Nu
het plan is opgesteld breekt het moment aan om de handen uit de mouwen te gaan steken en daadwerkelijk met het hak en breekwerk te beginnen: demontage van de lichtkap. En dat is eigenlijk best eenvoudig.
Zorg wel dat je een goede kruiskop schroevendraaier tot je beschikking hebt. Ik heb gemerkt dat sommige schroeven best wel vast kunnen zitten.
We beginnen met de de lichtkap goed neer te leggen. Zorg ervoor dat je de bovenkant van de kap, dat deel dat je ziet als deze gemonteerd is, niet beschadigd. Het beste kun je de lichtkap tijdens de operatie op iets zachts leggen, een oude badhanddoek o.i.d. De lichtkap bestaat uit twee schalen die aan elkaar zijn geschroefd en willen we wat in de kap kunnen verbouwen moeten deze van elkaar worden gescheiden. Als eerste verwijderen we het plastic dekraam en de twee T5 compact buizen.
Let even speciaal op de twee klemmen waarin de T5 compact's zijn geklemd. Daar zitten kruisschroeven in waarmee de lichtkap aan de bovenkant van de lichtkap is bevestigd en die moeten er meteen uit. Beide delen van de lichtkap zijn aan elkaar bevestigd met behulp van 6 schroeven die met plastic dopjes zijn afgeschermd. Deze dopjes kunnen eenvoudig met behulp van een klein schroevendraaiertje worden opgewipt om vervolgens de 6 kruisschroefjes te verwijderen. Je kunt nu voorzichtig het onderste deel optillen.
Nu beide delen van elkaar af zijn gaan we verder met het demonteren van de verschillende componenten. Ik heb beide connectoren voor de T5 compact lampen, de metalen grondplaat en de schakelklok als eerste losgeschroefd. Nadat ook beide ventilatoren uit de houdertjes zijn gewipt houd je een draadboom met alle onderdelen eraan over en een plastic deel van de lichtkap waarin de reflector is geklikt.
Op de foto's zie je dat ik de reflector heb losgemaakt. Achteraf helemaal voor niets maar ik was toen nog bezig met het bedenken van een snood plan voor de montage van de LED's.
Toen ik met dit project begon was het eerst mijn bedoeling om op de plaats waar het plastic dekraam zit een aluminium plaat te bevestigen waarop alle LEDs en voedingseenheden gemonteerd konden worden. Ik bedacht echter dat de LEDs zich dan wel behoorlijk dicht op het wateroppervlak bevonden. Het licht zou beter van wat hoger moeten worden uitgestraald om zich een beetje te kunnen verspreiden bedacht ik en zo ontstond het idee om gewoon LED strips in de reflector te lijmen. Deze reflector zou dan voor de spreiding van het licht kunnen zorgen. En inderdaad, tests met provisorisch gemonteerde LED strips in de reflector bevestigde dit vermoeden. Niks geen zware powerLED's op koelblokken o.i.d. vermits de strips straks voldoende licht geven natuurlijk...
Na verwijdering van de draadboom dien je deze gedeeltelijk te demonteren. Wat niet meer gebruikt gaat worden zijn de T5 Compact connectoren, de bedrading hieraan, en de Jamicon ballast. Op de grondplaat laat je voorlopig even het relais en de kleine 12 Volt voeding in de vorm van een LED drivertje zitten. Wel verwijder je alle bedrading en ook beide ventilatoren worden losgekoppeld. Hiervan zal ik er later weer één gebruiken en terugplaatsen.