Over Guus: die is al sinds zijn achtste ongeveer bezig met electronica zo meelt hij. Geïnspireerd door zijn vader die zichzelf het bouwpakket van de 1 watt versterker met IC TAA300, de NL 6833, had aangeschaft die ie met zoonlief in elkaar zou gaan zetten. Logisch dus dat later de bouwpakketten van Philips voor de hand lagen.
In de meel schrijft Guus dat hij aan die tijd leuke herinneringen heeft: 2 maal het (TAA300) ic opgeblazen (plus en min omgedraaid , nu zit er een diode tussen). Ineens was het IC niet meer leverbaar. Daarna 10 jaar gezocht naar dit IC en uiteindelijk gevonden in Tilburg. Die man had er nog 10 liggen, en dus allemaal opgekocht
. Als ventje was Guus ook geïnteresseerd in mixen van geluid en wilde deze de mengversterker van Philips bouwen, maar daar kwam helaas nooit wat van. Toen Philips met de bouwpakketten kwam om zelf een mengversterker te maken, bleken die te duur. Sinds die tijd heeft Guus zich bezig gehouden met buizen versterkers, radio's en bandrecorders en TV's. Ja, zelfs tot witgoed aan toe. En gelukkig vond hij jaren later een goed alternatief voor het Philips paneeltje, een draagbaar mengpaneel in de Elektuur van september 1986. En het is dit ontwerp dat uiteindelijk door hem is gebouwd...
Even voor de nu glazig kijkende kijkbuislezertjes,.. Elektuur was een van oorsprong Nederlands electronica tijdschrift dat in de periode 1961 tot 2007 is uitgegeven en dat sindsdien Elektor heet. Menig ander tijdschrift probeerde zich, de één meer succesvol dan de ander, aan de Elektuur te spiegelen. Maar het is de Elektor die tot nu heeft weten te overleven. Wel is inhoudelijk het blad veranderd, je zou kunnen zeggen, dat het blad aan de tijd is aangepast. Het is nu meer een gids over toepassingen en specifieke aanpassingen dan een publicist van oorspronkelijke ontwerpen geworden.
Terug naar het paneeltje van Guus...
Alle functionaliteit die niet nodig was is in het Elektuur ontwerp door Guus weggelaten en daarom heeft ie ook niet de print ontwerpen van Elektuur gebruikt maar deze gewoon zelf ontworpen. Met behulp van een Stanleymes werd vervolgens de benodigde vorm van de print uitgesneden en ter bescherming bespoten met beschermlak.
Ook aangepast is de behuizing. Die bestond in het gepubliceerde ontwerp uit een aluminium (foto)koffer maar dat vond Guus niet erg handig en daarom heeft hij een eigen kast gemaakt. De bodem hiervan bestaat uit een houten plaat die met aluminiumfolie is beplakt. Hierop zijn ijzeren hoekprofielen gemonteerd, waarin moeren zijn ingesoldeerd, die de zijkanten van aluminium plaat bijeen houden. Er is zodoende een min of meer platte doos ontstaan waarin de eenheden van boven af, als het ware als broodjes, worden geplaatst. Het mengpaneel moest namelijk wel modulair blijven. De verdere afwerking bestaat uit opgepoetste frontpanelen waarop met wrijflettters de functies van de controleorganen zijn aangegeven.
Het Elektuur mengpaneeltje van Guus heeft 5 ingangen. Eén microfoon en 4 omschakelbare Line/PU kanalen. Ieder kanaal heeft een waslijst aan functies zoals een toonregeling, balans, een monitor en een gain regelaar. Allemaal zoals in het Elektuur ontwerp. De summing (somversterker) is voorzien van een toonregeling en een VU meter en levert een a/symmetrisch uitgangssignaal.
Natuurlijk ontbreekt een centrale hooftelefoonuitgang niet en oh ja, om oversturing van het signaalniveau te voorzien zijn alle ingangskanalen ook nog eens van een peak indicator voorzien! Niet verwonderlijk dus dat Guus naar eigen zeggen na ruim 30 jaar nog steeds dik tevreden is over het ontwerp en de prestaties van dit mengpaneel. Technisch heeft deze tot nu toe geen problemen gegeven.
Eind goed al goed dus,.? Of niet?..
Nou, er gaat wel iets veranderen,.. volgens Guus moet het Philips mengpaneel, omdat hij het al die jaren zo jammer vond er niet aan te zijn begonnen, nu toch echt gebouwd gaan worden!
Vandaar dat Guus op aanraden van een vriend eerder al bij Robert Maijer van firma Maygra Electronics in Arnhem was wezen shoppen en daar het één en ander had weten te scoren.
Voor het Philips paneeltje heeft Guus een configuratie bedacht met een microfoon voorversterker inclusief panoramaregelaar, een RIAA toonopnemer en een lijn ingang. Gevolgd door een toonregel eenheid en een VU niveaumeter. Voorafluisteren vindt plaats met behulp van de monitor eenheid. Hij had ook wat wensen op het gebied van de 'sapvoorziening', in goed Nederlands de stroomvoorziening, waar ik em wel aan kon helpen. Deze eenheden zijn reeds aan Guus verstuurd en nu ben ik, waarschijnlijk net als menig kijkbuislezertje, natuurlijk razend benieuwd naar het resultaat.
Zo te zien aan het Elektuur paneeltje beloofd dit nog wat!