even een nieuwe voedingsrail in de NL 420 Kast plempen is natuurlijk ook nog best wel wat. Want ja, waar mot dat ding? En, ik zie verschillende kijkbuislezertje al met vragende glazige oogjes kijken... hoe zat dat dan vroeghur?
Philips gaf in het boekje "Philips Mengversterkers voor zelfbouw" (blz 53) de tip alle voedingsconnectoren via een draadboom met elkaar te verbinden. Onderlinge beïnvloeding van de mengpaneeleenheden werd bijna uitgesloten geacht omdat alle eenheden door middel van een weerstand en een elektrolytische condensator van de voedingslijn zijn ontkoppeld.
In de praktijk kwam het er dus op neer dat de draadboom vanuit de voeding, die meestal in de bovenste rij was geplaatst, boven langs naar de andere zijde van de kast werd gelegd en via de onderste rij mengeenheden weer terug. Een enkeling kikte de draadboom vast in clips die op de zijpanelen en/of de bodemplaat waren gelijmd.
Luitje die meer eenheden wensten konden NL 420 kasten aan elkaar fabrieken, twee of meer losse NL 420 kasten inrichten of zelf wat in elkaar flansen. Philips leverde namelijk buiten de NL 420 kast in Nederland geen andere kast... En tja dan blijft er niets anders over dan zelfbouw. In (wederom) het boekje "Philips Mengversterkers voor zelfbouw" werden tips gegeven voor de bouw hiervan. En omdat Eli vroeghur, een bakbeest van, bijna een meter aan mengpaneel had gebouwd had ie deze net zoals zoveel andere hobbyisten in een zelfbouw kast ondergebracht. De voeding was een exemplaar uit de philips reeks van inbouwvoedingen die voldoende vermogen kon leveren en alle voedings- en signaaldraden liepen gewoon over de bodemplaat die, net zoals de rest van de kast, van hout was gemaakt. Er werd trouwens in mijn model niet één maar meerdere draadbomen als voedingsrail gebruikt. Als ik het mij goed herinner een stuk op vijf die allemaal vlak bij de voeding in een ster topologie bijeen kwamen. De voedingskabels van de mengpaneeleenheden werden met behulp van kroonsteentjes met de kabelboom verbonden. Storing leverde dit niet op en als deze optrad was deze vaak te wijten aan een slechte elektrische afscherming en met een patente remedie door de binnenkant van de kast met aluminiumfolie te bekleden op te lossen.
Afscherming
Nu wil ik geen plakgedoe aan mijn zijpanelen of onderplaat. Niet met aluminium folie en ook niet met plak clips, alles moet demontabel blijven zonder van alles te moeten verbouwen of om te moeten leggen als ik ergens bij moet. En dus werd Eli wel genoodzaakt een avondje, ondersteund door een paar leuke flesjes rode wijn, aan dit probleem *kuch* te werken... En verdomd, na wat prakkedenken, bleek de oplossing voor de hand te liggen: het NL 420 kastje is voorzien van een steunprofiel die de bovenste rij mengeenheden die in het kastje worden gemonteerd scheidt van de onderste rij mengeenheden. Het profieltje zit aan iedere kant met twee schroefjes aan de plastic zijpanelen vast.
Er achter zit niets. Ruimte genoeg om daar wat kabeltjes te laten lopen. En nee dan niet met van die plak clips maar via een mooi aluminium profieltje. Als dat een beetje slim wordt vastgezet draagt deze ook nog eens bij aan de stevigheid van het kastje zo bedacht ik me. Geen idee of het zo is eigenlijk maar het klinkt wel leuk... toch? Afijn, er werd in de kelder wat aluminium profiel opgeduikeld en na wat creatief gedoe met verlengbussen en schroefjes ontstond me daar toch een dijk van een *kuch* concept.. Tijd om aan de slag te gaan!
Als eerste werden de schroefjes die de zijpanelen met het standaard steunprofiel verbonden verlengd. De L vormige aluminium profieltjes werden met het zijkantje ervan richting de mengpaneeleenheden geplaatst. De draadboom van de voedingspanning zou in dit L vormige aluminium profiel met behulp van kroonsteentjes de mengpaneel eenheden van de benodigde voedingspanning gaan voorzien. De draadboom is in twee delen gesplitst. Eentje voor de bovenste rij mengpaneeleenheden en de andere zal de onderste rij mengpaneeleenheden van 'sap' gaan voorzien. Ik moest dus twee aluminium profieltjes gaan zagen.
Nu valt dat zagen van dat aluminium profieltje en op de juiste plek de gaatjes boren als je nauwelijk gereedschap hebt niet mee. Daarom besloot ik, mede vanwege intredende 'kippigheid' van Eli, de kroonsteentjes aan de profieltjes vast te lijmen. Ze lijmen vandaag de dag ruimtestations dus waarom ik dan geen lullig profieltje?.. dacht ik. En verdomd dat lukte met die twee componentenlijm waarvan ik het merk, je weet wel met die met die Bizon, niet zal noemen retegoed. Wat nou gaatjes boren en moeilijk gedoe met boutjes, ringetjes en schroefjes? Na een nachtje uitharden zat het hele spul vast. Vast als, nou ja... vast.
De draadboom voor de voedingsrail is uitgerust met (meeradering) 0,5 mm draad in de kleuren rood en zwart. De voedings kabeltjes voor de individuele mengpaneeleenheden met 0,20 mm getwist rood/zwart gekleurd draad dat met behulp van wat krimpkous is gefixeerd. Omdat Eli een kniert is heb ik niet het hele kabeltje in de krimpkous gezet. Dat hoeft ook niet en zou het kabeltje waarschijnlijk ook een stuk stugger maken. Als een vorm van trekontlasting zijn beide kabeltjes door het gat in de connector heen op de metalen pennetjes gesoldeerd. Helaas zijn deze connectors niet nieuw en dat zie je. Maar gelukkig kon met de tinzuiger het overtollige tin en draadrestanten worden verwijderd en kon het uiteinde van de draadjes netjes door de oogjes worden vastgesoldeerd.
Nadat het geheel is gemonteerd is het verstandig de verbindingen even met een piepertje of een multimeter na te lopen. Vanaf de laatste connector signaal 'prikken' tot aan de aansluiting op de voedingseenheid aan toe. Beter nu een vaute verbinding repareren dan straks bij het warmdraaien.
Toch?..
MBLE uitgaven
Philips mengpaneel eenheden werden destijds in België door het Belgische MBLE onder de naam Polykit uitgebracht. Deze eenheden hadden een ander uiterlijk maar verschilden elektrisch niet veel van de Philipsen. Voor de Philips mengtafel was er een speciale FM-ontvangst module verkrijgbaar en ook was het aanbod van verschillende modulen iets groter. De uitvoering van de Polykit mengtafel daarentegen was iets professioneler. Bovendien was deze mengtafel uitgerust met een stereo peak- level indicator met LED's. Ook bracht MBLE meer kasten uit. Voor maximaal 7 eenheden was de BEO185 beschikbaar. Als kast voor maximaal 14 eenheden de BEO145 en de lessenaar BEO152 was geschikt voor max. 12 eenheden.
Internetmaatje Ludo Withofs uit België heeft over MBLE van alles op zijn webstek gepubliceerd. Omdat een bezoekje aan zijn webstek de moeite meer dan waard is heb ik de verwijzing naar zijn webstek voor je links in het overzicht gezet. Nou, als dat geen gemak is...