Nadat ik er een paar nachtjes over geslapen heb is het tijd om de LED strips te monteren. De voedingsdraden van de strips worden met behulp van een rijtje ouderwetse kroonsteentjes aan de toevoer gekoppeld. Deze kroonsteentjes zitten vast op een koperen grondplaatje dat op zijn beurt weer in de lichtkap is geschroefd. Hiervoor worden een paar oude schroefgaten van de T5 verlichting gebruikt. Als kleurcodes voor de aanvoer voedingskabels gebruik ik ROOD soepel snoer. En wit voor de verbinding naar het desbetreffende lichtdimmer kanaal. In het bedradingsschema zijn dit de aansluitingen tussen de CH 1 - 5 en de + 12 Volt plus voedingskabels.
Ga logisch te werk, de meest linker aansluiting begint met de 12 V aansluiting van voeding 1. De tweede aansluiting het eerst Lichtdimmer kanaal, enzovoorts. De eerstvolgende rode aansluiting is de +12V van de tweede LED voeding, enzovoorts.
In plaats van allerlei moeilijk gedoe lijm ik met behulp van twee componentenlijm de LED strips met de rug in de standaard Red Sea Max 130 reflector. Ik heb eerst nog gedacht een reeks van kleine gaatjes te gaan boren en hierdoor een draadje te friemelen waarmee de LED strip vastgebonden zouden kunnen worden maar heb dit plan, vanwege wel heel veel te boren gaatjes, laten varen. Ook een latje waarop de strips zijn bevestigd is het niet geworden. Allemaal veel te veel werk. Gewoon vastplakken leek me uiteindelijk het beste. Er is ruimte genoeg en mocht een strip later kapot gaan dan denk ik em met een scherp voorwerp wel te kunnen lossnijden. Dat er lijm aan de bovenkant van de refelctor zit boeit me niet. Ik verwacht hiervan toch geen extra of in ieder geval nauwelijks, verstrooiing van het licht. Verstrooiing zal voornamelijk van de zijkanten van de refelctor moeten komen.
Het verlijmen is in de praktijk erg simpel. De door mij gebruikte lijm kan van alles en nog wat supersolide verlijmen en is snel droog. Gewoon op een stukje karton een paar rupsjes lijm leggen en ernaast even zo lange rupsjes harder. Wees niet te zuinig bij het aanmaken, bijmaken terwijl een deel van je strip vast zit en de rest nog niet, is gezien het aantal handjes dat je tot je beschikking hebt niet echt handig. Vervolgens alles goed met het bijgeleverde spateltje doorroeren en lijmen maar! Ik heb met datzelfde spateltje in de refelctor een baantje lijm ter breedte van twee LED strips gemeerd waarin ik de LED strips heb gedrukt. Kind kan de was doen.
Gooi voor de zekerheid als je met dergelijke lijm aan de slag gaat wel even een raam open! Gezond zal dat spul niet zijn zo stel ik me voor. Over eventuele giftigheid voor de visjes maak ik me geen zorgen. De lichtkap is gesloten en condens zal hier echt niet in voor komen. Kans dat er door de lijm verontreinigd condens in de bak druppelt is dus uitgesloten.
En natuurlijk knip of snijd je voordat je de strips vast lijmt deze op de juiste lengte en soldeer je aan één kant de verbindingssnoertjes...toch? Als snoer gebruik ik soepel draad. Als +12V kleurcode heb ik voor geel gekozen. De kathodes (min aansluitingen) van de RGB LED's zijn van ROOD/GROEN/BLAUW kabeltjes voorzien en de standaard witte LED strips van zwart. Zodra de strips vastzitten, en dat kan al na een uurtje, verbind je deze met behulp van de aangesoldeerde snoertjes met de kroonsteentjes.