Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

Doorgeslagen?

Hoe ver kun tijdens de Coronacrisis anno 2022, in een periode dat de hele wereld is doorgeslagen, zelf nog doorslaan met het bouwen van een Philips versterker uit 1975 vraag ik me af...

Foto van een door Ronny zelfgemaakt chassideel.

Nou, doe mij maar een 'in depth', dat is Engels voor grondig.., herbouwverslag van een zelfbouw Philips NL6923 versterker uit de jaren '70,'80 van de vorige eeuw.

Toen het leven voor een zelfbouwer nog simpel was...

Weetjes

Om nachtenlang wakker liggen van kijkbuislezertjes, die zich afvragen waar ze eerder over Ronny hebben gelezen, te voorkomen:

Daar dus...

Uitleg

Zomaar handig aan te klikken!

Weet je dat ook weer!

Trouwe kijkbuislezertjes van deze webstek, en JA, die zijn er écht wel! Herinneren zich vast nog wel het *kuch* artikel over de digitale kennismaking tussen Eli en Ronny. Ik had toen al een voorgevoel dat we nog meer van hem zouden gaan horen maar waar Ronny vervolgens mee aan de slag ging slaat eigenlijk alles: het renoveren restaureren, zeg maar gerust.., de herbouw van de meer dan 30 jaar geleden door hem in elkaar geknutselde NL6923!

Het verhaal achter deze zelfbouw Philips versterker is waarschijnlijk voor heel veel zelfbouw enthousiastelingen herkenbaar. Na een paar jaar hobbyen verdwijnt wegens tijdgebrek alles naar zolder. Enerzijds omdat interesse's wijzigen maar meer nog omdat het leven zijn beloop gaat nemen. Er spelen dan belangrijkere dingen, totdat na jaren, decennia vaak, de rust wederkeert en die xxx dozen met al die hobby projecten te voorschijn komen. En waar bij het openen ervan er plots wordt terug verlangd naar die mooie momenten uit het verleden. Zo ook bij Ronny. En omdat hij nooit echt van zijn hobby is los gekomen besloot hij onlangs daarom zijn 2x60 Watt versterker te gaan revitaliseren.

Revitaliseren?

Na een grondige inspectie van de oude NL6923 stuitte hij echter op een probleem. De vijfvoudige druktoetsschakelaar en de losse druktoetsen en potmeters vertoonde kuren. Omdat Eli dergelijke schakelaars niet had liggen begon Ronny vervolgens resoluut aan een intensieve speurtocht op het Wilde Weide Wep. Dat lukte aanvankelijk niet echt maar nadat hij de sprong had genomen om de schakelaar-rail uit te solderen en hij hierop de merknaam had weten te ontwaren was het meteen raak. Shadow, stond erop... Tja en dan heb je zó beet natuurlijk,.. Ronny in ieder geval wel! En als je dan toch aan het bestellen slaat, kun je net zo goed meteen ook de rest van alle componenten vervangen: dus leeg vegen die printen, anders hoeft het van mij niet! aldus Ronny.

Componenten zijn vandaag de dag een stukje kleiner dan destijds en dus kun je het jezelf permiteren ontkoppel elco's zwaarder uit te voeren. En omdat de prijzen lang niet meer zijn dat ze vroeghur waren kun je zoveel mogelijk standaard condensatoren in film uitvoeren en weerstanden zoveel mogelijk naar metaalfilm opwaarderen.

Foto van de leeg geveegde NL6923 print.

Ben je dan klaar?

De doorsnee hobbyist probeert hooguit zijn knopjes weer als nieuw te krijgen en ook originele pootje maken het dan wel af maar dit is niet genoeg voor Ronny.

Natuurlijk gaat hij de oude kast hergebruiken zo verzekerde mij mij. En ja, ook de Teak-houten zijwanden. Want hij wil de buitenkant zo origineel mogelijk houden. Maar dat chassis... dat moet echt steviger. En dus heeft hij na een kleine omweg, de bij het plaatselijke metaalbedrijf nieuw gemaakte dikkere aluminium bodem, boven en achterplaat werden afgekeurd, uiteindelijk gekozen voor een RVS montageframe.

Foto van front achterwand. Foto van de bovenaanzicht van de kast met hierin de versterker printen en de voeding. Foto van de netvoeding in aanbouw.

Zelfgemaakt... Want ja, als je uit de metaal komt behoor je dit gewoon te kunnen doen. Toch? Tot verdorie de afstandshouders aan toe! Dus hoppa, vervolgens effe nieuwe koelprofielen erop... Ohw, ja... en intern wordt de netvoeding ook nog even aangepakt. Zo komt er een dubbele voeding in voor 2 monoblokken en een aparte 24 V voeding voor de NL 6923 voorversterker aldus Ronny.

Foto van de bron voor de afstandshouder. Foto van de afstandshouders voor het koelprofiel. Foto van de verschillende koelprofielen.

En omdat je dan toch (alweer) bezig bent knutselt Ronny meteen even de benodigde afscherming voor de ringkerntrafo inclusief koelsleuven en dekseltje, hiervoor in elkaar...

Foto van bovenaanzicht trafo afscherming. Foto van deksel bevestiging. Foto van geïsoleerde spanningsdoorvoer.

Druk,.. druk.. druk.. dus en alhoewel het nu zomertijd is verdenk ik Ronny ervan in de spaarse uurtjes stiekem iets te zagen, te lassen of te vijlen.

Ik houd je op de hoogte!

Naar boven