Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

Wat doe je als je oren al over datum zijn maar je nog steeds met volle teugen kan genieten van muziek?

Toen Eli onlangs op een digitale marktplaats wat overcomplete Philips mengpaneel eenheden voor zelfbouw probeerde te slijten werd ie door een zekere PAVO51 benaderd met de vraag of ie toevallig nog ergens een NL7412 volgversterker had liggen. Wat was het geval? PAVO51 had een tijdje geleden een uit verschillende zelfbouw kitjes bestaande hoofdtelefoon versterker gebouwd maar kreeg het uitgangssignaal niet lekker op niveau.

Tja, en dan ruikt Eli meteen een *kuch* artikeltje voor op de stek, hè? Foto van het binnenste van de zelfbouw hoofdtelefoon versterker. Want op de foto's die ik van PAVO51 kreeg toegestuurd werd dé betere huisvlijt getoond! Zo zag ik verschillende schakelingetjes afkomstig van de Hackerstore zoals een eindversterker van 2 x 10 Watt op basis van het PAM8610 versterker-IC, een hoofdtelefoon versterkertje, een toonregeling gecombineerd met een stuurversterkertje met twee analoge VU meters van Alibaba voor uitlezing van het signaalniveau. Met op de achterzijde een ingang potmeter en balansregeling. Alles wordt gevoedt door een zelfbouw netvoeding en is slim en vakkundig op de Poor Mans method in een eigen gemaakte behuizing samengebracht! Zo is de kast uit materiaal dat bij de bouwmarkt als afval werd aangemerkt gebouwd. Wat nou, zelf bouwen is ingewikkeld of duur... De voor en achterzijde zijn gemaakt van 2 mm dik geanodiseerd aluminium. Om de gaatjes goed te kunnen boren gebruikte ik afplaktape die ik op het aluminium plakte, daarna is aftekenen met een centerpunt om de gaatjes te boren goed te doen! alsdus PAVO51.

Ja beste kijkbuislezertjes,.. deze knutselmeuk ziet er niet alleen heel knap uit maar klinkt ook nog eens als een ehhhh.. klok! En daar gaat het hart van Eli sneller van kloppen. Immers, zo deden we dit vroeghur allemaal!

Foto van linkerkant zelfbouw hoofdtelefoon versterker Foto van rechterkant zelfbouw hoofdtelefoon versterker Foto van achterkant zelfbouw hoofdtelefoon versterker

Toch?

Deze hoofdtelefoon versterker is trouwens niet het eerste knutsel van PAVO51. Al eerder bouwde hij de Microtoon. Een voorversterker met stereo basisbreedte regeling gebouwd rond de R6905 voorversterker van Philips, en een limiter uit de Philips mengpaneel eenheden voor zelfbouw serie. De door PAVO51 genoemde stereo basisbreedte regeling staat trouwens in Hobbyskoop 3 en omdat Eli de beroerdste niet is, NEE,.. écht niet, kun je deze als PDF bestand links downloaden. De Microtoon Foto van de plek in de zelfbouw hoofdtelefoon versterker van PAVO51 waar de NL7412 wordt geplaatst! . werkt nog steeds prima en gebruik ik om mijn privé muziek zonder gebruik van bluetooth te beluisteren. Ik heb dus overal muziek van o.a mijn tapedeck, een Akai 215D! Een weetje is dat de Microtoon in de loop der tijd een paar maal is gemodificeerd: hierin bevond zich een symmetrische voeding en low noise IC's. Eerder gebruikte ik deze om op te nemen i.c.m. met een ITT cassette recorder.

Maar terug naar waar het allemaal mee begon, de NL7412 volgversterker uit de serie Philips mengpaneel eenheden voor zelfbouw... Die is, zonder frontplaat weliswaar want die had PAVO51 toch niet nodig, in ruil voor dit verhaal naar hem onderweg. Opdat deze in de zelfbouw hoofdtelefoon versterker gebouwd kan worden! Vergezeld met de tip die PAVO51 me zelf gaf; monteer alle componenten zorgvuldig, gebruik harskern soldeer!

Ik ben benieuwd naar het resultaat!

Naar boven