Voor veel mensen is de vakantietijd een periode dat er rustiger aan gedaan wordt en waarin men zich ontspannen en vrij voelt. Zo niet voor internet maatje Edwin. Die had voor de vakantie aangegeven met een nieuwe versie van de Philips NL3717, oftewel de limiter eenheid uit de serie Philips mengpaneeleenheden voor zelfbouw, aan de slag te gaan. Verrassend was toen ik van hem vernam dat hij ook bezig was met het ontwerpen van een nieuwe mengeenheid à la NL7309/7609.
Die mengeenheid is trouwens niet waar ik het in dit *kuch* artikeltje over wil gaan hebben. Dus daar moeten de glazig kijkende kijkbuislezertjes nog even wat geduld voor oefenen. Nee, wij gaan kijken naar de modificatie van de MkII versie van de NL3717 limiter door Edwin.
Moeilijk?
Voor wat betreft de nabouw is een vaak gehoorde klacht dat een component van het ontwerp, namelijk het TDA1034 IC, erg moeilijk, tot helemaal niet meer, verkrijgbaar is. Nu heb ik zelf nooit een limiter na hoeven bouwen, en dus ben ik hier ook nooit achteraan gegaan, maar helemaal waar blijkt deze bewering niet te zijn, zo ontdekte Edwin. Want wat is het geval? In 1978 is de productie van deze opamp overgegaan naar de toen net door Philips aangekochte chipbakker Signetics. En die had op dat moment ook meteen maar even het typenummer ervan omgedoopt tot NE5534! Geen wonder dus dat langzaam aan de TDA's steeds moeilijker verkrijgbaar waren! Nou, in dit ontwerp is de TDA1034B dus vervangen door de NE5534N. En volgens Edwin is de leverbaarheid van deze opamp écht niet zodanig dat nabouw van de limiter nu niet gaat lukken. En mocht er iemand bezorgd zijn over het ruisgetal van dit IC... De NE5534N is door Philips/Signetics special ontworpen voor low noise audio toepassingen. En het verhaal gaat dat Meneer Douglas Self ooit eens gezegd zou hebben ie nooit Audiophiles
had horen klagen over al die opnames die gemaakt zijn op mixer consoles vol met 5534's..(zie voor toepassingen ook: Self's Small Signal Design Book).
En dan kán het aan mij liggen, maar dan zie ik geen enkele reden om niet gewoon aan de bouw te beginnen!
Edwin trouwens ook niet...
Ontwerp
Het elektrisch schema van deze MkII uitvoering is op detail iets anders dan die van Philips. En de verwijzing om de beschrijving van de originele Philips NL3717 te kunnen raadplegen om dat zelf te kunnen controleren kun je links in dit venster vinden. Zo is door Edwin de 15 volt zener in het originele schema door een spanningsregelaar vervangen. Voor gebruik van de NE5534N hoeft niets verandert te worden. Deze is pin compatible met de TDA1034B, dus dat is een kwestie van gewoon het IC erin drukken.
Overigens viel Edwin tijdens het omkatten van de limiter iets op. Namelijk dat in het schema in de originele handleiding de plus aansluiting van IC1, de NE570N, op pen 13, niet staat aangegeven. Dat maakt natuurlijk niet uit als je het originele printontwerp zo overneemt maar de vraag dringt zich natuurlijk wel op, of dit *kuch* toevallig is...
Hoe het ook zij, Edwin heeft de component layout plus nummering, buiten natuurlijk de eerder genoemde wijziging van de 15 Volt afvlakking, hetzelfde gehouden. En voor de zelfbouwerts is óók nog eens een Splan6 bestand geknutseld!
Voeding | Componenten |
---|---|
24V | C9, C10, LED1, IC3 |
15 V | Draadbrug |
Het idee achter de voedingsstabilisatie met behulp van de L7815 is dat dit wat betreft ruisfactor nét even beter uitpakt dan een zener en hiertoe dienen C9, C10. De LED1 en IC3 te worden geplaatst. Mocht je om welke reden dan ook de print rechtstreeks aan de 15V gaan hangen dan kun je deze reeks weglaten en de draadbrug leggen. De print zelf benut in tegenstelling tot het origineel de volledige lengte. En zoals gebruikelijk bij zijn printontwerpen zijn de contacten met van die handige aansluitblokjes uitgevoerd zodat je niet met printpennen hoeft te hannessen en op zoek moet naar de befaamd blauwe print stekkertjes.
Voor wat betreft het freem,.. je kunt een oud chassis omkatten maar er worden ook links en rechts blinde frontjes te koop aangeboden. En aangezien er alleen een gaatje voor de schakelaar dient te worden geboord en met plak lettertjes wat tekst te worden geplaatst kan dit bijna niet fout gaan. Alternatief is ook een frontje ergens te laten maken. Voor nabouw van het chassisplaatje wordt in het Here are the MOD's artikeltje een patente oplossing van maatje Suretrak voorgesteld. En ook van dit artikeltje vind je links in het venster een verwijzing!
De test!
Na het volgens de gebruiksaanwijzing inregelen van de limiter op 250mVRMS blijkt dat tot 250mV het signaal 1 op 1 wordt doorgegeven. Maar dat alles wat er boven de 250mV ingaat keurig wordt terug geregeld tot het niveau van 250mV.
Let er wel even op dat het uitgangssignaal in tegenfase is van het ingangssignaal. Dit is geen probleem zolang je het signaal maar niet terug voedt naar het origineel of hiermee mengt.
Voor hen die zich afvragen waarom Edwin met die bejaarde limiter aan de slag is gegaan is het antwoord dat hij in zijn toekomstig Philips paneeltje een Bluetooth spelertje wil gaan gebruiken. Maar dat bij velen het signaalniveau bij niet (volume) genormaliseerde audiobestanden nogal wisselt omdat dit niet automatisch gebeurt. Dat is ook de reden dat hij de term temmen gebruikt wanneer hij mij dit uitlegt Ik ga em inzetten om de bluetooth eenheid te temmen en het signaal naar ca 100- 250mV terug te brengen
. Over de beantwoording van de vraag of dit wel werkt kan ik kort zijn, ik kreeg onlangs een filmpje van Edwin met het bewijs... Spatzuiver!
Nou, dat was weer een heel verhaal. Mocht je tips en trucs over de nabouw van deze limiter hebben of gewoon een veer willen uitdelen dan kun je altijd even contact met me opnemen. Ik stuur je reactie dan door naar Edwin en kan, indien gewenst, jullie met elkaar in contact brengen.
Succes!