Disclaimer|   Contact

Afbeelding van Veni etinam logo

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

spacer spacer spacer

Inhoud..

Tja, het vullen van zo'n glazen doos is op zich al niet eenvoudig maar om de hele zaak dan ook nog eens aan de gang te houden.... Man, man,..

Verwijzingen

Dit artikel refereert aan inhoud op andere websites. Omdat ik de beroerdste niet ben heb ik ze netjes voor je geselecteerd:

Favorieten

Ik kan het me bijna niet voorstellen maar mocht je déze webpagina in je favorieten willen opslaan dan kan dit door hier te klikken.

Qrcode

Pak het moment,

QRCode

want voor je het weet is ie weg, foetsie!

Dit weekend

had ik sinds lange tijd weer eens contact met een goede vriend. Het bleek dat hij ook bezig was met het houden van een aquarium en na wat heen en weer ge-skype vroeg deze mij hoe het mijn Red Sea Max stond want op mijn webstek was daar al een hele tijd nauwelijks aandacht meer aan besteed...

Shoot, dacht ik bij mezelf.. het wordt inderdaad hoog tijd voor een status update!

Detailfoto van de Red Sea max op 16 januari 2011.

De reden dat ik al een hele lange tijd niets meer over de Red Sea Max heb gemeld is omdat alles hier gewoon prima mee gaat. De planten groeien prima, de Carbo Plus is aan zijn derde koolstofplaat begonnen, en het filteren gaat ook naar wens. Zo om de drie maanden dun ik het plantenbestand flink uit. Met name de Javavaren groeit als een bezetene. Bijna wekelijks ontdek ik wel weer ergens zo'n klein stekje op een blad. Wist je trouwens dat als een Javavaren zich happy voelt hij op zijn bladeren heel veel sporen aanmaakt? Het lijkt dan net of het blad vol zit met bobbeltjes. Als die sporen rijp zijn dan gaan zo'n bobbeltje open en ontstaat er een klein gatje in het blad. Bladeren die veel sporen hebben geproduceerd vallen als het ware helemaal uit elkaar, vaak met een klein stekje eraan. Wat overblijft zijn stukken stengel en blad die vaak een beetje bruin zijn gekleurd en die langzaam afsterven. Je zult begrijpen dat dergelijke bladeren in zo'n opruim beurt worden verwijderd!

Regelmatig moet ik een hele bos Hygrophila corymbosa behoorlijk uitdunnen. Omdat ik van een weelderig begroeit aquarium houd raken deze wel eens een beetje in de verdrukking. Deze plant heeft de eigenschap bladeren die te weinig licht ontvangen te laten vallen en dit resulteert vlak bij de bodem in een bladloze stam. Veel aquarianen vinden dit erg lelijk en proberen dit te voorkomen. Ik dun meestal de bossen een beetje uit en plaats de toppen dan weer in de bodem zodat er weer driftig doorgegroeid kan worden.

Het is trouwens op de bodem nogal druk met plantenleven.. ook de Cryptocoryne wendtii heeft er wat groeien betreft de sokken in. Ik heb nu al eenmaal een hele plak van deze planten verwijderd! Gewoon niet normaal hoe dicht zo'n mat wordt! In de plaats hiervan heb ik wat Cryptocoryne willisii geplant maar deze groeien een stuk minder weelderig. Deze bodemplantjes worden slechts enkele centimeters hoog en hebben kennelijk nogal te lijden van de grotere jongens die het meeste licht wegkapen. Echt hard groeien doen ze dus niet maar verkommeren doen ze ook niet en daarom laat ik het nog maar even zo... De javamos die ik lange tijd geleden van een kennis heb gekregen groeit zo langzamerhand overal. Het hecht zich zelfs aan stukken steen en de imitatieboomstam! En ook hiervan verwijder ik eens in de zoveel tijd behoorlijke plukken.

Ik had al eerder geschreven over die glijers, je weet wel die appelslakken en die glijen gewoon voort. Wel zie ik minder vaak een eierpakket en dat wordt volgens mij helemaal veroorzaakt door Paradijsvis pappa Fred die er regelmatig wild op los ramt. Ik dacht eerst even dat Fred wel aan de slakken zou wennen en zo zag het er ook even naar uit maar kennelijk hebben die glijers hem een geintje geflikt waar hij nog steeds behoorlijk pissed-off over is Trouwens Fred heeft het ook niet zo op een paartje Siamese algeneters. Daarvan had ik er drie maar daar is er eentje op mysterieuze wijze van verdwenen en gezien het opvliegende karakter van Paradijsvis papa Fred verdenk ik hem ervan zo'n Crossocheilus siamensis om zeep te hebben geholpen. Maar ja... het bewijs ontbreekt. Zover ik het kan zien heb ik een koppeltje 'echte' maar aangezien het goed op de gevoelige plaat van de Koreaan krijgen (nog) niet echt lukken moet ik je een duidelijke foto voorlopig schuldig blijven.

Foto van de Red Sea max op 16 januari 2011.

Paradijsvis papa Fred begint zo langzamerhand de reputatie van serial killer te krijgen want ook paradijsvis mamma Truus heeft het loodje gelegd. Toegegeven, wederom ontbreekt het bewijs maar wel is haar plaats door een tweetal dochters ingenomen en dat lijkt mij voldoende alibi! Tja mensen zo gaat dit in de vissenwereld. Momenteel zwemmen er nu, ondanks dat ik regelmatig tot ongenoegen van Paradijsvis papa Fred zijn schuimnest sloop, zo'n 6 7 paradijsvissen in verschillende afmetingen rond. Veel te veel maar ja raak ze maar eens kwijt.

Van het water ververs ik iedere twee a drie weken zo'n 20%. Heel soms gooi ik hier dan nog wel eens een Fe tabletje bij maar dit is op de totale hoeveelheid water een druppeltje. Ik maak bij het verversen geen gebruik van toevoegingen gewoon omdat ik niet zie dat de vissen of de plantjes hier hinder van ondervinden.

De Carbo Plus wordt iedere maand helemaal schoon gemaakt en de koolstofplaat wordt dan weer omgekeerd. Ik ben nu toe aan mijn derde koolstofplaat en de tweede wafel, wafel nummer n ga ik dit jaar proberen een nieuw leven te geven. Al met al vallen de kosten voor deze CO2 bemesting alleszins mee en wat zeker telt is het gemak. Het is een kwestie van gewoon aan een knopje draaien. En tja, dat gaat mij heel aardig af al zeg ik het zelf!

De imitatieboomstam is geworden wat ik ervan gehoopt had. Aan de buitenkant valt ie nauwelijks op en toch vormt deze de inhoud van de bak. In de boomstam voert het JBL Proflow 1000 beest met aangefabriekt AquaClear filter zijn ettelijke per uur gefilterde liters water uit. Op de pomp staat 1000 liter maar ik betwijfel of ie dat haalt. De filterpatroon wordt maandelijks schoongemaakt en hierbij vervang ik de complete filterinhoud. Ik heb namelijk een uitermate goedkope filter ontdekt in de vorm van afzuigkapfilters. Deze filters bestaan uit een fikse mat van een materiaal dat een beetje op glaswol lijkt die je zelf op maat moet knippen. De kosten? Net aan een euro in de supermarkt! Niks dus moeilijk gedoe met uitspoelen maar gewoon de oude weggooien op het nieuwe stuk op maat knippen en plaatsen!

Ik denk dat ik na meer dan twee jaar bezig zijn wel kan stellen dat de Red Sea Max er stabiel bij staat en je zult in een kakel wel gelezen hebben dat ik voor een zacht prijsje een tweede RSM op de kop heb kunnen tikken en dat ik deze op een ronduit schandalige manier onder handen ga nemen! Op die bak richt ik mijn aandacht als ik denk aan modificaties, in deze RSM wordt niets meer verbouwd. Deze hoeft alleen nog maar te pronken...

En dat doet ie goed!

Naar boven