De TC420 lichtdimmer kun je met behulp van de drukknoppen of met behulp van een Windows PC via de USB aansluiting instellen. Maar deze drukknoppen kunnen natuurlijk niet meer worden gebruikt als de dimmer in de Red Sea Max lichtkap is ingebouwd. We kunnen immers moeilijk iedere keer als dit noodzakelijk is de lichtkap open schroeven. Dus moet er van de USB aansluiting gebruik gemaakt gaan worden.
Nu zou je natuurlijk een USB kabeltje in de USB aansluiting van de TC420 kunnen steken en die ergens naar buiten kunnen leiden. Kwestie van een gat in de Red Sea Max lichtkap boren, kabeltje erdoor heen en klaar. Echt elegant is dit natuurlijk niet en daarbij, is het veel cooler om een USB aansluiting aan je met LED verlichting gemodificeerde Red Sea Max te hebben. Toch?
Echt ingewikkeld is dit niet. Al bij de Flora-mate modificatie heb ik een USB aansluiting in de grondplaat van de schakelklok gemaakt. Daar zit namelijk een schakelaartje waarmee je het licht uit kunt schakelen. Dat kan handig zijn als je even in de Red Sea Max moet rommelen maar ik heb deze na mijn modificatie nooit gemist. In ieder geval is de plek waar het schakelaartje zat uitermate geschikt om een USB aansluiting te plaatsen. Tijdens het inbouwen van de TC420 in de lichtkap heb ik meteen een USB kabeltje erop aan gesloten. Dit kabeltje is met behulp van verschillende kabelbindertjes in de lichtkap gefixeerd en ter hoogte van de schakelklok door geknipt. Een USB kabeltje dient voor zogenaamde seriële dataoverdracht en bestaat uit een viertal afgeschermde draadjes, twee voor de voedingsspanning en twee voor data signalen, die van een kleurcode zijn voorzien. Deze codes zijn gestandaardiseerd en zouden dus in iedere USB kabel hetzelfde moeten zijn.
De plaats waar de USB aansluiting moet komen is duidelijk en na demontage van de grondplaat waarop de schakelaar en de tijdschakelaar gemonteerd zitten kan een houder voor het USB chassis-deel in elkaar geflanst worden. Ik heb hiervoor een stuk verkoperd pertinax gebruikt maar je kunt natuurlijk ook een plaatje (dik) plastic of strookje metaal nemen. In dit plaatje wordt een gat ter grootte van het USB chassis-deel geboord en gezaagd. Erg groot is het gat niet en zelfs met een kleine vijl is wel een redelijk rechthoekig gat te maken.
De USB contra-bus wordt eerst op een stukje gaatjesboard gesoldeerd. Hiervoor zitten aan de bus kleine soldeerlipjes. Vervolgens wordt de afdekplaat zodanig over de contra-bus geschoven dat er een haakse verbinding tussen de twee ontstaat. Met een kloddertje soldeer worden beide gefixeerd. Omdat ik uit ervaring weet dat het geheel vastsolderen alleen maar tot oververhitting en het loslaten van eerder gesoldeerde delen leidt lijm ik, met behulp van twee componenten lijm, de twee delen definitief aan elkaar. In de gaatjesprint wordt een gaatje geboord waardoor de USB kabel wordt geschoven. De draadjes hierin worden aan de soldeerbare kant van het printje aan de connector gesoldeerd. Zie voor de juiste aansluitvolgorde de verschillende afbeeldingen op deze webpagina. Afijn, nadat alles is gesoldeerd wordt natuurlijk eerst getest of de verbindingen goed zijn gelegd. Het beste gaat dit als de hele diminstallatie operationeel is.
Dus als je al eerder met een gewone USB verbinding tussen je Windows computer en de TC420 deze hebt kunnen instellen. Het enigste verschil is nu dat het verlengstukje ertussen zit. Als de hele zaak werkt moet het printje zoveel mogelijk worden ingekort en met lijm worden omhuld. Na droging even twee gaatjes in het plaatje met het USB chassis-deel en de red Sea max grondplaat boren, schroefjes erdoor, boutjes erop. De tijdschakelaar monteren, en klaar is Kees. De lichtdimmer kan geprogrammeerd worden.
Wat betreft opzet en inrichting lijkt het Windows programma een beetje op dat van de Flora-mate. Op een tijdlijn kun je ieder kanaal een bepaald belichtingsniveau geven. Gemaakte patronen kun je opslaan en later opnieuw inladen en wijzigen. Het instellen van de lichtdimmer gebeurt door een gemaakt patroon naar de TC420 te uploaden. Het grootste verschil in het dagelijks gebruik in vergelijking met de Flora-mate is dat de TC420 van een interne klok is voorzien. Dit betekent dat als de voedingsspanning er even af is geweest de dimmer na inschakelen van de spanning gewoon verder gaat met het aflopen van het patroon. En dat is natuurlijk reuze handig! Het wisselen van de zomer naar de wintertijd, en andersom, is trouwens ook een peulenschil. Het Windows programma gebruikt hiervoor de systeemtijd van de computer en het synchroniseren van de tijd is letterlijk een klik met de muis. De dimmer pakt het patroon precies op het juiste tijdstip weer op en gaat ongestoord verder.