Afbeelding van Veni etinam logo

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

3D werruk

Natuurlijk, alles had ook opgelost kunnen worden zonder een 3D printer maar het resultaat had dan vele malen meer tijd gekost en het geheel had zeker niet zo'n mooi eindresultaat gehad.

Foto van een zelfbouw 3D printer.

Voor diegene die het waanzinnige idee hebben ook een Philips zelfbouw mengpaneel te willen gaan bouwen, en stom toevallig óók nog ergens een 3D printer hebben staan, of een maatje hebben die zo'n ding heeft... zou ik zeggen: doe je voordeel met de modellen. Ze zijn voor mij van zeer veel nut geweest en gun dat ook mede hobbyisten. aldus MFBfreaks forum snuffelaar Suretrak.

Suretrak is immers de beroerdste niet...

Verwijzingen

Geen idee waar dit gezemel over gaat?

Dit overzicht hoort bij het *kuch* artikel over MFB forum snuffelaar Suretrak die een dijk van een dagboek over de zelfbouw van zijn Philips mengpaneel (uit de jaren 1970/80's) heeft opgesteld.

Geen viewer maar je wilt wel even snel de Sketchup (SKP) bestanden besnuffelen?

T bracket
ZIP downloaden? Hier!
Sketchup schermafbeelding van de T bracket

Wat voor steuntje je ook nodig hebt en in wat voor situatie, niets is meer onmogelijk met een 3D printer. Deze heb ik toegepast voor het monteren van een T-profiel tussen twee wanden van de kast. In het verleden deed ik dat met blokjes hout, of het aanpassen van stukjes aluminium profiel. Kost dan veel ruimte, meestal niet echt netjes en een hoop getob. Nu exact op maat, slank ontwerp, netjes en in het kleurtje rood nog een leuk detail in de kast.

Bracket voor toe te passen T profielen. Zie voor uitleg datum 8-12-2019 in het dagboek van Suretrak.

U bracket
ZIP downloaden? Hier!
Sketchup schermafbeelding van de U bracket

Zelfde verhaal als de T-bracktet. Nu voor het monteren van twee U-profielen in de kast. En het mooie van 3D printen is dat je zoveel kopieën kan maken als je nodig hebt en ook voor een volgend project gewoon weer bruikbaar is. Razend snel en altijd op maat.

Bracket voor toe te passen profielen. Zie voor uitleg datum 8-12-2019 in het dagboek van Suretrak.

Cable bracket (10cm)
ZIP downloaden? Hier!
Sketchup schermafbeelding van de Cable bracket (10cm)

Zo'n typisch voorbeeld van flexibiliteit. Bracket had ik nodig om de kabels aan de connectors mechanisch spanningsvrij te kunnen monteren. Ik had nog een ontwerp van een dakspant van een maquette project van mijn dochter. Ontwerp een beetje aangepast, montage voetjes er aan en klaar in 10 minuten. Even printen en je hebt een bracket die precies voldoet aan je wensen en eisen.

Zie voor uitleg datum 01-02-2020 in het dagboek van Suretrak.

Haakse stekersteun
ZIP downloaden? Hier!
Sketchup schermafbeelding van de Haakse stekersteun

Dat is een voorbeeld van customizing. Kom je regelmatig tegen als je zelf elektronica in kasten bouwt. Als het niet past, pas je het gewoon aan zodat het wel past. Even een tekeningetje maken, printen, en een rechte steker is een haakse steker geworden die in dit geval wel in de kast past.

Zie voor uitleg datum 2-1-2020 in het dagboek van Suretrak.

MAL voor draaiknop
ZIP downloaden? Hier!
Sketchup schermafbeelding van de mal voor de draaiknop

En dat 3D niet alleen voor mechanische onderdelen is laat dit malletje wel zien. In dit geval voor het aanbrengen van de streepjes op de 50 draaiknopjes. 100 streepjes dus die je allemaal hetzelfde wilt hebben en op elk knopje op dezelfde plaats. Ook hier heeft de 3D printer de oplossing weer mogelijk gemaakt.

Zie voor uitleg datum 13-04-2020 in het dagboek van Suretrak.

Connector monitoreenheid PCB
ZIP downloaden? Hier!
Sketchup schermafbeelding van de connector voor Monitoreenheid PCB

Hier heb ik echt van genoten. Dit had ik niet zo netjes, eigenlijk helemaal niet kunnen realiseren als ik geen 3D printer tot mijn beschikking had gehad. Nu een oplossing gecreëerd die helemaal naar mijn zin is, en voor de 9 eenheden exact hetzelfde is. En geen losse draden door de kast. 3D rules..!

Zie voor uitleg datum 15-02-2020 in het dagboek van Suretrak.

Mounting tool (6.2)
ZIP downloaden? Hier!
Sketchup schermafbeelding van de connector voor Monitoreenheid PCB

De redding van het project, zonder dit 3D hulpstukje had ik zeker de helft van de 177 klierig kleine M3 moertjes niet kunnen monteren denk ik. Dit is de redding geweest, anders had ik de kast zwaar moeten aanpassen, ook hier heeft de 3D printer weer voor de realisatie van de oplossing gezorgd. En natuurlijk kan het ook anders en zonder 3D printer, maar dit is toch wel veel leuker en zeker minder getob. Je hoeft het alleen maar te verzinnen, daarna tekenen en het zien groeien in de printer. En als ik er weer een keer (1) nodig heb is die zo geprint.

Zie voor uitleg datum 18-04-2020 in het dagboek van Suretrak.De STL en SKP bestanden op deze webpagina zijn eigendom van Dick Baerveldt (Suretrak) - © 2020 - en zijn met toestemming geplaatst maar vallen niet onder de gebruiksvoorwaarden van deze webstek!

Naar boven