Veni etinam logo.

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Filtercassette!

Het was even een tijdje stil rond de Red Sea Max maar dat had een goede reden. Eli was namelijk druk met een filter-experiment dat een aantal maanden in beslag nam. Doel was om de Red Sea Max 130 van een alternatieve filtreer inrichting te voorzien. Eentje waarvan de doorstroming in het filtersubstraat geen effect heeft op de doorstroming van de filter binnenkamer.

Afbeelding met verklaring van de Red Sea Max 130 filter binnenkamer

Je kent ut als doorgewinterde aquariaan waarschijnlijk wel... dat wordt rotzooien met pompjes, filtermateriaal en water en zow. Je mot immers wat doen...

Verwijzingen

In dit *kuch* artikeltje worden onderwerpen aangesneden waar ik zelf al over heb gekakeld of waarover op andere webstekken een hele mooie uitleg wordt gegeven.

Morgen overhoring...

Wat is het geval? Trouwe kijkbuislezertjes weten nog wel van al de filter perikelen. Probleem was om continu niet alleen een behoorlijke doorstroming maar ook effectieve mechanische filtering te realiseren. De oplossing waarnaar steeds werd gekeken bestond uit een pompfilter inrichting. Dus een inrichting waarbij aquariumwater door een pomp door een substraat wordt geleid. Probleem bij dit ontwerp is dat na verloop van tijd het filter verstopt begint te raken en de doorstroming van de pomp begint af te nemen. Gevolg is dat zeer regelmatig het filtermateriaal moet worden uitgewassen. Bij de door mij gebruikte JBL,'het beest', meestal al na een week. In geval van nood kon het schoonmaken een weekje worden uitgesteld maar hierna was de doorstroming toch echt wel minimaal. Helaas is regelmatig het filter materiaal uitwassen niet alleen arbeidsintensief maar ook nog eens uitermate vervelend voor de visjes die in de bak zitten en telkens weer gestoord worden. Dus dat werd Eli allemaal een beetje zat. Vandaar dat er druk gezocht werd naar een alternatief zonder hiervoor de hele Red Sea Max te hoeven verbouwen. Want ja,.. Eli is nog steeds liever lui dan moe.

Het zal een paar maandjes geleden zijn geweest, dat met een uitgedacht experiment werd begonnen en de filtreer inrichting van de JBL opvoerpomp buiten gebruik werd gesteld. De JBL opvoerpomp werd van geluiddempend materiaal voorzien en in, wat in de originele opzet de pompkamer wordt genoemd, geplaatst. De pomp heeft zodoende alleen nog de functie het water in de Red Sea Max zo snel mogelijk rond te pompen. De twee oude gaten in de glazen achterwand waardoor voorheen de uitvoer van de Red Sea Max circulatie pompen liep werd met wat watervaste watten dicht gepropt zodat hierdoor geen water terug de pompruimte in kan lopen. Ik had namelijk besloten om als experiment in de binnenruimte een klein intern filterpompje te plaatsen dat maximaal zo'n 300 liter per uur kan verpompen. Idee erachter was dat gezien de relatief kleine inhoud van deze ruimte, ongeveer een twintig liter, water redelijk snel door het filtertje van deze inrichting zou worden gepompt. En dat hierdoor dus een behoorlijk hoge filtratie zou kunnen worden gerealiseerd. En dat zonder de doorstroming van de 1000 liter verstouwende JBL te beïnvloeden.

Foto van de plastic plintgoot Foto van het opgeruwde zwarte plastic karton. Foto van een deel van de gelijmde plintgoot delen aan een zijwand van zwart plastic karton.

De reden dat ik niet nog een zware pomp in de Red Sea Max wilde jassen is niet direct dat Eli tegenwoordig, grotendeel vanwege de hoge door milieu schorremorrie en global hoax lovers de milieugekkies door gedramde elektriciteit tarieven, want ja: 'vervuiling..', ook voor groen gaat. Maar dat een zwaardere pomp buiten een toename van het geluidsniveau door vibraties ook een behoorlijke en geheel onnodige golfslag in de binnenkamer creëert. Een klein pompje is, buiten de realiteit dat ook Eli op de kleintjes moet letten, dus voldoende...

En verdomd, je verwacht het gewoon niet... Het werkte als een lier!

Experiment geslaagd dus, ware het niet dat ik meer wilde. Meer filtering en een grotere interval voor de schoonmaak. En zodoende kwam ik op het idee om zoveel mogelijk van de beschikbare inhoud van deze binnenkamer voor filtering in te zetten. Nu kende ik van vroeghur de eenvoudige door lucht aangedreven grindfiltertjes maar wilde niet zomaar de hele filterruimte met grind of welke soort filtermateriaal dan ook volstorten. Het er weer uit krijgen valt namelijk vanwege de hoogte van de Red Sea Max niet echt mee. En is in het verleden niet echt makkelijk, met vaak allerlei knoeiwerk als gevolg, gebleken. Ik zocht daarom meer naar een oplossing die gemakkelijk kon worden verwisseld, aan een soort van een doos. Laat ik het 'cassette' noemen. Dat klinkt een stuk beter dan 'filterdoos'... Een filtercassette dus met hierin het filtermateriaal en opvoerpompje die je zo uit de binnenkamer van de Red Sea Max kan tillen en makkelijk kunt schoonmaken. Als het even kan niet te vaak natuurlijk. Sterker, hoe zat het ook alweer met grovere substraat filters? Die worden eigenlijk nooit echt schoongemaakt! Hooguit wordt er met een hevel water uit geheveld waarmee de nodige vervuiling, die in het filter aanwezig is, meekomt.

Foto bovenaanzicht filtercassette met hierin het opvoerpompje. Foto van met filtersubstraat gevulde filtercassette. Foto van de in de filter binnenkamer geplaatste filtercassete.

Helaas beschikt de binnenkamer van de Red Sea Max niet over courante maten. En iets dat naar het idee van een filtercassette omgebouwd kan worden, bijvoorbeeld een plastic opbergdoos met deksel, kon ondanks wekenlang winkels in en uit te hebben gelopen niet worden gevonden zodat er voor Eli niets anders op zat dan zelf iets in elkaar te fabrieken. En dus liep Eli vervolgens menig doe het zelf zaak in en uit op zoek naar broodnodige inspiratie.

Uiteindelijk werd in de kelder van huize Eliveld de benodigde materialen gevonden: een oude plastic plintgoot bleek (bijna) de juiste breedte te hebben. En ook lag er al jaren materiaal waarvan ik de naam niet ken maar dat veel lijkt op (zwart) plastic karton. Tja en dat zijn één en één gewoon, ehhh, twéé en worden meteen de meetlat, zaag en lijm tevoorschijn gehaald, natuurlijk... Met een Dremel werden de opstaande randen van de plastic plint afgezaagd en na het op maat zagen van het plastic karton en het met een schuurpapiertje opruwen van alle te lijmen kanten kon de PVC lijm met de harder worden gemengd en worden aangebracht.

Grafische weergave van de Red Sea Max filterkamer.

Klusje van een uurtje... Het drogen duurde iets langer. Vervolgens is een klein opvoerpompje met een capaciteit van een 300 liter per uur en een stroomverbruik van ongeveer 7 watt op de bodem van deze cassette geplaatst. Verpompt water wordt via een stukje PVC buis via de zijkant van de cassette weer in de binnenkamer van de Red Sea Max geloosd. Ik heb ervoor gekozen het water gewoon plompverloren naar buiten te pompen. Dus geen bocht op de uitgang. Het idee hierachter is dat dit water zich dan in alle richtingen kan verspreiden, zonder het water vanuit de Red Sea Max dat via de inlaat de binnenkamer binnenkomt te verstoren. Geen draaikolken dus!

Als filtersubstraat heb ik de voorraad 'Bio Filter Mix' van Velda die ik nog had staan aangesproken. Ik heb nog gedacht aan de zogenaamde 'Bio ballen' of keramische pijpjes maar ik vind de mechanische filtreer mogelijkheden te beperkt. Het door mij gebruikte materiaal bestaat uit kleine hydrocultuur korrels met een doorsnede van ongeveer 5mm. Omdat de korrels poreus zijn hebben deze een zeer groot oppervlak waarop bacteriën zich kunnen hechten. Daarbij vormt een 40 tal centimeters hoge laag van deze korrels een substraat dat ook mechanisch een heel behoorlijke functie heeft. Ook heel klein vuil wordt in deze kolom wel ergens gevangen. Afijn je snapt wel dat de hele filtercassete, natuurlijk na dit substraat even onder de kraan van stof en verontreinigingen te hebben ontdaan, hiermee is volgestort. Kind kan de was doen!

En nu maar wachten... Het zal wel even duren voordat dit filter begint vol te lopen, ik schat ongeveer een half jaartje. Het filter oppervlak is zo groot... Wellicht dat er later een sterkere pomp in kan, de tijd zal het leren!

Naar boven