Afbeelding van Veni etinam logo

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Tabak

Tiet veur un pafke...

Afbeelding van een oude Nazi anti-rook poster.

Lachen wordt het natuurlijk wel als je zelf niet rookt maar je toch bezighoudt met de teelt van tabak... Al was het maar om die anti-rook fascisten eens even lekker te kunnen treiteren!

Dat was het...
27 Juli 2013, zaterdag Meer lezen?
Foto een schaaltje gedroogde zaaddozen van de tabaksplant.

De eerste pluk van de tabaksbladeren heeft plaatsgevonden, en binnenkort ga ik, als de bladeren uit zichzelf beginnen te verkleuren aan de tweede pluk beginnen. Van onderaan de stam zo naar boven, las ik op het Wilde Wijde Wep.

Omdat ik de bloemtrossen niet verwijder en deze dus zaaddozen vormen oogst ik ook deze. Iedere dag knip ik met een schaartje de zaaddozen af waarvan het schutblad geelbruin is geworden. De zaaddozen zelf zijn dan al donkerbruin en deze laat ik in een schaaltje in de zon verder drogen.

Hiermee is de cirkel rond en is wat mij betreft het *kuch* experiment geslaagd. Het wordt tijd voor een nieuwe...

Verbeterde droging
22 juni 2013, zaterdag 14:00
Foto van de zelfgemaakte drooghanger.

Trouwe kijkbuislezertjes zullen wel weten dat ik een weekje of wat geleden voor internetmaatje Joop van de Geuzenpartij een flinke hoeveelheid tabaksbladeren had geoogst en zou gaan drogen. Ik had hiertoe een leuk bundeltje aan een haakje in een kast te drogen gehangen.

Na een paar inspecties viel het me op dat de bladeren aan de buitenzijde van het bundeltje beter drogen dan de buitenste. En dat is, als je hier een beetje over nadenkt, natuurlijk, ook logisch. En dus besloot ik vandaag het bundeltje met tabaksplantbladeren aan een hangertje te knutselen. Gewoon met wat bindertjes en een stokje.

Aan het sokje heb ik het drietal bundeltjes gehangen op zo'n manier dat de bladeren een beetje verspreid hangen. En om het hangertje op te kunnen hangen heb ik vanaf beide uiteinden een draadje gespannen dat bij het haakje in een oog tezamen komt.

Man, wat een huisvlijt!

De grote oogst
9 juni 2013, zondag Meer lezen?
Foto van de tabaksplanten in huis.

Na bijna een jaar, waarin ik tweemaal heb moeten zaaien, en gedurende de wintermaanden de tabaksplantjes vanwege de kou zelfs asiel in huis heb moeten verlenen, kan ik eindelijk bladeren van respectabele afmetingen oogsten.

Nu alleen nog even drogen!

Nou ja, even...

Op weg!
20 Maart 2013, woensdag 18:00
Foto van twee ingepakte bundeltjes tabaksbladeren voordat ze de enveloppe in gaan.

Omdat Eli zelf niet rookt had ie Joop van de Geuzenpartij een paar maanden geleden beloofd zijn gedroogde tabaksbladeren toe te zenden. Tja, iemand moet die stuff uitproberen... Toch? Niet dat ik er veel van verwacht. Want mijn bladeren zijn stukken kleiner dan die van Joop en daarbij, volgens hem is drogen de moeilijkste stap in het maken van je eigen shaggie.Niet te snel, niet te langzaam, niet te vochtig, niet te droog, niet te koud, niet te warm... aldus Joop toen ik aangaf dat het drogen bij mij misschien niet helemaal was verlopen zoals ik had gehoopt...

In ieder geval heb ik vanmiddag de twee enigszins vochtige bundeltjes in een tweetal plastic zakjes gestopt en die op hun beurt weer in zo'n bubbeltjes enveloppe gedaan. Ik hoop dat ze in de post niet al te veel beschadigd raken en natuurlijk ook dat Joop er daadwerkelijk iets mee kan...

Ik ben benieuwd!

Verrot maar!
13 Maart 2013, woensdag Meer lezen?
Foto van, waarschijnlijk, zaaddozen van uitgebloeide tabaksplanten.

Eigen tabak is goud waard schiet er steeds door mijn hoofd als ik kijk naar de vier potten met tabaksplanten die half voor het raam in de huiskamer staan. Nadat ik verleden jaar zoveel moeite had gedaan om een paar tabaksplantjes op te kunnen kweken kon ik het eind november, noem me een oude sentimentele gek, niet over mijn hart verkrijgen om ze in de vrieskou te laten omkomen.

Eén pot zou ik naar binnen halen.

Of toch maar twee twijfelde ik. Want stel dat juist die ene het binnen toch niet zou overleven?

Maar ja, da's oneerlijk tegenover die andere twee natuurlijk...toch?

De schoorsteen zál roken!
10 Februari 2013, zondag Meer lezen?
Foto van bloeiende tabaksplanten.

Het zag er even naar uit dat de tabaksplantjes het nieuwe jaar niet zouden halen. Gelukkig kreeg Eli lief zo gek dat ie een stukje van de woonkamer als tijdelijk 'opvangcentrum' voor een paar plantjes die van het balkon kwamen mocht inrichten. Zodat deze de vorstperiode zouden doorkomen.

Nou, en dat hebben de tabaksplantjes gewaardeerd door huize Eliveld in de bloemetjes te zetten!

Maar er is nog meer gebeurt... De eerste tabaksbladeren zijn geoogst en gedroogd en het lijkt erop dat er ook voor nageslacht is gezorgd.

Eigen tabak eerst!
4 augustus 2012, zaterdag Meer lezen?
Foto van een aantal overgeplante tabaksplantjes.

Ik heb het echt geprobeerd maar uitstellen is denk ik niet langer verantwoord. Ik kan er echt niet meer langer omheen draaien... en ik moet het maar gewoon toegeven:.. de tabaksplantjes van Joop van de Geuzenpartij staan er veel beter bij dan die van mij.

Tering, ik ben definitief de sjaak!

Bar en boos...
10 juni 2012, zondag 12:00
Foto van de tweejarige rode geraniums.

Het is de laatste maanden weinig groeizaam weer geweest. De tabaksplantjes van Joop van de Geuzenpartij hebben de paar dagen zon op het balkon niet overleefd. Gelukkig had ik bij de eerste poging slechts een derde van de inhoud van het zakje zaad dat Joop mij had gestuurd gezaaid. En dus kon ik een weekje of anderhalf geleden met een deel van de rest een tweede poging ondernemen. De zaailingen hiervan zijn inmiddels een paar millimeter groot.

De blauwe druif is vanwege de late nachtvorst het grootste deel van de twee ranken kwijt geraakt. Maar gelukkig loopt de laatste knop die ik hierop over had uit. Met een beetje geluk kan ik deze behouden en kunnen we aan het eind van het jaar toch nog een paar trosjes oogsten.

Nee, op het balkon is het slechts zelden goed toeven. Het meerendeel van de tijd regent het of staat er een ronduit koude wind. Dit wordt zoals het er nu uitziet helemaal geen goed balkonjaar. tenminste niet bij mij. De pot met de wilde wingerd is nog kaal. Het lijkt erop dat deze de strijd heeft opgegeven. Alleen de ouwe tweejarige rode geranium en stek van de roze variant brengen met de gekochte viooltjes die nu de bloembakken vullen wat leven in de brouwerij...

Kieming!
4 april 2012, woensdag 16:00
Foto van de in het kweekbakje ontkiemende tabaksplantzaadjes.

Ik had het schaaltje met de tabaksplantzaadjes van Joop van de Geuzenpartij een weekje of twee geleden in zo'n plastic kweekbakje geplaatst. Je kent ze waarschijnlijk wel, die met zo'n doorzichtige kap erop. Da's handig zo heb ik bedacht, want dan kan ik als de jonge tabaksplantjes groot genoeg zijn het schaaltje eenvoudig uit het kweekbakje halen en hierin ruimte maken voor andere plantjes.

Toegegeven, het idee wordt nu 'aan de praktijk getoetst' zoals dit zo mooi heet. En of het snode plan gaat lukken is dus nog helemaal niet zeker...

In ieder geval staat als het mooi weer is het kweekbakje lekker op het balkon en ondanks dat we niet al te veel zonneschijn hebben gehad zie ik nu wel al verschillende plantjes boven de grond komen. Dus heb ik maar weer even de Koreaan in stelling gebracht en een leuk fototje geschoten.

Eerste zaai
15 maart 2012, donderdag 17:00
Foto van het schaaltje waarin de tabakszaadjes zijn gezaaid.

Een aantal van de tabakszaadjes die ik onlangs van Joop van de Geuzenpartij kreeg thuisgestuurd heb ik vandaag gezaaid. Gewoon in een plastic schaal met hierin een vijftal centimeters potgrond.

Omdat de zaadjes zo ontzettend klein zijn heb ik als toplaag blank zaagsel gebruikt, je ziet dan waar de zaadjes terecht komen. En, volgens kenners zou dit ook schimmelvorming tegen gaan. Als hulp gebruik ik een stukje dubbelgevouwen papier waar de zaadjes tussen liggen en dat als trechter fungeert. Door hier voorzichtig tegenaan te tikken rollen er steeds een paar zaadjes van het papier af.

Voorlopig laat ik het schaaltje in huis staan, het is daar warm en licht genoeg. Volgens de instructies dient het schaaltje vochtig te blijven en moet ik het afdekken met een glasplaatje. Hmmm, dat heb ik niet maar een stukje plexiglas is denk ik ook wel goed.

Het is nu wel van belang onze 'oude dame' uit de buurt van het schaaltje te houden. Zij heeft er de laatste jaren nog wel eens een handje van bloempotten met verse aarde als kattenbak te gebruiken, met of zonder glasplaatje erop... Maar ja ze is dan ook bijna 19 jaar oud.

Eigen tabak!
6 maart 2012, dinsdag 21:00
Foto van de tabakszaadjes door Joop van de Geuzenpartij opgestuurd.

Afgelopen zondag e-mailde Joop van de Geuzenpartij mij dat hij net zoals verleden jaar weer wat tabakszaadjes had gescoord. Of ik even mijn adresgegevens wilde doorgeven want dan zou hij een zakje opsturen. Daar had ik namelijk een tijdje terug op zijn blog op gezinspeeld, zo van neem als je weer wat gaat halen ook even een zakje zaad voor mij mee.. Joop, zo moet je weten, kweekt namelijk zijn eigen tabak en schreef hierover op zijn blog: zie deel I, deel II, deel III, deel IV en deel V!

Vandaag bij thuiskomst, toen ik de postbus opende zag ik em al liggen, de enveloppe... Maar wat was ie.. ehhh .. klein. Ik bedoel, ik dacht dat tabaksplanten hele grote zaden hadden.

Waarom?

Weet ik veel... dacht ik gewoon. Dat ze als zaden van planten die 1.8 meter hoog kunnen worden zo ontzettend klein waren? Nee, dat had ik niet verwacht. Hoe dan ook het betreft hier, volgens de bijsluiter, zaden van planten die ook voor de tabaksindustrie worden gebruikt! Dus zoek ik van de week gelijk even een geschikte bloempot uit want voorzaaien: eind maart, zoals in de bijsluiter staat...

Da's zo!

Naar boven