De lichtkap van de Red Sea Max 130 (classic) is nogal grillig van formaat en de ruimte erin is veel minder dan dat je zou zeggen. De standaard Jamicon ballast pas hier precies in maar al snel bleek dat een beetje LED voeding, je weet wel zo eentje die genoeg power voor alle LED's levert, negen van de tien keer te groot is. Ik heb het dan over vermogens van zo tussen de 60 en 100 Watt. En die passen er niet in als ik de standaard gemonteerde metalen grondplaat wil laten zitten. Mijn plan is om alles hierop, net zoals in de originele Red Sea Max 130 het geval is, te monteren. Da's lekker stevig en voorkomt ook dat ik in de lichtkap moet gaan boren. Het zou dus ideaal zijn als ik op die grondplaat meerdere kleinere LED voedingen kon plaatsen, zo bedacht ik me. En verdomd, daar zijn er verschillende van te koop!
Klinkt als je het mij vraagt als een goed plan ware dat je niet zomaar de plus van dergelijke voedingen aan elkaar kunt knopen... Moderne voedingen zijn namelijk elektronisch geschakeld en indien je m.b.v. parallel schakelen het totaal te leveren vermogen wilt opkrikken dien je speciale voedingen toe te passen waarop een zogenaamde 'sense' aansluiting zit. Dankzij deze onderlinge verbinding weten de voedingen van elkaars bestaan en regelen zij zichzelf zo in dat ze elkaar niet in de weg zitten. Helaas zijn dergelijke voedingen behoorlijk aan de maat en dit is dus geen oplossing. Damn, begint het tegen te zitten?
Effe kijkuh
Om te weten hoe ik de TC420 dimmer het beste kan gaan toepassen heb ik het apparaat maar eerst eens gesloopt open gemaakt. Gewoon om te zien hoe het in elkaar zit. Wellicht zou de opbouw van de dimmer mij op een idee brengen hield ik mezelf voor.
Op de dimmer zitten een aantal aansluitingen. Van bovenaf gezien, links een USB aansluiting. Een aansluiting voor de voedingsspanning, die tussen de 12/24 V dient te liggen, en een resetknop. Aan de rechterkant een aantal schroefverbindingen voor het aansluiten van de LEDs . Bovenop zitten nog een aantal drukknoppen maar deze zijn onder normale omstandigheden niet nodig. Tests wezen uit dat de dimmer volledig via de USB aansluiting is te besturen.
De aansluiting van de voedingsspanning is op de print verbonden met alle andere 12/24V (plus) aansluitingen. Het verschil is de robuustheid van de aansluitingen. De schroefaansluiting is echt bedoeld voor het aansluiten van één grote voeding waar de nodige amperes doorheen gaan. Maar je kunt een aangesloten RGB strip ook gewoon vanuit de standaard 12V adapter aansluiting aansturen. Sterker, dit kan vanaf alle +12/24V aansluitpennen.
Verduidelijking
De sturing door de interne Power FET's van de LED's gebeurt in de cathode, dat is de minpoot van de LED. De meeste (RGB) LED strips zijn common annode types en dat is in dit geval reuze handig! Er hoeven zodoende geen voedingen parallel geschakeld te worden! Iedere plus van een voeding loopt rechtstreeks naar de plus van de LED strip en de min van de LED strip naar de aansluiting op de dimmer.
Zodoende kan er desnoods per LED strip, natuurlijk rekening houdend met de maximale belastbaarheid, een voeding gekoppeld worden. Toegegeven dat klinkt als je het zo lees ingewikkeld en daarom heb ik, om het geheel een beetje begrijpelijk te maken , een tekeningetje in elkaar gefietst.
Aan boord van de Red Sea Max zit een 10 Watt voeding voor de nachtverlichting, het relais en de 12 volt ventilatoren. Ik wil de 10 Watt voeding houden omdat deze lekker klein is en precies op een plek in de lichtkap zit waar eigenlijk toch niets anders geplaatst kan worden. Dit betekent dat ik alleen voor de LED's die zorgen voor de dagverlichting een voeding moet plaatsen. De kleinste die ik kon vinden en die nog een leuk vermogen levert is de Mean-Well-RS-25-12. Na wat passen en meten lijkt het erop dat ik hiervan drie in de lichtkap kan plaatsen. Omdat ik in mijn opzet uitga van een benodigd vermogen van rond de 40 á 50 watt plaats ik er nu eerst 2. Omdat vollast voor dit soort voedingen niet echt lekker gaat wordt het af te nemen vermogen per stuk zo rond de 20 watt gezet. Dit betekent in totaal 40 Watt aan LED strips dus.
Mocht het toch noodzakelijk zijn een derde exemplaar te plaatsen dan prop ik die, niet op de grondplaat, maar verder in de lichtkap. Zo is het plan. En mocht uiteindelijk de door mij bedachte truc met de reflector, je weet wel, om het licht van de LED's goed te verspreiden niet werken dan wordt er toch een plaat waarop de LED's zijn gemonteerd geplaatst waar ik op de achterkant nog veel meer kleine Mean-Well's kan plaatsen...
Man, had ik al geschreven dit een reuze goed plan te vinden?