Is oud vaut? Dat was de vraag die ik mezelf stelde in een *kuch* artikeltje een paar jaar geleden over een oud Philips zelfbouw ontwerp, nadat internetmaatje Dolf destijds Eli had gevraagd of ie een oplossing wist voor zijn probleem: het plaatsen van een RIAA voorversterkertje in een vintage Philips 22GA312 platenspeler. De door mij aangedragen oplossing bestond uit een oud Philips zelfbouw voorversterkertje. Die van het R6905 zelfbouw kitje.
En inderdaad bleek toen,.. dat er niets vaut was aan oud!
Want wat was het geval?
Niet alleen internetmaatje Dolf was druk met het oude Philips zelfbouw ontwerp zo bleek. In de meeldoos van Eli meldde zich meerdere zelfbouw enthousiastelingen die aangaven hiermee aan de slag te zijn. Het idee werd zelfs als praktische toepassing door forumgebruiker Fotohuis beschreven in het favoriete Philips ouwe meuk forum van Eli, te weten Mfbfreaks... Nou, je snapt natuurlijk wel dat in huize Eli de vlag uitging!
Eind goed, al goed dacht ik... totdat onlangs weer een ander internetmaatje, vrienden heeft Eli namelijk niet, mij belde met de mededeling dat op Facebook een aantal hartstikke mooie foto's stonden van datzelfde zelfbouw projectje! Tja en dat wordt Eli hebberig... ordinair hebberig...
Fotohuis blijkt in het echte leven Robert te heten. En na een meeltje naar deze noeste zelfbouwer bleek dat Robert buiten zijn mancave die vol staat met Philips spul waarvan ie af en toe ook iets verkoopt omdat er anders niets 'nieuws' meer in past. Vrouwlief ook nog eens zo gek te hebben gekregen om ook in de huiskamer vintage Philips spul te mogen stapelen! Jawel: een setje bestaande uit een Philips 550 versterker met Philips 222 draaitafel, beide uit 1976 en een Philips CD204 uit 1986. Met op de tuner ingang van de 550 versterker, omdat je in het leven soms gewoon concessies moét doen, een moderne streaming mogelijkheid...
Wow... ohw ja, en vrouwlief mocht de mooie kleine witte Teufel Ultima-20 LS uitkiezen! Zo meelde Robert ter geruststelling. Tegelijkertijd instemmend met publicatie door Eli op zijn webstek van al die mooie huisvlijt...
Ouwe meuk?
Even voor de nu glazigkijkende verse generatie kijkbuislezertjes:.. ik heb het over een electronische schakeling die in de jaren 70/80 van de vorige eeuw door fabrikant Philips als zelfbouwpakketje werd geleverd. Deze zogenaamde voorversterker is in staat het zwakke signaal van een platenspeler te versterken, waarbij deze gebruik maakt van het RIAA-weergavefilter, ook wel de RIAA Reproduction Curve genoemd. En omdat ik me he-le-maal kan voorstellen dat dit jullie absoluut niets zegt, heb ik speciaal voor jullie gemak links in dit venster een paar handige internet verwijzingen geplaatst die het één en ander verklaren.
Morgen overhoring... maar nu weer terug naar de R6905 voordat het toch weer ingewikkeld gaat worden.
De reden voor Robert om destijds met het Philips R6905 zelfbouw ontwerp aan de slag te gaan was dat hij een oplossing voor een enkelvoudige voedingsspanning voor een RIAA voorversterkertje zocht. Deze zou moeten gaan werken op een 9V DC voedingsspanning en hiervoor was een AliExpress printje gescoord: op basis van een LM317 met een betere ripple en CMRR dan een 7809!
vermelde Robert nadrukkelijk in de meel.
Als voorbeeld voor het te maken voorversterkerprintje had Robert het printontwerp uit de Philips R6905 bouwbeschrijving genomen. Als je die 1:1 op het juiste formaat print kun je zo aan de hand van genoemde afmetingen een transparant maken en die UV belichten, ontwikkelen en etsen op een 1:1 orgineel formaat.
Dat etsen gaat vandaag de dag wel even anders dan dat ut vroeghur ging! Omdat Ijzer(III)Chloride niet meer verkocht mag worden werd noodgedwongen overgestapt op Natriumpersulfaat wat wel weer handig is omdat het een heldere vloeistof is.
Het temperatuurbereik is echter wel beperkt. Bij Ijzer(III)Chloride gaat de etssnelheid omhoog met de temperatuur en die kan tot 70℃ zijn, maar bij Natriumpersulfaat ligt de optimale etstemperatuur tussen de 40℃-45℃. Het Persulfaat wordt namelijk afgebroken bij een temperatuur hoger dan 65℃. Verder is dit etsmiddel veel duurder dan Ijzer(III)Chloride.
Voor wat betreft het gebruik van een print met een verouderde componentopstelling, een groot aantal moderne componenten zijn tegenwoordig kleiner, en daarom hoefde er aan de PCB niet veel 'verbouwd' te worden. Vanwege de afmetingen van de gebruikte WIMA's heb ik de PCB iets aangepast omdat op het oude ontwerp Philips Mosterd C's werden gebruikt
, vervolgde Robert in zijn meeltje. Verder zijn de transistoren wat gemoderniseerd naar de BC5xx serie. En is het hele spul ingebouwd in een TEKO kastje.
Vanaf de voorzijde gezien zijn links de print met netfilter en de ingegoten voedingstransformator geplaatst met hierachter de op LM317 gebaseerde AliExpress voedingsstabilisatie print. Deze voedt via een aansluiting op 9V DC een DJ-Pre II en de twee R6905 RIAA voorversterker printjes (rechts) die voor eventuele stoorstraling vanuit het voedingsdeel met behulp van een aluminiumprofiel zijn afgeschermd.
Als nieuw!
Kind kan de was doen... toch?