Waarom dat meeltje nou weer zullen glazigkijkende kijkbuislezertjes zichzelf afvragen... Nou, de afzender hiervan, Paul, is jaren terug in bezit gekomen van een (defecte) 2x40W Philips versterker waar ie vandaag de dag mee bezig is om deze weer helemaal in orde te krijgen. Het pakket bestaat uit de onderdelenpakketten (voor zelfbouw) van de NL 6924 voeding, de NL 6923 stuurversterker en de NL 6920 stereo eindversterker.
© 2020 - Paul
Het idee is om als deze weer helemaal werkt hiervoor een mixertje te plaatsen en Paul vroeg zich af of de kwaliteit van de Philips zelfbouw eenheden voor mengversterkers wel van voldoende kwaliteit is. Hij had online gelezen dat hier aan werd getwijfeld. Ook had Paul een vraag over de frontplaat van de versterker.
Philips eenheden
Voor wat betreft de onderdelenpakketten van Philips kon ik Paul gerust stellen zo heb ik het gevoel. Inderdaad de schuifpotmeters van het merk RadioOhm zorgen regelmatig voor problemen. Vaak gehoorde klachten zijn ruis en kraken als deze wat ouder worden en intern vervuild raken. Schoonspuiten met schoonmaakspray helpt wel iets maar beter is het deze geheel te demonteren, met isopropanol (IPA) schoon te maken en vervolgens met zuurvrije vaseline in te smeren zo zweert menig hobbyist. Kun je ze krijgen dan is vervanging door moderne gesloten typen aan te bevelen!
De geluidstechnische specificaties van deze op 24 Volt opererende eenheden zijn echt niet verkeerd, ik zou zeggen dat deze meer richting professioneel gaan dan puur consumenten stuff, maar als je toch elco's gaat vervangen, wat vandaag de dag gezien de ouderdom ervan en de kans op lekken bijna verplicht is, vervang dan ook eens andere componenten. Er worden in slechts in een paar onderdelenpakketten schijfcondensatoren gebruikt en deze kunnen meestal wel door (C0G - NP0) Keramische MultiLayer Condensatoren worden gewisseld. Voor grotere capaciteiten (niet zijnde elco's) kunnen gemetalliseerd polyester(MKT), gemetalliseerd polypropyleen(MKP) of gemetalliseerd polycarbonaat(MKC) van zo klein mogelijke tolerantie worden gebruikt. Als je componenten kunt matchen ben je natuurlijk spekkoper en let hierbij dan ook eens op de outer foil (van filmcondensatoren). En natuurlijk, in plaats van standaard weerstanden, gebruiken we (goede!) metaalfilm types. Allemaal eenvoudig en redelijk goedkoop te verkrijgen.
Echt een aandachtspunt zijn vandaag de dag actieve componenten zoals de transistoren en de FET's. Het is zo langzamerhand bijna onmogelijk geworden ter vervanging hiervan New Old Stock (NOS) te vinden.
Gebruik echter liever geen Chinees spul!!! Hiermee heb ik extreem slechte ervaringen. Sterker, op zoek naar FET's is het me nu toch een paar maal gebeurt dat ik vage bipolar junction transistoren in de maag kreeg gesplitst. Pure oplichting dus! Omdat ik zelf een behoorlijke hoeveelheid bestukte printen van deze eenheden heb liggen kanibaliseer ik deze en match de buitgemaakte BJT's en FET's... Een alternatief kan zijn SMD (equivalent) typen op conversiebordjes. Maar dat blijft bij mij, gezien de invallende kippigheid, altijd een heel geprutst waarbij ook nog eens wel wat spul oververhit, en dus defect, raakt.
Frontplaat
Onduidelijk was voor Paul wat nu de originele frontplaat van deze Philips zelfbouw versterker is. Hij had het type frontplaat van zijn versterker nergens kunnen vinden en dat verbaasde hem.
Standaard is bovenstaande afbeelding, zoals (ook) getoond in verschillende Philips Hobbyskoop bladen. Een duidelijk afwijkende frontplaat gemonteerd op een Montaflex ML 460 H|40 kast.
Gelukkig heeft Eli een uitgebreide bibliotheek en was het type frontplaat dat Paul op zijn kast gemonteerd heeft zitten snel in één van de Hobbyskoops, namelijk op bladzijde 11 van het hobbyprogramma 1975/76 van september 1975, in de vorm van een bouwaanwijzing gevonden. Ik heb deze voor jouw gemak, jawel!,. met nog wat andere meuk links in dit venster geplaatst. Nou, als dát geen buitenkansje is weet ik het ook niet meer...
Tijdens een latere meelwisseling bleek dat Paul er nog niet helemaal uit is wat nu het hikken en motorboten, hij noemt het rikketik geluiden, in zijn versterker veroorzaakt als je NIET de Philips aanwijzing opvolgt die zegt dat de min pool van de voeding van de voorversterker aangesloten dient te worden via de afscherming van de signaalverbinding van voor- naar eindversterker. Kennelijk een joekel van een aardlus dus... waar ik helaas op afstand, zonder het apparaat te hebben bekeken, niets over kan zeggen. Misschien iemand van de kijkbuislezertjes?
When good amps go bad...
De foto's en de pdf op deze webpagina zijn eigendom van Paul - © 2020 - en zijn met toestemming geplaatst maar vallen niet onder de gebruiksvoorwaarden van deze webstek!