Onderwerp van gesprek was onder meer de dubbele fader-print van knutselmaatje Edwin Tropper van enkele maanden geleden die deze geïnspireerd door het pionieren van Mr.Velleman en het verfijnen van de montage hiervan door maatje COAX had ontwikkeld.
Wacht effe,..
gebaarde André me,.. bij binnenkomst.. effe me spiekbriefje pakken!
Tevoorschijn kwam een velletje papier waarop ik een reeks krabbels ontwaarde, die verdacht veel op een lijstje leek. De opsomming ervan liep op de achterkant door!
Slik...
Gekkigheid natuurlijk,.. want de ontvangst in huize André is altijd even hartelijk! Maar het moge duidelijk zijn dat we die dag niet met een paar uurtjes kakelen klaar waren. Zeker omdat het alweer een tijdje geleden was dat we elkaar onder het genot van een versnapering hadden gesproken. Logisch dus dat een gesprek dan alle kanten op gaat. En om dan niets te vergeten had André, ter geheugensteun wat, puntjes opgesteld. Want stel je voor dat ie na afloop zou ontdekken dat we er eentje hadden laten liggen!
Dát moeten we natuurlijk niet willen met z'n allen,
Toch?
Géén draadjes
De 'géén draadjes' uitwerking van knutselmaatje Edwin Tropper van enkele maanden ervoor, die bestaat uit een printontwerp met hierop direct een tweetal ALPs faders, heeft bij heel wat zelfbouwerts de nodige stof doen opwaaien. Het resultaat is een één-tweetje tussen de knutselmaatjes Edwin Tropper en André omdat deze laatste op zijn beurt het (dubbele fader) printontwerp van Edwin Tropper naar een stereo faderprint heeft omgekat.
Als invulling van dat 'géén draadjes' idee van Edwin Tropper heeft André een overhaul, da's Engels voor 'herziening', van de orginele Philips voorversterker printen uit de Philips mengpaneel eenheden voor zelfbouw serie uitgevoerd die montage van deze faderprinten moet vereenvoudigen. Maar dan wel op zo'n manier dat op de voorversterkerprinten al naar behoefte een dubbele- of stereo-fader print kan worden gebruikt en er geen ingewikkelde bedrading tussen beiden meer noodzakelijk is. Oké, toegegeven,.. strikt genomen zijn er voor de verbindingen tussen de faderprint en de voorversterker natuurlijk wel draadjes nodig maar de opzet is eigenlijk niet veel moeilijker dan de ene print voor de andere houden en er een stukje koperdraad doorheen steken om dat vervolgens aan beide zijden vast te solderen. Dit maakt het geheel niet alleen compacter, maar ook een stuk overzichtelijker.
Man,.. wat een buitenkans nou weer voor de doe-het-zelferts! En allemaal mogelijk omdat hobbyisten hun ontwerpen delen, en zo anderen de kans geven te werken aan steeds slimmere oplossingen!
Nog even voor de kijkbuislezertjes die zich afvragen hoe het ook alweer zat met de Philips aanduidingen van bepaalde eenheden: de NL73xx voorversterker eenheden (zoals de NL7305, NL7306 en NL7307) zijn uitgerust met dubbele exemplaren voor het peilniveau en het volume, dus één voor links en één voor rechts. De NL7606 en NL7607 met één enkele stereo peil- of volume-regelaar. Op de microfoon voorversterker (NL7305)is het natuurlijk niet echt handig om deze met een stereo regelaar uit te rusten en daarom bestaat hiervan geen NL76xx variant, maar het kàn met de oplossing van André natuurlijk wel als je dit zou willen... Omdat deze eenheid iets langer is dan de andere eenheden is het wel zo dat deze met behulp van ietsiepietsie langere draden op de fader-print van keuze zal moeten worden aangesloten. Maar door de band genomen blijft de montage methode van de fader en voorversterker printen dezelfde als die is toegepast door Edwin Tropper.
Een kind kan dus de was doen!
Stereo Fader
Stereo uitvoering Stereo fader (LAY6) |
---|
|
Dubbele Fader
Dubbele uitvoering Dubbele fader (LAY6) |
---|
|
NL7305
Microfoonversterker NL7305 (ZIP) |
---|
|
NL73/76-06
Toonopnemer voorversterker NL73/76-06 (ZIP) |
---|
|
NL73/76-07
Voorversterker voor recorder of tuner NL73/76-07 (ZIP) |
---|
|