Veni etinam logo.

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Gekakel van Rob: combinatie

Rob schrijft in dit artikeltje hoe hij via zijn werk steeds vaker electronica en computers begon te combineren.

Foto van alle goederen acherin 'La Soup'.

Morgen overhoring...

In 1982 ben ik op school aangeschaft voor het audio-visuele werk: er kwamen tv's en videorecorders, er waren al 5 talenpractica en er kwam er nog één bij, er was een keur aan bandrecorders, later cassetterecorders. En allemaal hadden ze onderhoud en reparatie nodig, en ondersteuning aan de docenten. De video-opnamen moesten gearchiveerd worden. Camera's deden hun intrede, foto's en dia's moesten gemaakt en onderhouden worden.

Na 5 jaar ging de amanuensis Natuurkunde met de vut en werd ik geacht die plek in te nemen; even een ander vak leren. Het heeft vele jaren geduurd voor ik me er op mijn plek voelde, Maar ik heb me van mijn taak gekweten. De laatste 10 jaar geniet ik dagelijks van de practica en de jongelui.

Eind jaren 80 drong de pc de school binnen. Ik wist er niets van, behalve dat het een stuk elektronica was wat ik wel open durfde te maken om er een uitbreidingskaart in te zetten. In 1990 kwam er een pc-programma voor natuurkunde (en scheikunde en biologie) om met de pc metingen te kunnen verrichten; of ik me er maar in wilde verdiepen. Ach, na een hartoperatie, een tweede kind en een forse herstelperiode was het wel aangenaam: lekker achterover zitten en de handleiding bladzij voor bladzij bestuderen; als het echt werd, de computer aan zetten. Ja hoor: na een jaartje was ik de expert, ook voor docentenkringen e.d. en zo kwam mijn naam uiteindelijk op internet te staan. En toen ik eenmaal doorhad hoe die pc aan moest, ik een cursusje DOS en WordPerfect had doorlopen was ik niet meer te houden: slopen, ombouwen, opbouwen van computers, programmaatjes uitproberen en bijna 30 jaar later doe ik alles met de pc. Tekstverwerken, meetprogramma, de verwarming van de school, de database van de NEN3140-keuringen, mailen, internet plunderen, video digitaliseren, notenbalken, muziekopnamen verwerken - noem maar op. Het enige wat ik er nog niet mee kan is solderen (dat zou niet best zijn voor het verhitte apparaat). En die pc (met beamer en luidsprekers) heeft natuurlijk alle audio-visueel overgenomen, dat gedeelte van "systeembeheer" is nu mijn pakkie-an.

En knutselen aan elektronica?

Ach, wie doet het nog, waar kun je je spullen nog kopen? Met het verdwijnen van het Philips-paneeltje uit de kerk is er nauwelijks reden meer toe - hoewel: ook daar moeten nog kerkradio-ontvanger en dB-meter aangepast en ingebouwd worden...

Quod est: Rob
Naar boven