Veni etinam logo.

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Flora-mate

Kun je d'r LED's op aansluiten? Hoe doe je dat... en heb je er dan ook wat aan?

Verwijzingen

Dit artikel refereert aan inhoud op andere websites. Omdat ik de beroerdste niet ben heb ik ze netjes voor je geselecteerd:

Ik heb

tijdens email uitwisselingen met mede-enthousiastelingen meerdere malen discussies gevoerd over het al dan niet met de Flora-mate aan kunnen sturen van RGB versterkers. Dergelijke versterkers koppel je gewoon aan de reeks bestaande LED's en zodoende kun je theoretisch het totale aantal LED's oneindig uitbreiden. Althans dat vermelden de leveranciers...

Zolang er een geschikt PWM component in het signaal beschikbaar is gaat dit verhaal op. Want dat is wat die dingen nodig hebben, een PWM signaal. En da's toch een beetje jammer.., We hebben immers vastgesteld dat dankzij het RC netwerk op de (open) collector er van het PWM signaal dat op de basis van schakeltransitor van de Flora-mate wordt aangeboden nauwelijks iets overblijft.

Daarom is dus ook altijd mijn standpunt geweest dat dit niet gaat werken.

Waarom dan toch proberen?

Schematische weergave van de aansluiting van de RGB versterker.

Je hebt er altijd die vinden dat ze het eerst moeten zien... En omdat er genoeg laag vermogens PWM controller toepassingen zijn waar Eli met behulp van zo'n doosje het maximaal uitstuurbare vermogen van op zou willen krikken besloot ie om er maar een goegeltje aan te wagen. Die dingen kosten in China nauwelijks een spreekwoordelijke drol. En worden dan ook nog eens portvrij thuis bij je thuis afgeleverd. Gekker kan het dus al bijna niet..

En nu wil ik wil geen reclame maken, maar DealExtreme is zo'n webshop waar ik al aardig wat leuke elektronica spulletjes voor weinig heb weten te scoren. Ook wat betreft levertijd heb ik daar niets te klagen.

Het model dat ik heb aangeschaft bestaat uit een aluminium kastje met opschrift waar je aan de ene kant de brandende LED strip op aan sluit en waar je aan de andere kant de nieuw aan te sturen LED strip op aan sluit. Om het geheel van voldoende vermogen te voorzien zit er ook een externe voeding aansluiting op. Zodoende kan per kanaal een paar ampère worden aangestuurd en dat is een aardige lengte aan LED strip!

Hoe werkt zo'n ding?

Ik heb de testopstelling gemaakt zoals op de foto staat en wat blijkt: het dimmen gaat erg slecht. Zeg maar gerust, nauwelijks. Of eigenlijk niet... Voluit branden gaat prima maar op het moment dat de verlichting echt zou moeten gaan dimmen gaat dit gewoon uit. Precies dus zoals verwacht! Er is immers (bijna) geen PWM signaal voorhanden.

Foto van de RGB versterker aangesloten op de Flora-mate.

Nu kunnen we natuurlijk heel simpel met een wijziging in de flora-mate dit probleem oplossen maar dat was niet het uitgangspunt van deze reeks *kuch* artikelen. De bedoeling was dat iedereen de oplossing, zonder in de Flora-mate te hoeven zitten klooien en het liefst zonder ingewikkeld soldeer gedoe zou moeten kunnen nabouwen...

Doosjes aan de Floara-mate knopen die ook maar iets met PWM doen gaat dus niet lukken. We zullen toch echt een oplossing in het 10Volt dimsysteem moeten zoeken. Man, je wilt het gewoon niet geloven maar gelukkig zijn daar ook weer doosjes voor in de handel!

Maar daarover de volgende keer meer...

Naar boven