Het idee is ontstaan na het zien van wat foto's op het internet van een mengpaneel met de Philips eenheden, ik zag in gedachten direct weer het paneeltje dat ik vroeger met deze eenheden had gemaakt. De goede oude tijd met toen nog leuke bouwpakketten van diverse merken. Maar dit merk sprong er toen al bovenuit wat betreft het maken van een leuk mengpaneeltje.
zo schreef Wiggert uit Middenbeemster als introductie in zijn verhaal over de bouw van zijn Philips mengpaneeltje.
T.E.A.B. regeling
Verhaal?.. welluk verhaal?.. zullen een aantal glazig kijkende kijkbuis lezertjes zich nu afvragen... Welnu, Eli hanteert al wat jaartjes een zogenaamde 'T.E.A.B' regeling waarin ie schrijvers van een leuk verhaaltje over hun Philips hobby een leuke korting geeft op de aanschaf van Philips mengpaneel eenheden die ie overcompleet heeft liggen. Zo ook aan Wiggert, die verlegen zat om een 24V voeding van voldoende vermogen, een mengeenheid en nog wat klein spul.
Waarom Wiggert na zoveel jaren weer zo nodig met die ouwe meuk aan de slag mot, vraag je me?... Nu ik ben verhuisd en mijn hobbykamer aan het bedenken en inrichten ben dacht ik waarom niet wederom een Philips mengpaneel bouwen? Toen der tijd voor mij bijna onbetaalbaar omdat deze best wel prijzig was maar omdat je stukje voor beetje de spulletjes bij elkaar kon vergaren had ik er toch een leuk mengpaneeltje mee in elkaar gesoldeerd. Helaas is dit later verkocht omdat ik het niet meer gebruikte.
En tja wat doe je dan?
Nou dan ga je op zoek of er nog iets van te koop is!.. En dat verbaasde Wiggert best wel. Hij wist relatief gemakkelijk heel wat Philips mengpaneel eenheden op de kop te tikken. Natuurlijk zijn de meeste eenheden wel aan een servicebeurtje toe, het betreft vervangen van de elco's en soms wat transistoren, het schoonmaken van de knopjes en andere componenten.
vervolgt Wiggert. Maar dan komt natuurlijk altijd de hamvraag: hoe groot wil je het paneeltje hebben?
Even...
Eigenlijk niet zo heel erg ingewikkeld leek mij,.. maar ja, ik heb ruimte genoeg en weet uit ervaring dat later iets uitbreiden geen optie is. Dus ga ik voor groot en dat staat ook nog eens leuk! Dus een aantal tape, tuner, en microfoon ingangen met toonregeling en VU uitlezing, ook is het de bedoeling om per ingang een LED VU Meter in te bouwen.
Kijk! That's the spirit (dat is Engels)!.. Ik zou bijna zeggen VOC mentaliteit maar ik twijfel of je dat vandaag de dag nog wel kan en vooral ook 'mag' schrijven... In ieder geval, wat volgde was een strooptocht door Wiggert op ondermeer Facebook alwaar hij verschillende mengpaneel eenheden wist te verschalken. Ha-gel-nieuw maar liefst! Nog in het ... ehhh.. cellofaan? Jawel! Het betroffen Duitse EB uitvoeringen. New Old Stock zoals dit zo mooi heet. Niet net zoals destijd in Nederland verpakt in een doosje, maar in cellofaan. Deze gewoon domweg in elkaar solderen heb ik niet gedaan. Ik heb eerst alle componenten getest voordat ik deze heb geplaatst. Wat mij opviel was dat zelfs de elco's nog ruimschoots voldeden aan de nominale (ESR) waarden. Wel heb ik de 3,3 µF elco,s vervangen omdat ik op diverse website's had gelezen dat dit gevoelige condensatoren zijn die op korte termijn kapot (kunnen) gaan.
Dit was ook duidelijk te zien bij de oude Philips eenheden, de bruine soep kwam uit de elco's. Deze testen was niet nodig,... gewoon vervangen!
Van de EB eenheden, dit zijn de Duitse uitvoeringen van de Philips mengpaneel eenheden die ook nog eens een andere type aanduiding hebben, viel het Wiggert (ook) op dat deze electrisch niet helemaal hetzelfde zijn aan de Nederlandse uitvoeringen. Ook bleken de printbanen van metaal te zijn en paste de schuifpotentiometers niet goed op de frames omdat de gaatjes niet helemaal overeenkwamen. Wel allemaal oplosbaar met behulp van een vijltje alsdus Wiggert.
Dat een paneeltje niet zomaar in elkaar zit, dat herkent Wiggert. Er komt nogal wat kijken bij dat 'even bouwen'... Al was het maar bijvoorbeeld bij de keuze van de indeling, want waar plaats je welke eenheid? Zo had Wiggert voor zichzelf een hele batterij aan LED VU Meters bedacht. Buiten dat die per eenheid natuurlijk nogal wat electrisch vermogen verstoken dat zeker niet door de standaard on-board voedingseenheid geleverd kan worden, moeten die dingen natuurlijk ook nog eens ergens een plekkie krijgen. En dus werd er in een soort van mock-up (dat is Engels voor een tijdens de ontwerp- of productiefase op schaal of op ware grootte gemaakt model van een ontwerp of product) geschoven met eenheden net zolang totdat er iets uit kwam rollen dat ook nog redelijk te bedienen valt. Ik heb helaas geen werkplaats waar ik lekker aan kan rommelen, en ook geen zetbank voor het aluminium, dus ik moet simpel blijven denken over de constructie van het geheel. De zijkanten, bodem en achterkant mogen van hout zijn, maar waar de eenheden op steunen moet toch echt wel metaal zijn!
Wiggert geeft aan dat de in en uitgangen aan de achterzijde een plaatsje krijgen. Daar is de meeste ruimte en is het hele spul uit het zicht.
Voor deze in en uitgangen worden trouwens niet de klassieke DIN aansluitingen van Philips gebruikt maar de meer modernere tulpbussen (RCA) De microfoon en koptelefoon uitgesloten. Deze aansluitingen zijn voor mij makkelijker omdat al mijn apparatuur hierover beschikt. Anders moet je weer een kruiwagen vol aan verlopen kopen.
Voor de kijkbuislezertjes die jaloers zijn op de chassidelen voor de in en uitgangen: dit zijn een paar onbewerkte printplaten. Dat is wat sterker dan aluminium in deze dikte laat Wiggert weten. De 'frontjes' zijn getekend met een computer programma en daarna afgedrukt op zelfklevende A4 en netjes op de voorgeboorde paneeltjes geplakt. Hierna zijn deze voorzien van een laagje vernis. Dit ziet er altijd mooi uit
aldus Wiggert. Een methode die hij in de loop der jaren heeft geperfectioneerd.
VU Meters
Zoals al op de foto's van het paneeltje in wording is te zien is er niet veel ruimte voor het plaatsen van VU Meters. In het midden prijken de analoge Philips exemplaren maar links en rechts hiervan is ruimte voor één enkele eenheid. Daar zou iets in kunnen worden gemonteerd en dat lijkt op een plan ware het niet dat één van de analoge VU meters roet in het eten dreigde te gooien. Het bleek dat de linker VU meter van de analoge Philips eenheid kapot was! Het minuscule schroefje van het metertje ontbrak!
Gelukkig kon Eli hier nog wat in betekenen en zodoende kon deze 'uitdaging' ook weer snel worden afgevinkt.
Terug naar die twee lege plekken... Wiggert wil alle vier de meest gebruikt ingangen van een uitlezing voorzien en heeft daarom gekozen voor LED VU Meters. Om niet zelf moeilijk met het zelf maken van printjes aan de gang te hoeven, de Chinezen zijn daar veel beter in en vele malen goedkoper, heeft hij een achttal bouwpakketen van (mono) LED VU Meters bij een bekende Chinese leverancier besteld. Deze zijn gebaseerd op de LM3915 chip waarmee eenvoudig een 10 LED VU Meter gebouwd kan worden. Afhankelijk van de instelling in 'DOT' of 'BAR' uitvoering. En met een ingangspsnning van 150mV RMS tot 60V EMS kun je deze schakeling waarschijnlijk altijd wel ergens in het signaalpad toepassen. De bedoeling is dat deze zodanig in elkaar gezet gaan worden dat, nadat de boel gemonteerd is, je ook nog overal bij kan om af te regelen en te bedraden.
Het kostte wel wat hoofbrekens om alle printen en LEDjes knap achter een frontplaatje te krijgen...maar uiteindelijk ligt de oplossing in een frame waarop de printjes worden bevestigd en waar de LEDjes doorheen steken zodanig dat deze precies in de frontplaat vallen. En dat betekent dan dus op de frontplaatjes de plek van alle 88 ledjes aftekenen en gaatjes hiervoor boren. Dat laatste is een precieze klus: je ziet direct als er een gaatje niet helemaal op zijn goede plaats is geboord.
.
Voeding
Omdat de voeding een tweetal spanningen moet afgeven, namelijk 24 Volt voor de Stereo Monitorversterker NL3703 en 12 Volt voor de LED VU Meters is er uiteindelijk door Wiggert besloten het originele ontwerp van de NL3715 zoveel mogelijk na te bouwen maar hiervan wel het maximaal af te leveren vermogen te vergroten. Een 'opgevoerde' versie dus. Want waarom zou je volgens Wiggert moeilijk doen als het makkelijk kan!
De 24 volt poot van de voeding kan 1 ampère leveren. De 12 volt, wordt met behulp van een Chinese LM2596 AC/DC to DC Buck Step Down Converter Rectifier Filter uit de gestabiliseerde 24 volt spanning gehaald.
Deze voeding is, mede vanwege toepassing van de oude vertrouwde uA723C (positieve) spanningsregelaar de simpelheid zelve waardoor het nabouwen niet moeilijk is maar het ontwerp toch erg stabiel is. Wel werd het even puzzelen om alles in één Philips mengeenheid breed, te kunnen proppen: alles behalve de ringkerntrafo is op de (gaatjes)print gemonteerd. De afvlak elco van 10.000uF/50 Volt is, zeg maar, 'ruim' bemeten. Maar de BDY 20 transistor neemt met het koelprofiel nog wel de meeste ruimte in. De voeding wordt gevoed door een ringkern transformator die 2 ampère kan leveren bij 27 volt wisselspanning wat neer komt op zo'n 32 volt gelijkspanning. En deze wordt netjes terug gebracht naar de benodigde 24 volt.
Resultaat
Niemand zal er verbaasd over zijn dat het resultaat er mag zijn! Natuurlijk, er zijn nog wel een paar puntjes op de spreek woordelijke 'i' te zetten. Zo blijken een aantal eenheden nog eens even goed 'door de molen' te moeten worden gehaald omdat hier en daar een eenheid links, of rechts,wat minder milivoltjes aan een kanaal mist
. Een aantal eenheden zullen dus gerevitaliseerd moeten worden en ook kraken er hier en daar wat potmeters maar dat mag eigenlijk geen naam hebben.
De kop is eraf, de mengtafel staat er!