Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

Trouwe kijkbuislezertjes weten vast nog wel hoe ik druk was met het testen van allerlei LED versterkers. Zelfs op de oude vertrouwde Flora-mate werden die dingen aangesloten. Toch heb ik besloten de Flora-mate niet als stuureenheid te gaan gebruiken...

Om eerlijk te zijn had ik, al zeg ik het zelf, best wel een behoorlijk solide idee om de Flora-mate voor de sturing van LED's geschikt te maken. En dit dan ook nog eens zonder er aan te hoeven solderen. Dat had ik mezelf namelijk als voorwaarde gesteld om zodoende nabouw voor iedereen mogelijk te maken. Ik heb hiertoe verschillende schakelingen getest die aansluiten van LED's mogelijk maakt.

Het idee behelsde gebruik van een schakeling die gebruik maakt van een LDR, dat is een afkorting voor Ligt Dependent resistor. Die zou door een op de Flora-mate aangesloten LED belicht worden en een PWM dimmer uitsturen. Ik heb in onderstaande afbeelding even een vereenvoudigd schema getekend dat trouwens absoluut niet voor nabouw geschikt is!

Principeschema van een PWM sturing m.b.v. de Flora-mate.>

Deze toepassing zou wel inhouden dat huis tuin en keuken knutselaars een printontwerp zouden moeten gaan nabouwen en dat is natuurlijk niet echt laagdrempelig. Daarbij, nadeel van het rechtsreeks koppelen van een LED aan de Flora-mate is dat deze omgekeerd werkt. Dit betekent dat als het Flora-mate programma aangeeft dat de LED aan staat deze in werkelijk UIT staat. Dit effect wordt veroorzaakt door de plek in het schema die de LED inneemt en omdat het uitgangspunt was dat er in de Flora-mate niet gesoldeerd mocht worden dient dus de PWM dimmer dit probleem op te lossen. Die doet dit door geïnverteerd te werken, zoals dit zo mooi heet. Oftewel 'omgekeerd', zodat het uiteindelijke effect precies dat is wat je zou verwachten. Door toepassing van een zogenaamde power FET in de PWM dimmer zou zelfs rechtstreeks 220 volt gelijkgerichte wisselspanning kunnen worden geregeld zodat lompe LED voedingen zouden vervallen! Helaas zou dit in een nog ingewikkelder bouwontwerp resulteren waar ook nog eens een aantal afregelpunten in zouden voor komen. Afijn, ik heb wat met dat idee gerommeld en een paar tests gedaan maar kwam tot de slotsom dat een dergelijk project voor de doorsnee huis tuin en keuken knutselaar niet alleen te ingewikkeld is maar bouw en gebruik ervan gevaarlijk kan gaan worden! De hele schakeling 'hangt' immers aan het lichtnet!

Een knoepert van een no-go dus!

Tijd voor plan B... en dan is het natuurlijk altijd fijn om er eentje op de plank te hebben liggen... in dit geval de TC420 5 kanaals LED dimmer.

De TC420 LED dimmer kan 5 LED kanalen van maximaal 4 Ampere per kanaal voorzien. Dat is 20 Ampere in totaal. Ik had dit model bij verschillende webshops zien liggen en toen ik deze voor bijna nop rechtstreeks in China kon bestellen besloot ik er meteen eentje aan te schaffen.

Electrisch schema LED verlichting.

Vandaag de dag ligt dit model in bijna iedere aquariumwinkel en zijn de prijzen zo laag dat je jezelf afvraagt wie er niet zo'n ding heeft. Mijn uitvoering is niet van Wifi voorzien maar wordt met behulp van een USB aansluiting vanaf de computer geprogrammeerd. Het idee is om, net zoals bij de Flora-mate configuratie, ergens bij de schakelklok hiervoor een aansluiting te knutselen. In dit geval zal ik gewoon een verlengkabel in de TC steken waaraan een USB chassis-deel is gemonteerd. Natuurlijk zie je later als deze is ingebouwd helemaal niets van de TCA terug. En dat is aan één kant jammer. Er zitten namelijk wel van die coole drukknoppen op en het apparaat is zelfs van een heus display inclusief een groen en rood signaal ledje voorzien! Ik heb daarom nog overwogen een soort van lijst in de lichtkap uit te zagen maar heb hier vanwege te veel 'moelijk, moelijk" maar vanaf gezien. Dan maar geen coole knoppen en LCD display.

De hele configuratie is uiteindelijk super eenvoudig geworden. Een aantal LED strips, een paar LED voedingen en de TC 420 Led dimmer. De rest van wat we nodig hebben zit reeds in de Red Sea max 130 lichtkap: de LED driver, de schakelklok, de nachtverlichting, het relais en de grondplaat waar de hele handel op is gemonteerd. Door deze grondplaat is ook nog eens de stabiliteit en stevigheid van de lichtkap gewaarborgd. Man als dat geen solide plan is!

Naar boven