Afbeelding van Veni etinam logo

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

For sure!

MFBfreaks forum snuffelaar Suretrak is druk... heel druk. Druk met reviseren van zijn Philips PRO12 tapedeck, zijn Televic eindversterkers en nu druk met de bouw van zijn Philips mengpaneel voor zelfbouw uit de jaren 1970/1980.

Foto van de eenheden van het paneel van Suretrak.

Eigenlijk, als je er even over nadenkt, ook heel logisch dan dus dat Eli hier op zijn webstek iets over *kuch* publiceert!

Toch?

Verwijzingen

Voordat 'men' erover begint dat het er niet stond...

Suretrak heeft over de door hem beleefde avonturen tijdens verschillende restauratie projectjes het één en ander bijgehouden.

Dagboek

Laatste versie van het dagboek (PDF) van Suretrak over de (zelf)bouw van zijn mengpaneel:

Opgebouwd met eenheden uit de Philips serie 'mengpaneel eenheden voor zelfbouw' uit de jaren 1970/1980.

© 2019/20 - Dick Baerveldt (Suretrak)

3D stuff

Tijdens de bouw van de kast zijn er verschillende constructieprobleemjes met behulp van een 3D printer opgelost.

Overige PDF's

Omdat we toch al bezig zijn...

Nog meer leuke wetenswaardigheden!

Het is best al een paar maandjes geleden dat Suretrak, nee hiermee bedoel ik niet de Project Management Software van Primavera, maar een MFB freaks forum snuffelaar die mij een meeltje stuurde met de vraag of ik nog wat mengpaneel eenheden van Philips uit de jaren 1970/1980 had liggen.
Suretrak had namelijk het plan opgevat de onlangs door hem gereviseerde Televic eindversterkers, ook uit de 70'tiger jaren van de vorige eeuw, door een Philips zelfbouw mengpaneeltje te laten aansturen. Dat past wat betreft stijl zo lekker bij elkaar...

Helaas was Eli op dat moment niet echt meer ruim van Philips mengpaneel eenheden voorzien maar kon hij Suretrak wel naar een maatje, vrienden heeft Eli namelijk niet, doorverwijzen die nog het één en ander had liggen. Dat maatje is een bikkel die van alles, ja zelfs in-ter-na-tio-naal, op het gebied van radio doet en die er zijn hand niet voor om draait nieuwe circuit boards voor Velleman zelfbouw pakketjes te ontwerpen én te laten produceren! Het is daarom dan ook niet vreemd dat ik later van Suretrak via de meel door kreeg dat hij zich bij maatje als een kind in de spreekwoordelijke snoepwinkel waande. En pas na úren kakelen, dat wil zeggen s'avonds laat, weer huiswaarts keerde. Hij was met een zeer tevreden gevoel en een doos vol met ontbrekende modules huiswaarts gereden las ik in zijn meeltje met een verslag van dat bezoek die dag.

In de weken erna raakten Suretrak en ik, zoals wel vaker gebeurt, over het te bouwen paneeltje dat een behoorlijk joekel, dus zeg maar gerust een 'paneel', bleek te gaan worden, aan de digitale praat. Wat zou de indeling van de te plaatsen eenheden gaan worden? En in welke mate zouden de eenheden worden gerevitaliseerd? Man, vragen, vragen en nog eens vragen... Standaard worden elco's en defect spul vervangen (check!) Ook bleek dat Suretrak al aan een dagboek in PDF vorm was begonnen waar hij al zijn vorderingen, voorzien van de nodige foto's, in bij houdt (nogmaals check!)

Foto met hierop oude Philips apparatuur.
© 2019 - Dick Baerveldt (Suretrak)

Dat laatste bleek Suretrak trouwens al vaker gedaan te hebben zoals tijdens de door hem uitgevoerde restauratie van een Philips PRO12 tapedeck en gedurende de, al eerder genoemde, revisie van zijn Televic eindversterkers. Man, dat is een door de wol geverfde Hobbyist, ééntje met een hoofdletter H dan wel te verstaan, hè?!

In deze verhalen lees je eigenlijk mijn belevenissen en ontwikkelingen die ik doormaak bij zo'n project. In het geval van de mengversterker begint dat met de aanleiding, de idee vorming en waarom (het verhaal van theater Ogtrop in Meppel, uit de Hobby Skoop 14/15) ik op zoek ben naar de eenheden. Ze zijn niet noodzakelijk maar brengt me dichter bij een paneel wat een kleine theater functie zou kunnen hebben inclusief overbodige luxe, nice to have en mijn aangeboren afwijkende gevoel voor symmetrie. schreef Suretrak toen ik erover begon. Bijgesloten had hij de PDF van zijn vorderingen tot dan toe.

Sindsdien houden Suretrak en ik elkander een beetje op de hoogte en krijg ik regelmatig een update van zijn PDF met alle kakelverse belevenissen! Bijna door weer en wind zou ik willen zeggen want of Suretrak nu voor de baas op stap is of thuis druk is met de familie, telkens weer, wordt er in de meel een nieuwe versie afgeleverd!

op die manier ga ik door het hele paneel heen. Aan wat werkt doe ik in eerste instantie niets, wat niet werkt wordt gerepareerd. Geluidskwaliteit moet uiteraard acceptabel zijn, maar ik ben geen audiofiel van het type gouden stekers en 6 voudig afgeschermde kabels. Mij gaat het meer op de beleving en de tijdgeest. Ik kijk nu al uit naar een totale opstelling met bijvoorbeeld 2 PRO12 machines, microfoons, platenspelers (van beide moet ik de bijpassende typen nog bepalen), de Televic versterkers en dan nog luidsprekers, wellicht niet uit die tijd maar wel voor wat betreft de kasten in dezelfde stijl.

Nou, dat belooft nog wat voor de toekomst!

Omdat ik de beroerdste niet ben, nee echt niet! En Surtrak trouwens ook niet, hebben we besloten zijn verhaal op deze webstek te *kuch* publiceren. Telkens als er een update in de meeldoos wordt gedropped zal ik ervoor zorgen jullie, via de hoofdpagina, hiervan op de hoogte te brengen opdat jullie kijkbuislezertjes, ter lering ende vermaak, deze vakkundig kunnen besnuffelen. Nou, als dát geen gemak is, weet ik het ook niet meer...

Trouwens,.. morgen overhoring!


Update 20-04-2020

Zoals altijd heeft ieder nadeel ook weer z'n voordeel. Zo kun je gedurende deze 'Coronatijd' ge-wel-dig klussen!

Foto van het Philips mengpaneel van Suretrak.
© 2020 - Dick Baerveldt (Suretrak)

En natuurlijk heeft Suretrak zijn dagboek ook weer geactualiseerd. Man, genieten!De foto's op deze webpagina zijn eigendom van Dick Baerveldt (Suretrak) - © 2019/20 - en zijn met toestemming geplaatst maar vallen niet onder de gebruiksvoorwaarden van deze webstek!

Naar boven