwd en aangesloten ontvangst lieten horen in de 80m amateurband. En hierdoor is hij later zijn zend licentie gaan halen die hij trouwens nog steeds heeft. Sterker, Jan is vandaag de dag vicevoorzitter van de evenementencommissie van de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland. Afgekort VERON.

Toen de eerste werkgever in beeld kwam verdween de ontvanger ergens naar de zolder om na ongeveer 20 jaar weer boven water te komen. toch maar eens kijken of er niet meer van te maken is aldus Jan, nou dat viel tegen. De bouwpakketten begonnen uit de winkels te verdwijnen maar desondanks kon hij toch nog aan een paar komen. Helaas niet voldoende om te bouwen wat hij wilde: een complete korte golf ontvanger. En dus verhuisde de inmiddels gedeeltelijk gedemonteerde ontvanger maar weer naar de zolder!

nummer omschrijving in bezit nodig
NL1304A Hoogfrequent oscillator eenheid 1 0
NL1304B Hoogfrequent oscillator eenheid 3 3
NL2703 Stabilisatie eenheid 2 1
NL2921 Produktdetector 3 1
NL2922 FM-demodulator eenheid 455 KHz 2 1
NL2923A HF filter met diode afstemming 0 1
NL2923B Hoogfrequent Filtereenheid 3 3
NL2924 Hoogfrequent diode mengeenheid 2 1
NL2925 Middenfrequent versterker en AM-detector 2 1
NL2929 Hoogfrequent mengeenheid 2 1
NL2929B Hoogfrequent mengeenheid 1 1
NL2933 HF kristal oscillator eenheid 2 1
NL2934 Hoogfrequent regel eenheid 1 1
NL2935 S-meter en versterker eenheid 2 1
NL2936 Hoogfrequent afstemeenheid 2 1
NL2938 Hoogfrequent versterker eenheid 2 1
NL3401 3,5 watt IC-versterker 2 1

Nou en daar hebben de bouwpakketten en ontvangertje gelegen tot het voorjaar van 2017 toen Jan in maart 2017 op de Bossche Radiovlooienmarkt in Rosmalen een doos met 12 Philips bouwpakketten tegen het lijf liep en deze tegen een schappelijke prijs kon bemachtigen. Sommige eenheden waren al gebouwd anderen nog netjes in de doos. Tja en toen begon het toch weer flink te kriebelen...Zou het dan toch nog mogelijk zijn om de jeugddroom uit te laten komen?

Dat moment kwam in juni 2017 op de 2de beurs van de NVHR waar Jan voor een redelijk bedrag een doos vol onderdelenpakketten werd aangeboden, die kon hij niet laten lopen! En inmiddels zijn er meer bouwpakketten dan er nodig zijn, dus werd als eerste een ontwerp op papier gezet met alles erop en eraan (check!). Want in het Philips ontwerp ontbreekt FM ontvangst wel zo gemakkelijk als je naar Amerikaanse repeaters wilt luisteren op 10mtr (mee bezig). En dan blijkt dat een ontvanger ook een voeding nodig heeft en wel het liefst één uit dezelfde tijdsperiode.Natuurlijk zou een moderne voeding makkelijk te realiseren zijn maar een originele Philips zelfbouwer is meer in de geest van wat Philips voor ogen had. Owjeee... probleem. Tot Jan op een zeker moment, hoe kan het ook anders ben ik meteen geneigd te kakelen,.. op mijn webstek een kijkje neemt! Eli biedt op z'n webstek namelijk ook allerlei ouwe troep aan. Rotzooi die je aan de straatstenen nog niet kwijt kunt zoals allerlei overcomplete onderdelenpakketten van Philips... En laat ik nu net nog een voedingkje hebben liggen! Jawel!

Afbeelding in blokschema van de Philips KG ontvanger.
Ouwe meuk die aan liefhebbers voor een spreekwoordelijk appel en een ei wordt aangeboden. Dat is, als je me een leuk verhaal over je hobby levert...

Even alle gekheid op een stokje... het bouwen is in volle gang maar zal toch nog wel een tijdje in beslag nemen, maar met de finishlijn in zicht zal dit project niet meer naar de zolder verdwijnen. Tot bouwens! laat Jan me per meel weten nadat ie mij een dijk van een voorstel had gedaan. Want wat was het geval? Eli spaart ook verschillende ouwe Philips publicaties maar bij de serie "Philips nieuws voor hobbyisten en radioamateurs" zat ie, laten we zeggen, een beetje vast. Het lukte maar niet om dat &&%%$%#$%$ eerste nummer te pakken te krijgen. En laat Jan nu net.... yep je snapt em!

Zoals het liefhebbers betaamt maakten we een deal waar we ons allebei goed bij voelden. En aldus plofte bij Eli op hetzelfde moment dat bij Jan de voeding werd afgeleverd, het eerste nummer uit 1965 van de "Philips nieuws voor hobbyisten en radioamateurs" in de bus.

Man, wat een superrrrr... deal!

Naar boven