De oude Philips zelfbouw mengpaneel eendheden serie van weleer blijven populair getuige de transacties hierin op digitale marktplaatsen. Maar er is nu ook sprake van een opkomende trend waarbij hobbyisten deze units een gloednieuw en modern hart geven. Eentje met de vintage vibes en uitstraling van vroeghur maar met alle specificaties die we vandaag de dag verwachten. Zodanig ontworpen dat het ook in niet Philips zelfbouw mengpaneeltjes kan worden toegepast.
Knutselmaatje Edwin gaat hier he-le-maal in op en weet iedere keer wel weer met iets nieuws voor de dag te komen. Zo is hij bezig met een 2.1 monitor volgversterker eenheid maar ook met een Philips zelfbouw mengpaneeltje en vond hij dat de Philips 6 kanaals zelfbouw mengeenheid wel een 'overhaul' verdiende, zoals ze dat tegenwoordig noemen.
Waarom?
Nou, omdat Edwin een wat groter mengpaneel voor ogen heeft met meer dan zes ingangen en diverse uitgangen waaronder een 2.1, en elektronisch driewegfilter. En, hem dit wel handig leek...
zo laat hij mij weten.
En als je dan toch bezig bent waarom dan niet maar meteen een kanaaltje extra. 8 stereo kanalen in, in plaats van de standaard 6. En, ook weer gewoon omdat het kán, 4 kanalen uit. Met som-regelaar op het uitgangsniveau. De mute op alle kanalen zou moeten werken - maar is nog niet getest (ik vermoed uit eerdere testen dat deze niet werkt)!
zo mailde Edwin mij.
De nieuwe eenheid werkt op +24V of +15 en kan dus eigenlijk altijd wel ergens uit gevoed worden. En de printen ervan zijn zo vormgegeven dat deze als een sandwich achter zo'n mooi Philips blind front zijn te monteren. Alle aansluitingen vinden aan de zijkanten met behulp van kroonsteentjes plaats. Dus niks geen gehannes met de typische rechtopstaande en ruimteverslindende blauwe stekkertjes meer! Dit maakt dat beide printjes zodanig op elkaar zijn te monteren dat ook de somspanning met twee makkelijk bereikbare potmetertjes zijn in te stellen. Maar, je kunt het geheel natuurlijk ook ergens uit het zicht op de bodem of zijkant van de mengpaneelkast plaatsen.
Je ziet maar!
Prototype
Hart van de configuratie vormen de IC LM3900 quad opamps en een paartje LM324. En het voordeel van beiden is dat ze zijn ontworpen om te werken op een enkele voedingspanning. Dus geen gedoe met het regelen van een symmetrische spanning
Op beide printpaten zit de mogelijkheid om de voedingsspanning direct door te verbinden.
Op dezelfde wijze kan een verticale verbinding tot stand worden gebracht tussen de uitgangen van de 8 kanalen-in printplaat en de printplaat met de som-regelaar en de distributie IC's. Indien hiervan gebruik wordt gemaakt dan kunnenn de ingangscondensatoren van 1 uF op de bovenste kleinere printplaat achterwege gelaten worden en vervangen worden door een draadbrug.
Zelluf knutselen?
De LM3900 herbergt vier geïntegreerde Norton-versterkers en het schema toont aan de ingang er 4 van. De versterkingsfactor per op-amp wordt met behulp van de terugkoppelweerstand, R13 van IC-1 als we deze trap als voorbeeld nemen, en dat een waarde heeft van 100K in relatie tot R5, met een waarde van 47K op ongeveer 2 maal ingesteld. Een waarde van 33K (voor R5), zoals nu in het schema staat vermeld, resulteert in een versterking van ongeveer 3 maal.
Indien een peilregelaar gewenst is kan R1 van een potmeter worden voorzien. Het uitgangssignaal wordt per trap via een 33K weerstand op de mengrail gezet. Het somsignaal kan met R21 worden geregeld en dit maakt dit deel van het ontwerp uitermate veelzijdig. Is dit niet noodzakelijk dan kan deze ook worden weggelaten De versterkingsfactor van IC5-1 is in dit schema op ongeveer 5 ingesteld.
Het distributie gedeelte tenslotte wordt verzorgd door een tweetal LM324, met elk vier opamps, die als uitgangsbuffers zijn geschakeld. Dit maakt het mogelijke om meerdere volgversterkereenheden aan te sturen.
Signaalniveau
Oplettende kijkbuislezertjes zullen hebben opgemerkt dat dit ontwerp niet voor het genormaliseerde signaalniveau van 250mV zoals gebruikelijk is voor de Philips mengpaneeleenheden is ontworpen. Er kan daarom op onderdelen bezuinigd worden als dit wel de bedoeling is door IC1-5 te laten vervallen. Door R5 types te wijzigen naar 10K kan de versterkingsfactor tot ruwweg 10 worden verhoogd en dit moet ruim voldoende zijn om de verliezen die door de mengrail worden veroorzaakt op te vangen.
Nou, dat wordt dus klussen!