En denk dan niet dat het ontwerpje van Eli dan gebruikt wordt want in een stereo horen stereo peak level indicatoren!
zo appte COAX me.
Hmmm,.. daar had ie een punt.
Ook dat een ontwerp als de fan-based Peak Level Indicator als de NL7315 om de sfeer van weleer te kunnen ademen écht niet per se alleen uit transistoren hoeft te zijn opgebouwd, zoals de ouwe knarrenclub zichzelf als eis had gesteld bij de *kuch* ontwikkeling ervan. Want als er in de FM tuner en de limiter iets IC-achtigs zit waarom zou dit dan niet kunnen bij een Peak Level Indicator?
Damn.. Eli!.. geen speld tussen te krijgen.
Ontwerp à la COAX
Niet vreemd dus dat COAX na de door mij gevraagde test direct begon een zo simpel mogelijk te bouwen Peak Level Indicator mét op-amp in elkaar te knutselen. Eerst op een breadbordje want dan kun je lekker puzzelen hoe de componenten mooi op de print komen te staan.

Lekker belangrijk als 't ingebouwd zit, zou je denken. Want dan kijkt niemand er meer naar, maar zo simpel is dat voor COAX niet... het moet wel zo makkelijk mogelijk te solderen zijn en er moeten zo weinig mogelijk draadbrugjes aan de onderkant gebruikt worden!
Daarbij, had dat prikken van componenten wel iets therapeutisch: bloemschikken voor gevorderden
noemde COAX het, hoewel het in werkelijkheid niets meer was dan wat weerstandjes prikken tijdens 2 biertjes...
En zo beste kijkbuislezertjes ontaarde voordat ik het goed en wel doorhad mijn vraag om 'even' wat te testen in de ontwikkeling door COAX van een Peak Level Indicator, met als hart een TL074 Quad Operational Amplifier. Eéntje die RMS ingangsspanningen van 250mV tot ruim 1 Volt kan verwerken. Die vanwege de hoge ingangsimpedantie nauwelijks een belasting voor voorgaande versterkertrappen vormt. En net zoals de standaard Philips mengpaneeleenheden gebruik maakt van 24 Volt (DC) voedingsspanning. Hiertoe wordt de op-amp m.b.v. een trucje (virtual ground) symmetrisch (+/-) gevoedt met 12V vanuit de enkelvoudige 24V voedingsspanning.
De eerste versterkertrap wordt middels pin 12 (voor het andere kanaal pin 3) m.b.v. de weerstandcombinatie 680K - 680K op de halve voedingspanning (ground lifting) gezet. Vanwege de DC koppeling met de volgende versterkertrap op pin 10 (5) refereert ook deze aan de onstane virtual ground.
Even voor de nu glazig kijkende kijkbuislezertjes in vogelvlucht de werking: het op de geïnverteerde ingang van de eerste versterkertrap aangeboden audiosignaal wordt een paar maal (330K/100K) versterkt. Vervolgens wordt via de 1N4148 diode het nu enkelzijdig gelijkgerichte signaal aan de 10uF bufferelco aangeboden, dat echter vanwege de 10K ontlaadweerstand slechts kortdurend op niveau kan worden gehouden. Dit signaal wordt aan de tweede trap die als vergelijker (comparator) staat geschakeld, met de spanning die door de instelpotmeter (10K) kan worden geregeld, gevoerd. Het is het verschil tussen deze twee signaalniveaus, of eerder het ontbreken ervan, dat aan de uitgang van deze versterkertrap een 'hoog' (1) of een 'laag' (0) signaal afgeeft. Het 'hoge' signaal wordt dankzij de zenerdiode van eventuele ongerechtigdheden ontdaan zodat de LED ook heel duidelijk aan of uit is.
Toepassing
De schakeling is toe te passen op 775mV (RMS) lijnniveau, zijnde 0㏈, zoals bij de Philips mengpaneeleenheden voor zelfbouw van weleer gebruikelijk is. Maar ook in situaties waarvan we willen weten of een signaal het 250mV niveau dat standaard door de voorversterkers uit deze zelfbouwserie wordt afgegeven overschrijdt.
Om je een idee te geven over welke signaalniveaus we het in dit *kuch* artikeltje hebben is onderstaand tabelletje opgesteld.
Gekozen ㏈ schaal | mV rms | mV rms |
---|---|---|
0 | 250 | 775 |
+1 | 281 | 870 |
+2 | 315 | 976 |
+3 | 353 | 1095 |
+4 | 396 | 1228 |
Nu is natuurlijk 250mV geen 0㏈ maar het legt wel wat gemakkelijker uit... als we net doen alsof 250mV dit wel is. Omdat de Philips NL7314 VU meter eenheden +3㏈ als (RMS) peakniveau aanhouden correspondeert een nominaal signaalniveau van 250mV met 353mV peak en een nominaal signaalniveau van 775mV met 1095mV peakniveau.
Afregeling
Afregelen is eigenlijk doodeenvoudig. Selecteer het peakniveau waarop je wilt dat de LED oplicht, voer een 1000Hz testsignaal in deze grootte aan en draai aan de potmeter net zolang totdat dit het geval is. Dit betekent in de praktijk dat je eerst de LED uit moet krijgen en vervolgens weer duidelijk aan.
Inbouw
Maatje COAX heeft in de loop der tijd zijn originele NL7314 VU meter eenheid ietwat moeten wijzigen omdat de originele VU metertjes het hadden begeven. Gelukkig kon hij, na wat zaag en breekwerk, twee Voltcraft vervangers plaatsen maar deze hebben in tegenstelling tot de originele Philips metertjes als oversturingsindicatie een +2 of +4㏈ aanduiding. En dit is de reden dat COAX het +4㏈ punt waarop de LED's aan gaan heeft gekozen.



Het was éven proppen want boven de VU metertjes was de LED verlichting hiervoor gemonteerd en dus móesten de LED's voor de Peak Level Indicator er wel onder. Maar zeker weer bóven de aansluitingen en volumeregelaar voor de hoofdtelefoonversterker.
Man, lastig.. lastig...
Maar uiteindelijk toch te doen,.. natuurlijk!
Heb mijn PLI printje ingebouwd en daarna de 2 instelpotjes van de PLI schakeling zo afgeregeld dat bij +4㏈ (396 mV) de 2 ledjes branden, bij een 1000 Hz sinus testsignaal als input. Bij een input van 385 mV of lager zijn beide LED's uit. Dus lekker strak reagerend rondom het +4 dB schakelpunt!
aldus maatje. Vind het zo als het nu is, mooi bij mij, eigenlijk mooier nog dan origineel! Ik 'ben er best fier op', zoals onze zuiderburen dit omschrijven....
En zo is decennia achteraf het Philips zelfbouw mengpaneeltje tóch nog met een Stereo Peak Level Indicator uitgerust.