Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

De kap van de RSM wordt nogal heet door die T5 compact lampen. En een aantal plastic onderdelen beginnen hier na jaren van trouwe dienst last van te krijgen en langzaam uit elkaar te vallen. Zo heb ik gemerkt dat een aantal plastic schroeven die de doorzichtige afdekplaat op zijn plaats houden zijn gebroken. En de ventilatoren die de hitte moeten afvoeren maken ook steeds meer lawaai. Irritant dus allemaal. En dan heb ik het nog niet eens over de hitte die van de lichtkap af straalt. Ik denk door gebruik van LEDs te maken veel minder last van warmte te hebben en wellicht ook op de stookkosten te kunnen besparen.

Vragen

De vraag die velen dan stellen is hoeveel watt? De één heeft het over lichtkleur zus, de ander over lichtkleur zo. Maar omdat ik een zoetwater bak houdt heb ik besloten niet moeilijk te gaan doen en gewoon voor RGB LED's in combinatie met warm witte en koel witte LED strips ga. De RGB'tjes moeten voornamelijk in de avond de bak van mooi kijklicht voorzien. De andere kleurtjes om overdag zoveel mogelijk licht te produceren, als het maar licht is waar de planten iets mee kunnen. Als je me vraagt hoe ik dat ga vaststellen moet ik je, als je een ingewikkeld antwoord had verwacht, teleurstellen. Ik ga dat proefondervindelijk vaststellen en ook nog eens op het oog. Niks (wetenschappelijk) meten dus... Daar heb ik effe geen zin an.

De basis voor de set die ik ga bouwen beredeneer ik als volgt: een bak als de Red Sea Max 130 heeft aan T5 compact verlichting 110 Watt aan boord. Dit is standaard voor de zeewater uitvoering. Voor zoetwater lijkt me 40 a 50 watt verlichting voldoende en als je me vraagt waarop ik dit baseer dan is dit louter op basis van wat anderen beweren. De afmetingen van de RSM zijn 50cm x 50 cm x 50 cm hoog en ik heb uit gesprekken met luitjes die dure LED installaties verkopen opgemaakt dat je ongeveer 40 watt LED licht voor een halve meter water nodig hebt. Tegelijkertijd weet ik dat nu mijn T5's grotendeels op halve kracht brandt, dus dat komt daar wel een beetje mee overeen.

Als uitgangspunt neem ik een RGB strip die zo'n 17 watt per meter verstookt. Hier hang ik nog een metertje warm wit en een metertje koel wit naast. Goed voor nog eens 12 watt en zit ik in totaal zo de 39 Watt. Als ik het een beetje slim aanpak kan ik voldoende LED voedingen plaatsen om nog eens 20 watt extra aan LEDs te kunnen laten branden mocht dit nodig zijn. Ik zit dan aan de 60 Watt. Dit hoeft trouwens niet eens gedimd te zijn. Een paar geschakelde 220V led lampen zouden ook kunnen. Zolang ik nu maar voldoende ruimte over kan houdt kan ik straks alle kanten op. Dat klinkt als je het mij vraagt als een solide uitgangspunt. Mocht het niets worden dan gaat gewoon de stekker eruit en hele handel de vuilnisbak in... Da's ook weer simpel.

Ik heb voor dit experiment een tijdje geleden een tweede Red Sea max lichtkap op de kop getikt. Daar zat een aquarium bij maar dat heb ik inmiddels weten te slijten want dat gebruik ik straks niet. Ik wissel gewoon de lichtkap als de nieuwe met LED's is uitgerust. Ja simpeler kan ik het ook niet maken! Mocht er onverhoopt langdurig aan de LED verlichting geknutseld moeten worden dan wissel ik deze weer gewoon terug. Oké toegegeven, dat zullen de plantjes misschien niet erg lekker vinden maar dat is dan pech. Op dit moment bewoont paradijsvis Fred met een aantal vijfstreep barbelen de bak en die kunnen, zo is mijn redenering, echt wel tegen een stootje.

2019

In 2019 heb ik, aan de hand van ervaringen opgedaan met de eerste uitvoering een tweede Red Sea Max 130 lichtkap voorzien van LED verlichting. Ditmaal niet met led-strips maar met stringen van LED modules en LED lampen. In totaal 5 stringen in de kleuren rood, groen, blauw, warm-wit en koel-wit met een opgenomen vermogen van rond de 45 watt. Ook wat betreft stuur-electronica is er in dit model van alles gewijzigd.

Naar boven