Na wat droogtesten van de LED strips in een provisorisch gesloten lichtkap bleken een paar plekken toch wat warm werden. Niet veel maar toch...de kap voelde daar ietsiepietsie warmer aan. Omdat ik toch wel een zwakke luchtstroom in de kap wil hebben begon ik eens te experimenteren met een oude RSM ventilator. In de oude Flora-mate lichtkap heb ik destijds een tweetal temperatuur gestuurde ventilatoren geplaatst. De sturing ervan wordt door een klein printje geregeld. Toch heb ik er dit keer niet voor gekozen een dergelijk printje in de nieuwe lichtkap te plaatsen. In de praktijk blijkt namelijk dat de ventilatoren, mocht het echt warm worden, tot het maximum te worden uitgestuurd en dat deze dan behoorlijk wat lawaai maken terwijl ik over de koelcapaciteit dan niet echt lyrisch ben. Hoe sneller die ingebouwde fans draaien des te minder lucht ze lijken te verplaatsen. Veel lawaai maar weinig effect dus.
Het plan dat ik op vatte is een ventilator op een zo laag mogelijk geluidsniveau te laten draaien. Natuurlijk moet er dan wel wat lucht verplaatst worden. En om dat voor elkaar te krijgen heb ik gekozen voor een uitermate simpele toerenregeling op basis van de LM 317. Niks moeilijk PWM gedoe. Gewoon een paar componenten.
De LM 317 is een zogenaamde drie poot IC. Aan de ene kant wordt de te regelen spanning toegevoerd en aan de andere kant komt de geregeld spanning eruit. En dat allemaal met behulp van een weerstandje (300 Ω ) en een instelpotmetertje (2K2 Ω ).
De opbouw van de schakeling vindt plaats op een stukje printplaat en is super eenvoudig. Door de 317 op een koellichaam vast te schroeven hebben we meteen een oppervlak dat ergens aan vastgeplakt kan worden. Want het regelaartje moet natuurlijk ook ergens in de lichtkap ondergebracht kunnen worden.
Ik heb nog met de gedachte gespeeld om in plaats van de instelpotmeter een draaibare potmeter toe te passen die het mogelijk maakt het toerental van buiten de lichtkap te regelen, maar heb hier omdat ik zo min mogelijk in de kap wil boren vanaf gezien. Daarbij is het nog maar de vraag hoe warm het uiteindelijk echt in de kap gaat worden. Zo heet als bij gebruik van de P5 verlichting echt niet en mogelijk zit die regeling er straks gewoon voor Piet snot in. Afijn de praktijk zal het uitwijzen.
Ik had nog een stukje zwart kunststof schuim liggen dat er precies onder past en zodoende het printje mooi op zijn plaats houdt terwijl het geheel is geplakt aan de zijkant van de kunststof houder waarin normaal gesproken de twee ventilatoren zijn geschoven. Ik gebruik er trouwens nu maar één. Dat bleek tijdens de test voldoende te zijn. Met de regelaar wordt de ventilator op een toerental ingesteld met het laagste geluidsniveau. Hierbij moet je er wel op letten dat de ventilator 'koud' kan starten. Af en toe even de spanning eraf dus om te bezien of deze bij het inschakelen van de spanning ook daadwerkelijk begint te draaien.
In de testopstelling zoals die op de foto bleek het laagste geluidniveau door de ventilator te worden geproduceerd bij iets meer dan 7 Volt.